Louise Carton: ‘De eetstoornis overschaduwde mijn leven’
Louise Carton: ‘De eetstoornis overschaduwde mijn leven’

Louise Carton: ‘De eetstoornis overschaduwde mijn leven’


Louise Carton nam al op 22-jarige leeftijd deel aan de Olympische Spelen in Rio 2016. Maar ze was allesbehalve gelukkig. In een blog op haar website besloot ze haar verhaal te delen en schreef ze vorig jaar openhartig: ‘Ik stond dan wel aan de start in een vol stadion, maar ik was daar niet echt. Het eetprobleem had alles overgenomen.’ Louise Carton ging in therapie.

Een lange radiostilte volgde en deze week bij Sporza vertelde Louise over de afgelopen periode. ‘Dat blog op mijn website was heel dubbel. Sindsdien is het een enorme rollercoaster geweest. Het heeft veel los gemaakt en mij ook met veel mensen in contact gebracht. Voor mij was het een eerste stap was in een lang proces. Terwijl sommige mensen dacht ‘ok, het woord is er uit en ze kan weer gaan lopen’. Misschien dacht ik dat zelf ook weleens maar dat is toch anders. ‘

‘Ik zit beter in mijn vel en dat is fijn.  Ik denk dat mijn grootste dieptepunt wel achter mij ligt maar  had soms het gevoel dat ik er niet ging uitkomen. Ik ben zelf een aantal confrontaties aangegaan. De combinatie van vooruit willen en mensen die mij daarbij geholpen hebben, maakt dat ik sta waar ik nu sta,’ zegt ze voor de camera bij Sporza.

Carton op weg naar de Europese crosstitel in 2015

‘Ik had enorme ups en downs. Ik had soms wel hele goede momenten maar ik was heel onstabiel. En zelfs nu weet ik dat ik nog heel kwetsbaar ben. Ik heb heel hard gewerkt. Vooral aan mijn eetstoornis dat de bovenhand had genomen. Het overschaduwde mijn leven.’

‘Op gegeven moment was duidelijk dat ik niet bezig on zijn met mijntherapie, mijn en ook willen trainen. Een coach in mijn omgeving zei daarin iets heel belangrijks tegen mij. Twee dingen waren belangrijk: acceptatie en alles stap voor stap. ‘

‘Ik loop nu twee, drie keer per week en weet niet of ik terug de topsport in ga. Dat is nu nog niet aan de orde. Enerzijds heb ik nog niet alles laten zien wat ik kan voor mijn gevoel. Anderzijds weet ik dat ik hard kan lopen en heb ik niet de drang om mij te bewijzen. Voorop staat dat ik mij goed wil voelen en ga ik voor mijn gezondheid. Lopen zal wel weer een plaats krijgen maar welke plaats weet ik nog niet. ‘

‘Topsport en lopen is jarenlang voor mij een houvast geweest. Het ging om controle. Maar ik heb jarenlang niet goed mijn lichaam verzorgd. Nu heb ik geen controle. Een eetstoornis gaat heel eg over controle en dat heb ik moeten loslaten. Dat was soms ook best angstig.’

Louise Carton met goud

‘Ik ben nu best trots op dat wat ik al bereikt heb. Op dat moment was het nooit genoeg en wilde ik alleen maar steeds harder lopen. Maar nu loop ik om een andere reden. Ik heb intussen ook andere sporten gedaan maar er is maar één sport waar ik zo van kan genieten en dat is lopen.’

‘De eetstoornis bepaald niet meer mijn dagelijks leven. Ik ben nog altijd in therapie, ik ben er nog altijd aan het werken. Ik kan slapen gaan zonder te hoeven na te denken. Ik kan genieten van wat ik eet en verder gaan met de rest van de dag. Er komt zoveel mentale energie vrij voor andere dingen dat is echt geweldig.’

Louise werkt nu aan een podcast over eetstoornissen. Hierin willen we nog iets meer het taboe rond de eetstoornissen aankaarten. Ik wil wel dat het een constructief verhaal wordt waar mensen iets aan hebben en mee aan de slag kunnen. De podcast wordt in oktober gelanceerd.

Bekijk hier het interview met Louise Carton