Supplementen bevatten niet altijd wat ze beweren

Sta jij te stuiteren na het nemen van een cafeïnesupplement maar doet het je buurman niets? Het kan zijn dat hij er minder gevoelig voor is. Maar waarschijnlijker is dat zijn supplement onbedoeld een stuk minder van de werkzame stof bevat.

Onderzoek naar de inhoud van supplementen gedurende negen maanden liet een opvallend beeld zien. Gedurende de negen maanden verschilde de inhoud de getest cafeïnesupplementen aanzienlijk. Het verschil liep op tot 266 procent.

Het is niet wat het lijkt

Al eerder had onderzoek aangetoond dat sommige supplementen meer of minder van een werkzame stof bevatte dan op het label werd aangegeven. Het nieuwe onderzoek laat echter zien dat ook hetzelfde supplement, geproduceerd op verschillende momenten in een periode van 9 maanden, qua samenstelling kan veranderen. Zo had een van de supplementen gedurende het onderzoek een verschil van 109 mg cafeïne per dosering. Een ander supplement bevatte, ondanks de vermelding op het label, helemaal geen cafeïne.

Potentieel gevaarlijk

De onderzoekers wijzen er terecht op dat er een gevaarlijke situatie kan ontstaan. Als iemand een supplement neemt en hier weinig effect van merkt neemt hij de volgende keer wellicht een hogere dosering. Maar het is mogelijk dat de eerste portie vrijwel geen cafeïne en de tweede portie heel veel cafeïne bevat.

Een positieve dopingtest

Naast cafeïne bevatten sommige supplementen nog een aantal stoffen die niet vermeld stonden op het label. Zo werden er sporen gevonden van onder andere octopamine, cathine, (pseudo-)efedrine, strychnine en methylefedrine. Dit zijn stoffen die op de lijst van verboden middelen staan. Vooral voor octopamine en strychnine geldt dat ze ook in kleine doseringen kunnen leiden tot een positieve dopingtest.

Mazen in de wet

Hoewel het onderzoek in de VS werd uitgevoerd wil dit niet zeggen dat Nederlandse supplementen veiliger zijn. Voedingssupplementen vallen in Nederland tussen de wetgeving voor voeding en die van geneesmiddelen in. Ze hoeven hiermee niet aan de strenge eisen van geneesmiddelen te voldoen. De inhoud van de supplementen wordt in principe in de gaten gehouden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de praktijk worden echter weinig supplementen gecontroleerd.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?