Gezondheid

Als fanatieke hardloper wil je natuurlijk zo lang mogelijk blessurevrij blijven lopen. Toch kan het gebeuren dat je last krijgt van je grote teen. Ongeveer 2,5 procent van de mensen boven de 50 jaar heeft last van hallux rigidus, oftewel een verstijfde grote teen. Bij jongere hardlopers komt de mildere vorm, hallux limitus (beperkte beweeglijkheid), vaker voor. Wat houdt dit precies in en wat kun je eraan doen? Yvonne Bontekoning, bewegingsanalist en voetkundige bij voetentraining.nl legt uit. 
Goed herstel is essentieel na elke hardlooptraining. Met een cooling-down, droge kleding, stretchoefeningen en aangepaste voeding help je je lichaam sneller te herstellen. Denk ook aan een slimme opbouw van je trainingsschema en pas je inspanning aan het weer aan. Zo blijf je blessurevrij en behoud je je loopplezier. Wij hebben zes tips voor een beter herstel op een rijtje gezet.
Wist je dat jouw eigen lichaam veel beter in staat is tot demping dan je hardloopschoenen? Een vaak onderschat aspect van deze natuurlijke schokabsorptie is de beweeglijkheid van je middenvoetsbeentjes. Deze kleine botjes spelen een cruciale rol in je loopefficiëntie en kunnen het verschil maken tussen een soepele, blessurevrije loop en onnodig energieverlies of zelfs blessures. Gelukkig kun je de demping van je voet eenvoudig verbeteren met een simpele oefening. Dit is de oefening van de maand van bewegingsanalist en voetkundige Yvonne Bontekoning. 
Te veel prikkels, te veel druk en te weinig ontspanning. Burn-outklachten nemens alsmaar toe. De oplossing om stress te verminderen, is niet simpel, maar bewegen helpt zeker. Zowel ter preventie als voor herstel - mits je de juiste dosis hanteert. Life coach Sander Touw van StressPro gaat in dit interview in op de voordelen en de valkuilen.
De ramadan begon bij zonsondergang op 28 februari en duurt tot zaterdagavond 29 maart. Moslims mogen in die periode tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Een intensieve tijd die invloed heeft op je fysieke gesteldheid. Toch betekent het niet dat je jouw rondje hardlopen moet laten schieten. Wij delen een aantal tips hoe je op een gezonde manier kunt hardlopen tijdens de ramadan.
Sterke voetspieren zijn cruciaal voor blessurevrij en efficiënt hardlopen. De achterste scheenbeenspier speelt een sleutelrol in het stabiliseren van je voetboog en het voorkomen van overmatige kantelingen. Door deze spier te trainen, verbeter je je loopefficiëntie en verklein je het risico op blessures zoals shin splints en achillespeesklachten. Yvonne Bontekoning, voetkundige en bewegingsanalist, laat zien hoe je deze spier effectief kunt versterken.
Dehydratatie ontstaat wanneer je meer vocht verliest dan je opneemt. De makkelijkste manier om de negatieve effecten van dehydratatie tegen te gaan, is natuurlijk om voldoende water te drinken, maar ook door extra aandacht te besteden aan wat je daarnaast exact eet en drinkt. Bepaalde voedingsmiddelen en drankjes kunnen dehydratatie namelijk in de hand werken. We hebben vijf van deze ‘stiekeme’ boosdoeners op een rijtje gezet.
Uit de meest recente cijfers van VeiligheidNL blijkt dat er maar liefst 660.000 hardloopblessures waren in 2022. Blessures zijn bovendien een belangrijke reden om tijdelijk of helemaal te stoppen met hardlopen. Bas van Hooren, zelf tophardloper, doet als bewegingswetenschapper al jarenlang onderzoek naar blessurepreventie in het hardlopen en wil die blessures tegengaan. RunningNL vroeg hem naar zijn bevindingen en tips die jou helpen om een leven lang blessurevrij te blijven lopen. “Jarenlang consistent trainen is beter dan met een hoge belasting.”
In de winter doe je er goed aan om extra aandacht te besteden aan je immuniteit. Hieronder verzamelden we drie bewezen strategieën om je daarbij kunnen helpen.
De grote teen, of hallux, mag dan wel klein zijn in verhouding tot de rest van je lichaam, maar hij speelt een ontzettend belangrijke rol tijdens het hardlopen. In dit artikel gaan we dieper in op de functie van de grote teen en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat hij optimaal presteert.
Een biertje na de training of een glas rode wijn bij het avondeten omdat je het verdiend hebt. Het hoort voor velen bij een evenwichtige levensstijl. Maar misschien heb je al wel gemerkt dat je zin in alcohol afneemt naarmate je je trainingsvolume opdrijft. Hoe zit dat juist?
Een van de meest voorkomende voetproblemen onder hardlopers is een ingegroeide teennagel. Deze pijnlijke aandoening kan je trainingen flink in de weg zitten. In dit artikel geven we tips wat je kunt doen bij een ingegroeide teennagel én vertellen we hoe je ze kunt voorkomen.
Endorfines staan bekend als onze feelgoodstofjes, maar hoe maak je ze aan? Wij verzamelden 5 - wetenschappelijke bewezen - tips om je endorfineniveau te boosten.
Of je nu een goede of slechte slaper bent, iedereen kan zijn of haar slaap verbeteren. In het webinar op maandag 27 januari leer je wat slaap precies is, waarom we slapen, wat er 's nachts gebeurt tijdens je slaap en welke factoren slaapproblemen in stand houden. Bovendien ontdek je wat je zelf kunt doen om je slaapkwaliteit te optimaliseren.
Zowel profatleten als recreanten ervaren intense prestatiedruk. Het verschil? Professionals blijken hier tot wel 40 procent effectiever mee om te kunnen gaan, blijkt uit onderzoek van adidas. We gingen erover in gesprek met marathonloper Luuk Maas. Hij spreekt openhartig over zijn eigen ervaringen en deelt tips en tricks voor recreanten.