Ruud Brands verheugt zich op twaalfde start bij Brabants feestje


In 16 verschillende plaatsen in Nederland liep Ruud Brands (60) één of meer marathons. Rotterdam, Amsterdam, Enschede, Utrecht, allemaal leuk, maar ze kunnen voor hem niet tippen aan het evenement in Eindhoven. De Amsterdammer kijkt uit naar de 37ste editie op zondag 10 oktober. “Het is de allermooiste marathon van Nederland, vind ik. Gezellig, gemoedelijk, één groot sportief feest.”

Overal waar Ruud Brands verschijnt als hardloper maakt hij spontaan reclame voor de Marathon Eindhoven. “Als ze horen waar ik allemaal heb gelopen, vragen ze mij vaak om tips. Dan zeg ik: Heb je weleens meegedaan aan de marathon van Eindhoven? Dat moet je echt een keer beleven hoor! Het is de mooiste!’’

Brands baseert zijn voorkeur op zijn royale ervaring. Op een nauwkeurig bijgehouden excel-sheet prijken de gegevens van alle 80 marathons die hij inmiddels heeft gelopen. Plaats, tijd, datum, klassering. In de belangrijkste Nederlandse marathons verscheen hij aan de start, beleefde de entourage en beproefde de voor- en nadelen van het parcours. In alfabetisch opzicht: van Almere, zijn woonplaats, tot Zwolle.

Twaalfde deelname

En dan te bedenken dat hij vroeger een hekel had aan hardlopen. “Ik bokste in Amsterdam, dat was mijn sport, maar ik woog een beetje te veel. Om naar een lichtere categorie over te kunnen stappen, moest ik afvallen. Vrienden hebben mij toen overgehaald om een paar rondjes Vondelpark met ze mee te lopen. Binnen de kortste keren was ik verkocht. Ik heb nooit meer gebokst.”

Dat gewonnen ‘gevecht’ met het hardlopen dateert alweer van 40 jaar geleden. Zijn eerste evenement was de Vondelparkloop, de afstand: 10 kilometer. Een jaar later, in 1982, volgde in Amsterdam het debuut op de marathon. Start en finish op de Dam. Een hele ervaring. Viermaal deed hij mee in zijn geboortestad. “Maar het evenement leeft er niet zo bij de mensen. Het is te kil.”

Rotterdam dan? Heerlijk om te finishen op een bruisende Coolsingel. Na vijf keer had hij het toch wel gezien. “Ik heb ook in New York en Londen gelopen, maar bij zulke grote marathons is het mij allemaal iets te massaal”, vertelt Brands voordat hij met zijn verhaal enthousiast ‘overstapt’ naar Eindhoven.

“Ik was al op veel plaatsen geweest, toen ik in 2003 bij Eindhoven uitkwam. Ik noem het met alle respect een houtje-touwtje-marathon. Goed georganiseerd, kleinschalig, gemoedelijk, héél gezellig én betaalbaar. Ik had mijn vrouw meegenomen en na afloop besloten wij direct om de volgende keer een hotelletje te nemen en er een aangenaam weekendje-uit van te maken.”

Op 10 oktober staat Ruud Brands inmiddels voor de twaalfde keer ingeschreven als deelnemer van de marathon van Eindhoven. “Na een blessureperiode heb ik ook nog eens meegedaan aan de halve, samen met mijn vrouw. Ik kon een hele marathon destijds niet aan, maar wilde er toch graag op een relaxte manier bij zijn.”

De Almeerse gemeenteambtenaar heeft vier vrienden in Brabant, die hem tijdens de marathon komen aanmoedigen. “Meestal slapen we op zaterdag bij een van hen in Someren. Op zondag boeken we een hotel dicht bij de finish, zodat ik meteen kan doorlopen om een bad en een douche te nemen. Als ik daarna beneden kom, ben ik weer zo fit als een hoentje en drink ik gezellig een biertje aan de bar.”

