Actueel in het magazine

De zin van koolhydraten en water; de onzin van gelletjes en zout

Een goede marathon begint al weken van tevoren met de juiste voeding en planning. Sportdiëtist Bert Snijder legt uit wat de zin is van koolhydraten, wanneer je moet drinken, en waarom gelletjes lang niet altijd helpen. Water blijft de belangrijkste brandstof, en ook timing speelt een grote rol. Na de finish? Rust, herstel én een biertje mogen best.

Lees verder »

Marit Bouwmeester: “Tijdens het hardlopen vind ik een soort rust”

Nadat zeilster Marit Bouwmeester (36) vorig jaar in Parijs voor de tweede keer olympisch kampioen werd en zich tot de succesvolste zeilster aller tijden kroonde, zette ze haar topsportcarrière om meerdere redenen op een lager pitje. In plaats daarvan trekt ze nu met enige regelmaat de hardloopschoenen aan. In maart liep ze tijdens de NN CPC Loop Den Haag een halve marathon. “Ik sta vaak aan en er gaan altijd allerlei dingen tegelijk door mijn hoofd, maar tijdens het hardlopen vind ik een soort rust. Dat is heerlijk.”

Lees verder »

De invloed van hardlopen (in de hitte) op je lichaamstemperatuur

De lente heeft zijn intrede gedaan en met de zomermaanden voor de deur mogen we ons weer warm maken voor lopen in hogere temperaturen. Wie de komende maanden zijn of haar hardloopschoenen niet in de kast wil laten staan, bereidt zich best goed voor. En dat gaat verder dan lopen in de vroege ochtend, lichte kleding, natte sponzen en ijsblokjes. Wij spraken met professor dr. Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan het Radboudumc, over de invloed van lopen (in de hitte) op onze lichaamstemperatuur.

Lees verder »

Gids voor de vrouwelijke hardloper

Vrouwen hebben ongelooflijke stappen gezet binnen de hardloopsport en zijn nog lang niet uitgelopen. Integendeel: vrouwen waren nog nooit eerder zo goed vertegenwoordigd in het lopen en in de sport in het algemeen als de dag van vandaag. Met onze minigids ‘(Keep) running Ladies’ willen we de vrouwelijke hardloper dan ook extra ondersteunen. Dat doen we met verhalen over sterke, vrouwelijke atleten die de sportgeschiedenis mee gekleurd hebben en over de emancipatie van meisjes door sport en onderwijs. Ook geven we praktische tips die toepasbaar zijn voor vrouwen van elk niveau – van het managen van work-outs doorheen de maandeljikse cyclus tot advies over hardlopen tijdens en na de zwangerschap.

Lees verder »

Hardlopen tijdens en na de zwangerschap: oefeningen & tips

Lopen is een fantastische manier om actief te blijven, ook tijdens en na de zwangerschap. Maar hoelang mag je blijven lopen? Wanneer is het verantwoord om het lopen weer te hernemen? En welke impact heeft een zwangerschap op je lichaam? Lisa Nys, bekkenbodem- en perinatale kinesitherapeut bij sportpraktijk The Extra Mile, beantwoordt enkele veelgestelde vragen en geeft concrete oefeningen mee om je lichaam – zowel voor als na de bevalling – optimaal te ondersteunen.

Lees verder »

Voordelen & verschillen: mannelijke vs vrouwelijke duursporter

Biologische sekse is een bepalende factor voor sportprestaties. De fundamentele verschillen in anatomie, hormonen en fysiologie leiden ertoe dat mannen over het algemeen sterker, krachtiger en sneller zijn dan vrouwen van vergelijkbare leeftijd en identiek trainingsniveau. Bij welke sporten zijn de verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke atleten het grootst? Zijn er fysiologische of anatomische factoren die ook in het voordeel spelen van de vrouwen? En zal de prestatiekloof tussen man en vrouw ooit gedicht worden?

Lees verder »

EN VERDER