Gezondheid

Endorfines staan bekend als onze feelgoodstofjes, maar hoe maak je ze aan? Wij verzamelden 5 - wetenschappelijke bewezen - tips om je endorfineniveau te boosten.
Of je nu een goede of slechte slaper bent, iedereen kan zijn of haar slaap verbeteren. In het webinar op maandag 27 januari leer je wat slaap precies is, waarom we slapen, wat er 's nachts gebeurt tijdens je slaap en welke factoren slaapproblemen in stand houden. Bovendien ontdek je wat je zelf kunt doen om je slaapkwaliteit te optimaliseren.
Zowel profatleten als recreanten ervaren intense prestatiedruk. Het verschil? Professionals blijken hier tot wel 40 procent effectiever mee om te kunnen gaan, blijkt uit onderzoek van adidas. We gingen erover in gesprek met marathonloper Luuk Maas. Hij spreekt openhartig over zijn eigen ervaringen en deelt tips en tricks voor recreanten.
Deze vier stappen helpen je om een gewoonte te maken van je goede (hardloop)voornemens.
Hardlopen om af te vallen of afvallen om beter te lopen? Veel recreatieve hardlopers hebben wel een reden om dat cijfer op de weegschaal één of meerdere eenheden naar beneden te krijgen. Hoe pak je dat het beste aan? En vooral: in welke veel gemaakte fouten moet je niet trappen? Trainer Thijs Dekiere en sportdiëtiste Sarah Braet loodsen je langs de valkuilen.
Kater? 'Een stevige zweetsessie en je voelt je snel beter': een vaak gehoorde uitspraak, maar is dat wel het beste advies om je sneller van die kater te verlossen?
Een opgeblazen gevoel komt vaak voor, maar wat kan je eraan doen?
Factoren op trainings- en voedingsvlak zijn uitgebreid bestudeerd, maar ook ‘circadiane voorkeuren’ kunnen een invloed hebben op je sportprestatie.
De donkere dagen en het koudere weer zijn voor de meesten niet bepaald bevorderlijk voor de gemoedstand. We voelen ons sneller geïrriteerd, hebben minder energie, we voelen ons vermoeid en kruipen het liefst weg onder een dekentje op de bank. Hoe komen we door die herfstdip heen?
In de nieuwste editie van RunningNL-magazine besteden we extra aandacht aan onze mentale gezondheid. Je leest over hoe je een sterke mindset als hardloper ontwikkelt en krijgt tips om jouw mentale gezondheid te ondersteunen. Voor die praktische tips trokken we onder meer naar Elke Geraerts, doctor in de psychologie en CEO van Better Minds at Work. In haar nieuwe boek ‘Focus is het nieuwe goud’ focust ze op ... focus voor ons mentaal welzijn. Hoe draagt een betere focus bij aan een beter mentaal welzijn? En hoe kan je jouw focus vergroten?
Voetkundige en bewegingsanalist deelt haar oefening van de maand. Dat is dit keer de Short Foot Exercise (SFE). De basis van een goede hardloopprestatie ligt namelijk niet alleen in uithoudingsvermogen en snelheid, maar ook in de kracht en stabiliteit van je voeten. De SFE is een eenvoudige en krachtige oefening die helpt bij het versterken van jouw kleine voetspieren. Door deze oefening structureel uit te voeren ga je krachtiger afzetten en kun je blessures zoals fasciitis plantaris en overpronatie voorkomen.
Carbonschoenen veroverden de afgelopen jaren de hardloopwereld. Met hun belofte van snellere tijden en minder inspanning lijken ze de heilige graal voor elke hardloper. Maar zit er ook een keerzijde aan deze technologische wonderschoenen? Yvonne Bontekoning geeft tekst en uitleg én deelt een aantal praktische tips en oefeningen.
Slaap speelt een essentiële rol in het leven van iedereen. Voor hardlopers kan het zelfs een bepalende factor zijn voor succes en prestaties. Hoewel voeding en training vaak centraal staan in trainingsschema’s, wordt slaap nog steeds te vaak verwaarloosd. Dit terwijl slaap juist de basis vormt voor fysiek en mentaal herstel en direct invloed heeft op hoe je presteert tijdens een wedstrijd of training. Onderzoek heeft keer op keer aangetoond dat slaap cruciaal is voor optimaal functioneren, zeker voor sporters.
Een marathon gelopen? Je zal zeker twee weken nodig hebben om in de buurt te komen van volledig herstel. RunningNL geeft je vijf tips om je lichaam te helpen de spierschade vakkundig aan te pakken.
Een wereldwijde studie toont aan dat onze mentale gezondheid al na twee uur continu bureauwerk begint te verslechteren, maar dat slechts 15 minuten lichaamsbeweging de effecten kan helpen keren.