Een enkele keer nam hij al tijdens de marathon een flinke teug alcohol, bekent hij met een glimlach. “Bij het PSVstadion stond een dubbeldekker waarop een band speelde. Er liepen jongens rond met een blad vol met bier. Ik dacht, het is nog maar 2 kilometer naar de finish, ik neem voor de gein een slokje en dan loop ik door. Toen begonnen ze vriendelijk maar massaal te roepen: Opdrinken, opdrinken! Tja, wat doe je dan? Dan laat je je als Amsterdammer niet kennen, ik heb die halve liter tot de laatste druppel opgedronken. Mariska, mijn vrouw, wachtte mij op bij de finish en verwelkomde mij met een kus. Wat is dat, je ruikt naar bier, was haar eerste reactie. We konden er alle twee hartelijk om lachen. Zulke dingen kunnen zomaar gebeuren in Eindhoven.”

Als een winnaar

Het is, zo benadrukt Brands, onderweg op het snelle, fraaie parcours altijd erg gezellig. “Toeschouwers staan je overal toe te juichen, soms met een glas in de hand. Het is feest voor iederéén, voor de lopers én de toeschouwers.” Met als uitbundige climax Stratumseind, de befaamde 250 meter lange kroegenstraat waar het publiek de lopers bijna kan aanraken. Zonder dranghekken langs de kant; een met verf getrokken streep heeft in pre-coronatijd altijd volstaan. “Het voelde altijd als de Alpe d’Huez tijdens de Tour de France”, zo kijkt Brands terug. “Zo’n onvergetelijke sfeervolle belevenis is dat. Kippenvel! Het publiek ziet je naam op je shirt en scandeert die. Alsof je een winnaar bent. Dat is het allerleukst. Brabanders zijn zulke aardige mensen.”

Dat merkt hij ook bij de talrijke contacten na afloop. “Kijk, in de stad van PSV ga ik als echte Ajacied natuurlijk niet in een Ajax-shirt lopen, dat lijkt mij niet verstandig, maar iedereen is er hartelijk welkom. Een Amsterdammer in hún marathon, dat vinden ze prachtig. Ze zijn altijd positief en hebben waardering voor je prestatie. En ik heb waardering voor de organisatie en al die vrijwilligers. Als ik mijn medaille krijg uitgereikt, complimenteer ik ze altijd uitgebreid. Dat is toch ook leuk om te horen!”

Brands is een sociaal bewogen sportman die in zijn woonplaats Almere jarenlang ‘Ruuds Loop School’ runde en vele beginnende lopers op weg hielp. Ooit liep hij in Almere tijdens de MS Loop in 24 uur 174 kilometer en haalde zo een paar duizend euro sponsorgeld op voor de strijd tegen multiple sclerose. “Mijn buurman organiseerde dat evenement en zei: Jij doet mee aan triatlons, dan kun je ook wel 24 uur lopen. Af en toe droge kleren, een marsreepje en daar ging ik weer.”

De triatlon is een andere sportieve liefde van Brands. Meer dan tien keer voltooide hij in Almere de originele afstand: 4,2 km zwemmen, 180 km fietsen en een marathon lopen. Van kleinere versies heeft hij er wel eens twee op een dag gedaan.

“Ik was een goede zwemmer en heb op dat onderdeel getraind met Gregor Stam, de Europees kampioen van 1985. Ook een dierbare herinnering: ik ben bode/chauffeur bij de gemeente Almere geweest en reed verschillende burgemeesters; een van hen, Cees Roozemond, stond mij ooit na een triatlon op te wachten met een speciale krans.”

Zo’n hartelijk gebaar vindt Ruud Brands belangrijker dan snelle tijden of hoge klasseringen. Zijn persoonlijk record op de marathon? De ondersteunend coördinator van de Almeerse stadsreiniging krabt eens achter zijn oren. Zijn imponerende excel-sheet brengt uitkomst: 3.10.44 in Almere in 1999. In Eindhoven was hij het snelst in 2007: 3.29.52. Zijn langzaamste marathon is die van het Zwitserse Zermatt: 6.14.20 na een zware tocht bergopwaarts. Wat stelt hij zich straks tijdens zijn twaalfde marathon van Eindhoven ten doel? Ruud Brands: “Ik neem in elk geval de tijd om van alles volop te genieten!”


