Gezondheid

Zo blijf je (gezond) hardlopen tijdens de ramadan!

Bij zonsondergang begon zondag 10 maart de ramadan. Het vasten duurt dan tot en met dinsdagavond 9 april. Moslims mogen in die periode tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Een intensieve tijd die invloed heeft op je fysieke gesteldheid. Toch betekent het niet dat je jouw rondje hardlopen moet laten schieten. Wij delen een aantal tips hoe je op een gezonde manier kunt hardlopen tijdens de ramadan.
Het is niet omdat je ouder wordt dat je je loopdoelen overboord moet gooien of niet meer met een gezond competitiegevoel aan de startlijn kan staan. Als je graag lang een actieve levensstijl wil onderhouden - wie wil dat nu niet? -, hebben we vijf belangrijke vuistregels verzameld die je daarbij kunnen helpen.
Steken in de zij: het is één van de meest voorkomende en vervelende kwaaltjes bij het lopen. Met deze tips kan je ze vermijden en verhelpen.
Waarom zijn herstelloopjes en rustdagen eigenlijk zo belangrijk? Weet jij wanneer je je rust moet pakken en hoelang je rustperiode zou moeten duren?
In Nederland is op dit moment de griepepidemie weer begonnen. Vaak wordt gezegd dat je jouw verkoudheid of griepje er wel ‘even lekker uitzweet’. Maar is dat zo? 
Waarom breken we ondanks onze goede voornemens twee weken na nieuwjaar toch een pak chocolade open? Hoe komt het dat we alweer twee trainingen van ons nieuw loopschema hebben geskipt? En van dat eerder gaan slapen komt door die nieuwe Netflix-serie ook al niet veel terecht. Troost je: je bent niet de enige wiens goede voornemens snel verwateren. Een nieuwe levensstijl kost nu eenmaal moeite. Maar hoe zorg je nu wel voor die gewoonteverandering? Wij vroegen het aan doctor in de psychologie Elke Geraerts.
Ons leven bestaat uit vele verplichtingen: werk, studie, gezin, sociaal leven en natuurlijk onze trainingen en dat brengt de nodige stress met zich mee. Wist jij dat je herstel mede afhangt van je stressniveau?
Nog niet helemaal overtuigd om te beginnen met lopen of heb je last van een winters loopdipje? Wij laten je snel (weer) warmlopen door enkele voordelen van onze favoriete hobby op een rijtje te zetten. Want er gaat haast geen week voorbij of er verschijnt een wetenschappelijk onderzoek over de positieve invloeden van lopen. En wie zijn wij om de wetenschap tegen te spreken?
Moeite om in deze dagen te deur uit te gaan? Bedenk dan dat hardlopen in de kou een heleboel voordelen heeft. Wij zetten ze voor je op een rijtje!
Een groot deel zit er al op. Radiopresentator Sander Hoogendoorn startte op 1 januari met zijn initiatief Dry Runuary. Hoogendoorn drinkt in januari geen alcohol en gaat iedere dag hardlopen. Maar dat doet hij niet alleen voor zichzelf, hij probeert zoveel mogelijk mensen te motiveren mee te doen. Ben je nog niet aangehaakt? Je kunt nog ieder moment instappen.
Deze vier stappen helpen je om doelgericht een gewoonte te maken van je goede (hardloop)voornemens.
December is de maand van het maken van goede voornemens. Na een maand van feestelijke maaltijden en alcohol kiezen veel mensen er voor om het nieuwe jaar nuchter in te gaan en deel te nemen aan Dry January. Ontdek wat een maand zonder alcohol doet. Als hardloper zul je de voordelen van een alcoholvrije maand zeker ervaren.
Wil je wat overtollige kilo’s kwijt? Dan is het handig om rekening te houden met het tijdstip waarop je sport. Een recente studie, gepubliceerd in het wetenshapstijdschrift Obesity, toont aan dat mensen die tussen 7 en 9 uur ’s ochtends sporten een kleinere taille-omtrek en lager BMI hebben dan zij die ’s middags of ’s avonds sporten.
Wat zijn de beweeggewoontes en trends van de afgelopen twaalf maanden? Polar geeft met het rapport '2023: Reflected' inzicht in hoe we met z'n allen in 2023 hebben bewogen, getraind én geslapen.
Wist je dat één week niet bewegen hetzelfde effect op je mentale welbevinden heeft als een week slaaptekort? Het goede nieuws? Slechts 15 minuten en 9 seconden bewegen is voldoende om een mentale boost te krijgen.