Slachtemarathon

Slachtemarathon

Categorie
Weg
Locatie
Raerd
Afstand(en)
marathon
Datum
zaterdag 13 juni 2020

Een keer in de vier jaar gebeurt er iets bijzonders op en om de eeuwenoude Slachtedyk. Ruim 15.000 wandelaars en hardlopers maken een bijzondere tocht van 42 kilometer door de culturele etalage van Fryslân. Ze worden onderweg verrast met beeldende kunst, theater, dans en muziek. De dorpen langs de route spelen een belangrijke rol in de programmering onderweg. Uiteraard is er ook ruimte en rust om te genieten van het prachtige landschap.

Historie

De Slachtedyk is een zogenaamde slaperdijk van de oude Friese Middelsee. Als aaneengesloten dijk heeft de Slachtedyk een kleine 500 jaar bestaan, maar stukken van de dijk zijn veel eerder aangelegd. De oudste datering gaat terug naar maar liefst ruim voor het jaar 1000. De jongste delen zijn rond 1200 aangelegd. Een oud deel ligt om de west- en zuidzijde van de polder van Easterein, één van de eerste bedijkte gebieden van Fryslân.

Slingerend door historie

De Slachtedyk is een levendige en bochtige dijk. Aan de ene kant heeft dat te maken met het feit dat in de middeleeuwen het gebied een landschap was van hoogten en laagten, van slenken en prielen. Aan de andere kant hebben ook grondbezitters in die tijd invloed gehad. De dijkbouwers zochten naar hoge stukken grond of het liefst hoogopgestuwde kantwallen om met een basishoogte een begin te maken met de dijk. De grondbezitters moesten dit dan wel toestaan.

De start is dit jaar in Raerd en de finish is in Oosterbierum.