Eerste marathon sinds coronapandemie

De 37ste Marathon Eindhoven, powered by ASML, is op zondag 10 oktober de eerste belangrijke Nederlandse marathon sinds de coronapandemie. Het grootste tweedaagse evenement van de provincie Noord-Brabant kon afgelopen jaar niet doorgaan vanwege COVID-19. De marathon start op zondag 10 oktober om 10.00 uur. Andere onderdelen op die dag zijn de Mini Marathon (9.30 uur, 1,6 km), City Run (9.45 uur, 5 km), Jumbo 10 km (10.10 uur) en Halve Marathon (14.00 uur). Op zaterdag zijn er onder meer wandeltochten. Het goede doel van de Marathon Eindhoven is dit jaar KWF Kankerbestrijding. Deelnemers kunnen bij inschrijving een donatie doen. Info & inschrijvingen: www.marathoneindhoven.nl


Historie

In 1959 en 1960 organiseerde Eindhoven de ‘Lichtstad’ Marathon. In die jaren gingen nog uitsluitend mannen van start. Bij de primeur waren het er welgeteld 48, van wie in warme omstandigheden minder dan de helft de finish bereikte. De Duitser Fritz Schöning kroonde zich in 2.45.05 tot de eerste winnaar. Na die twee afleveringen is de draad weer opgepakt in 1982 ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad. Sinds 2015 is afgestapt van een rondenparcours en heeft de route de vorm gekregen van een 8. Op 9 en 10 oktober is het inmiddels tweedaagse evenement toe aan de 37ste editie.


“HEEL EINDHOVEN BEWEEGT!”

De Marathon Eindhoven wil de komende jaren op verschillende niveaus nog nadrukkelijker mensen in beweging brengen en met elkaar verbinden. “Er liggen volop kansen om te groeien”, zegt Mario Kadiks, CEO van organisator Golazo Nederland.
De Marathon Eindhoven, powered by ASML, heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een volwassen (top)sportevenement annex gemoedelijk stadsfeest. Het kent een fraai, snel parcours en is in velerlei opzicht innovatief. In 2019 telde het loopfestijn in totaal 23.487 inschrijvingen en circa 200.000 toeschouwers.
“Het is een prachtig podium waarop iedereen kan excelleren: lopers, vrijwilligers, publiek, sponsors en andere bedrijven en instellingen. Het evenement is van ons allemaal en samen maken wij het tot een succes,’’ stelt Kadiks. “Grijp de gelegenheid om er onderdeel van te zijn, hou ik alle geledingen in Eindhoven voor. Met elkaar en eensgezind kunnen we deze marathon nog succesvoller maken. Wij spelen graag een verbindende rol.”
De ambitie van de populaire Brabantse marathon, aangeduid als #onzetrots, past volledig in de gemeentelijke sport- en beweegvisie ‘Heel Eindhoven beweegt!’. Wethouder Sport Stijn Steenbakkers: “Bewegen en sporten leveren een fundamentele bijdrage aan de gezondheid van onze inwoners, de vitaliteit van onze stad en aan een brede welvaart.”
Kadiks vult aan: “Dat beleidsplan is een compliment waard en sluit aan bij de visie die Golazo al jarenlang uitdraagt, dat iedereen per dag minstens een half uur zou moeten bewegen. De coronapandemie heeft eens te meer de waarde aangetoond van sport en bewegen voor een goede gezondheid. Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat geregeld hardlopen of een andere vorm van bewegen bijdraagt aan een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid. Bovendien: je kunt er veel plezier aan beleven.”
De Marathon Eindhoven wil een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. Kadiks: “Wij proberen ook de mensen die om wat voor reden ook niet makkelijk ‘in beweging’ komen bij ons evenement te betrekken. Zo is de Marathon Challenge ontstaan, waarbij je wandelend in gedeelten en op je eigen manier in de weken voorafgaand aan de marathon 41 kilometer bijeen kunt ’sparen’. Elke kilometer telt. Daarna mogen de deelnemers de laatste 1195 meter tot de finish afleggen op de zaterdag van het marathonweekend.” Op die manier kunnen ze al wandelend op de Vestdijk de bijzondere sfeer van een marathonfinish beleven. Kadiks: “Ook zo kun je de bewegingsarmoede te lijf gaan en de sociale samenhang bevorderen, je doet het met elkaar. Het is een van de vormen waarop de Marathon Eindhoven de visie van de gemeente ondersteunt.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?