Gezondheid

Het is warm in Nederland, en dat vraagt om extra aandacht als je gaat hardlopen. Vooral als je dit weekend aan de start van een wedstrijd staat, is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Met de juiste aanpassingen en voorzorgsmaatregelen kun je tóch verantwoord van start en met een goed gevoel de finish halen. Wij geven je de beste tips om veilig te racen in de hitte.
Een verhoogde hartslag tijdens het lopen is niet altijd iets om je zorgen over te maken. Van slaaptekort tot een tekort aan ijzer: er zijn meerdere onschuldige oorzaken die je hartslag kunnen beïnvloeden. Ook factoren als stress, medicatie en cafeïne-inname spelen een rol. In dit artikel leggen we uit wanneer je je hartslag wél in de gaten moet houden en hoe je ermee omgaat.
Doe mee aan onze challenge en transformeer je voeten tot ultieme hardloopmachines. Als hardloper zoek je altijd naar manieren om je loophouding te perfectioneren, blessures te voorkomen en die extra seconden van je persoonlijke records af te schaven. Wat als we je vertellen dat een oefening met je tenen – geïnspireerd op pianospelen – een gamechanger kan zijn? Hieronder leggen we uit waarom deze training zo effectief is en hoe je ‘m zelf kunt doen.
Er zijn ontelbaar veel redenen om te gaan hardlopen. En geen betere dag dan Global Running Day om er nog eens een aantal uit te lichten! Samen met Golazo Energy-coach Paul Van Den Bosch zetten we daarom maar liefst 50 redenen om te beginnen met (of te blijven) hardlopen op een rij. Zowel of fysiek als mentaal vlak.
Stijve en pijnlijke spieren als je 's morgens opstaat? In dit artikel vertellen we je hoe dat komt en geven we je tips om het te voorkomen.
De ene keer zweet je tijdens jouw hardloopsessie meer dan een andere keer. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de temperatuur, de luchtvochtigheid en jouw fysieke gesteldheid. Als je een keer niet of vrijwel niet zweet, wil dat dus niet zeggen dat je niet hard genoeg getraind hebt. Met deze hydratietips en formule om je zweetverlies te berekenen geven we je hier meer inzicht in. 
Mag je hardlopen als je ziek bent? Griep en verkoudheid sturen je loopplannen in de war. Wanneer moet je stoppen met hardlopen en wanneer mag je doortrainen? En in welke mate ondermijnen antibiotica je conditie? Tijd voor een doktersbezoek.
Het is een taboe dat er geen zou mogen zijn: de menstruatiecyclus. En al zeker in de sportwereld. Hier en daar durven topatletes zich al eens voorzichtig uit te spreken over de impact van hun cyclus op hun prestaties, maar ook anno 2025 blijven ze in de overgrote minderheid. Hormoonexpertes Morgane Leten en Femke Reynaert willen daar verandering in brengen en pleiten voor meer kennis: “Als je weet waarop je kan letten, vormt je cyclus geen hindernis maar een slimme gids in je leven.”
Mannen presteren doorgaans beter dan vrouwen in kracht- en sprintsporten vanwege verschillen in anatomie, hormonen en spiermassa. In duursporten, en vooral ultraduursporten zoals ultramarathons of langeafstandszwemmen, verkleint dit verschil aanzienlijk. Vrouwen profiteren hier van betere vetverbranding en drijfvermogen. Toch blijft de prestatiekloof gemiddeld rond de 10%, tenzij de omstandigheden extreme uithouding vragen.
Van taboe naar trainingsstrategie? Lang negeerde de sportwereld de menstruatiecyclus. Vrouwelijke sporters slikten de pil door of verzwegen hun klachten en sportonderzoek richtte zich vooral op mannen. Daar komt langzaam verandering in. Steeds meer wetenschappers, coaches en atletes proberen te begrijpen hoe hormonale schommelingen de sportprestaties beïnvloeden. Hoeveel invloed heeft je cyclus echt? En hoe pas je je training aan zonder in mythes te vervallen?
Veel marathonlopers focussen op kilometers en tempo's, maar vergeten het fundament: hun voeten. Intrinsieke voetspieren spelen een cruciale rol in stabiliteit, schokdemping en blessurepreventie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat gerichte voettraining loopefficiëntie verhoogt en blessures helpt voorkomen. Drie eenvoudige oefeningen kunnen al het verschil maken. Yvonne Bontekoning, bewegingsanalist en voetkundige bij voetentraining.nl legt uit.
Als fanatieke hardloper wil je natuurlijk zo lang mogelijk blessurevrij blijven lopen. Toch kan het gebeuren dat je last krijgt van je grote teen. Ongeveer 2,5 procent van de mensen boven de 50 jaar heeft last van hallux rigidus, oftewel een verstijfde grote teen. Bij jongere hardlopers komt de mildere vorm, hallux limitus (beperkte beweeglijkheid), vaker voor. Wat houdt dit precies in en wat kun je eraan doen? Yvonne Bontekoning, bewegingsanalist en voetkundige bij voetentraining.nl legt uit. 
Goed herstel is essentieel na elke hardlooptraining. Met een cooling-down, droge kleding, stretchoefeningen en aangepaste voeding help je je lichaam sneller te herstellen. Denk ook aan een slimme opbouw van je trainingsschema en pas je inspanning aan het weer aan. Zo blijf je blessurevrij en behoud je je loopplezier. Wij hebben zes tips voor een beter herstel op een rijtje gezet.
Wist je dat jouw eigen lichaam veel beter in staat is tot demping dan je hardloopschoenen? Een vaak onderschat aspect van deze natuurlijke schokabsorptie is de beweeglijkheid van je middenvoetsbeentjes. Deze kleine botjes spelen een cruciale rol in je loopefficiëntie en kunnen het verschil maken tussen een soepele, blessurevrije loop en onnodig energieverlies of zelfs blessures. Gelukkig kun je de demping van je voet eenvoudig verbeteren met een simpele oefening. Dit is de oefening van de maand van bewegingsanalist en voetkundige Yvonne Bontekoning. 
Te veel prikkels, te veel druk en te weinig ontspanning. Burn-outklachten nemens alsmaar toe. De oplossing om stress te verminderen, is niet simpel, maar bewegen helpt zeker. Zowel ter preventie als voor herstel - mits je de juiste dosis hanteert. Life coach Sander Touw van StressPro gaat in dit interview in op de voordelen en de valkuilen.