De meest voorkomende schoenfouten (en hoe je ze vermijdt)

Loopschoenen zijn het belangrijkste materiaal voor een loper. Toch is het niet altijd zo gemakkelijk om de juiste schoenen te vinden en die nadien ook op een correcte manier te gebruiken én te onderhouden. Daarom sommen we enkele fouten op, zodat jij ze in de toekomst niet (meer) maakt en het maximale uit je favoriete paar haalt.

Het spreekt voor zich dat het fout is om de verkeerde schoen te kopen, maar hoe vermijd je zo’n miskoop? Een loopschoen is geen sneaker waarvan je weet dat een bepaalde maat je gegarandeerd past. Loopschoenen kun je het beste wat groter koper dan je normale schoenmaat. Te kleine schoenen veroorzaken blaren en zwarte teennagels. Zelfs de nieuwe variant van een model dat je al jaren draagt, verandert soms. Dat bevestigt Glynis Barton van loopspeciaalzaak Runners’ Lab: ‘Omdat merken regelmatig hun (weef-)technieken of technische kenmerken zoals demping, zool, tussenmateriaal en dergelijke vernieuwen, blijft dat ene model niet per se voor eeuwig perfect voor jou.’

Ook je voetvorm en looppatroon zijn belangrijke factoren als je je schoen kiest. Heb je een brede voet, een holle voetboog of neig je naar overpronatie? Zulke zaken kun je maar beter niet negeren. Bij Runners’ Lab kijken ze niet alleen naar je voetprofiel, maar ook naar je algemene loop- en afrolpatroon, je loopdoelen en het type ondergrond waarop je het vaakst traint. Glynis: ‘We houden ook rekening met je lichaamsgewicht en loopervaring. Een starter heeft niet dezelfde getrainde spieren en pezen als een ervaren loper.’ Zo’n footscan-loopanalyse duurt minder dan een halfuur en bespaart je een hoop zorgen.

‘Omdat merken regelmatig hun (weef-)technieken of technische kenmerken zoals demping, zool en tussenmateriaal vernieuwen, blijft dat ene model niet per se voor eeuwig perfect voor jou’

Glynis heeft nog een belangrijk aandachtspunt: ‘Focus niet te veel op de look of kleur van de schoen. Kijk liever naar het merk, model, de mate van ondersteuning en wat de schoen voor jou kan betekenen. Een schoen moet vooral comfortabel en functioneel zijn.’ Niemand sluit uit dat die stijlvolle loopschoen jouw voet uitstekend past, maar soms moet je die trends eens aan je voorbij laten gaan om de kans op blessures te verkleinen.

Te lang doorgaan

Je werkte er in weer en wind trainingen mee af, liep er misschien je eerste marathon mee of verbeterde er je record op de 10 km mee. Je schoenen zitten als gegoten en zijn klaar om het volgende persoonlijk record aan te vallen. Prima, maar houd wel rekening met de afgelegde kilometers per paar. Hoewel je schoenen er nog niet versleten uitzien, wordt het risico op blessures groter als je er te veel kilometers mee maalt. En zelfs al ondervind je (nog) nergens last, dan nog is het verstandig om na 800 à 1000 kilometer een nieuw paar te kopen. Glynis beaamt: ‘Dat is een goed gemiddelde. Je trainingsfrequentie en het type schoen spelen ook een rol. Zo is een lichte wedstrijdschoen sneller aan vervanging toe dan een trainingsschoen die meer stabiliteit biedt.’ De slijtage van je schoen hangt ook af van de ondergrond waarop je traint en je lichaamsbouw. Loop je vaak op verharde wegen of ben je iets struiser gebouwd? Dan treedt slijtage sneller op. Houd een logboek bij of check het onlineprogramma van je loophorloge om je kilometers na te gaan.
Om de levensduur van je schoenen te verlengen, kun je afwisselen tussen twee paar. Net als jij hebben ook je schoenen rust nodig. Gun ze daarom een herstelperiode van zo’n 48 uur. Glynis: ‘Als je wekelijks meer dan 2 à 3 keer traint, is zo’n tweede paar zeker interessant. Zo worden niet steeds dezelfde spieren en pezen belast en train je je stabiliteit.’

Gebruik je loopschoenen ook enkel waarvoor ze dienen: om te lopen. Niet om boodschappen te doen of de hond uit te laten. We begrijpen dat je ze liefst altijd en overal draagt, maar de levensduur van de schoenen slinkt aanzienlijk door er onbewust extra kilometers mee af te leggen.

Verkeerd onderhoud

Sommige lopers zetten na een training hun schoenen terug in de kast, om ze er voor een volgend loopje weer uit te halen. Toch hangt de levensduur van je schoenen niet enkel af van je gelopen kilometers, maar ook van de manier waarop je ze na een training verzorgt.

Glynis geeft enkele tips: ‘Verwijder altijd de modder op je schoenen met een droog borsteltje, zodat de poriën van de stof niet verstopt raken en de schoen blijft ademen. Stop je schoenen nooit in de wasmachine, maar poets ze met een sopje. Na de poetsbeurt kun je ook de hoge temperaturen van de droger of verwarming het beste vermijden. Laat je schoenen aan de lucht drogen: haal het zooltje eruit, steek er wat papier (zonder inkt) in en zet ze schuin tegen de muur.’

Fouten maken is menselijk, maar door die met bovenstaande tips te vermijden, heb je langer genot van je nieuwe aankoop. Loop blessurevrij, comfortabel en werk zorgeloos toe naar dat nieuwe doel. Mét je trouwste trainingspartners.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?