Snel maar zen

Met haar bestsellers ‘Nooit meer diëten’ en ‘Fast Food’ toont de Vlaamse tv-kok en voedingsdeskundige Sandra Bekkari hoe gezond koken ook snel en lekker kan zijn. Voor de recepten uit haar boekenreeks Fast Food heb je gemiddeld een halfuurtje nodig. Zonder stress dus! Ook is Sandra fervent hardloopster, dus ze deelt graag vier van haar favoriete ‘snelle’ recepten met jullie.

GROENE CURRY met knapperige zalm

TIJD: in 30 minuten op tafel

AANTAL: voor 2 personen

MATERIAAL: 1 antiaanbakpan, 1 kookpot

Ingrediënten

1 sjalot, fijngehakt

1 teen knoflook, fijngehakt

2 tl groene currypasta

200 g sugarsnaps

1 paksoi, in reepjes (of 2 minipaksoi)

200 ml groentebouillon

250 ml kokosmelk

200 g edamameboontjes, diepvries (of erwtjes)

1 limoen

1 eiwit

3 el sesamzaadjes

2 el chiazaadjes

300 g zalmfilet, zonder vel, in stukken

Voor de afwerking: verse koriander (of bladpeterselie)

Bereiding

Stoof het sjalotje en de knoflook glazig. Voeg de currypasta toe en bak even mee.

Voeg de sugersnaps en de stelen van de paksoi, de groentebouillon en de kokosmelk toe. Laat zo’n 8 minuten sudderen tot de sugarsnaps beetgaar zijn. Voeg na een drietal minuten de edamameboontjes toe en helemaal op het einde de blaadjes van de paksoi en een scheutje limoensap.

Doe ondertussen het eiwit in een schaaltje en roer los. Doe de sesam- en chiazaadjes in een ander schaaltje en meng.

Dompel de stukjes zalm in het eiwit en meng dit vervolgens door de zaadjes. Kruid met zwarte peper en een snufje zout.

Bak de zalm 2 à 3 minuten langs beide kanten in een antiaanbakpan op een middelhoog vuur tot de buitenkant lekker krokant is.

Serveer de groene curry met de zalm en een partje limoen.

Werk af met verse koriander.

CHICKEN MEATBALLS met speltpasta, romige broccolisaus en kastanjechampignons

TIJD: in 35 minuten op tafel

AANTAL: 2 personen

MATERIAAL: 1 pan, 2 potten, blender

Ingrediënten

250 g kippengehakt

1 teen knoflook, fijngehakt

1 handvol basilicum + extra voor de afwerking

1 el amandelmeel

1 broccoli, in roosjes

120 g volkoren (spelt)spaghetti

200 g kastanjechampignons

1 el balsamicoazijn

4 el Parzemaanse kaas, geraspt

100 ml sojaroom

Bereiding

Meng het kippengehakt met de knoflook, het basilicum en het amandelmeel. Kruid met peper en zout en rol balletjes.

Bak de balletjes in een pan met olijfolie.

Stoom de broccoli beetgaar.

Kook ondertussen de pasta beetgaar (check de tijd op de verpakking).

Haal de balletjes uit de pan en houd ze apart. Voeg een scheutje olijfolie toe aan de pan en bak de champignons op een hoog vuur. Voeg de balsamicoazijn toe en kruid met peper en een snufje zout. Voeg de balletjes opnieuw toe.

Mix de broccoli in de blender met 2 eetlepels Parmezaanse kaas, de sojaroom en 1 eetlepel olijfolie. Kruid met peper en een snufje zout.

Meng de pasta met de broccolisaus. Serveer met de kippenballetjes en champignons.

Werk af met Parmezaanse kaas en een paar blaadjes verse basilicum.

KRUIDIG STOOFPOTJE met kikkererwten en zoete aardappel

TIJD: in 30 minuten op tafel

AANTAL: voor 2 personen

MATERIAAL: 1 stoofpot (of tajine)

Ingrediënten

1 rode ui, fijngehakt

1 teen knoflook, fijngehakt

¾ el ras el hanout, ½ el baharat-specerijen

1 cm verse gember, geraspt

5 jonge wortelen, geschild, in stukken

1 zoete aardappel (zo’n 250 g), geschild, in stukken

400 g tomatenblokjes uit blik

200 ml groentebouillon

Scheutje citroensap

½ broccoli, in kleine roosjes

1 bokaal kikkererwten, voorgekookt (230 g uitgelekt gewicht)

Voor de afwerking: 1 handvol verse munt en granaatappelpitjes

Bereiding

Stoof de ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg de ras el hanout, de baharat-specerijen en de gember toe en bak even mee zodat de aroma’s goed vrijkomen.

Voeg de wortelen en de zoete aardappel toe en bak even mee. Voeg de tomatenblokjes, de groentebouillon en een klein scheutje citroensap toe. Kruid met peper en een snufje zout.

Laat 20 minuten sudderen.

Voeg na 10 minuten de broccoli en de laatste 5 minuten de kikkererwten toe.

Werk af met flink wat verse munt en granaat-
appelpitten.

Tip: sprenkel er eventueel wat natuuryoghurt over.

CHEESECAKE IN A JAR met hazelnoten, chocolade en coulis van blauwe bessen

TIJD: in 20 minuten op tafel

AANTAL: voor 2 personenMATERIAAL: 2 mini-jars van 10 cm hoogte (of 2 glazen)

Ingrediënten

1 handvol blanke hazelnoten, geroosterd

2 Medjoul dadels, ontpit en in stukjes

30 g pure chocolade (minstens 70% cacao)

100 g mascarpone

100 g plattekaas of skyr

1 + ½ el acaciahoning

½ citroen

1 vanillestokje, het merg (of ½ tl vanille-extract)

Enkele blaadjes verse munt

Voor de coulis: blauwe bessen, ½ el honing

Bereiding

Hak de hazelnoten fijn.

Meng de stukjes hazelnoot met de dadels: doe dat met je handen en wrijf goed door elkaar. Voeg de stukjes chocolade en een snufje grof zeezout toe en meng.

Meng de mascarpone met de plattekaas, de honing, een scheut citroensap, wat citroenrasp en het merg van het vanillestokje.

Stoof de bessen aan in een scheutje water. Voeg er wat honing en citroensap aan toe en laat een paar minuutjes zachtjes pruttelen.

Doe de hazelnoten-chocoladecrumble onderaan in de jar, leg daarop de ‘cheese’ en werk af met de bessencompote en verse munt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?