Gezondheid

Let op: deze voeding en drankjes drogen je uit

Dehydratatie ontstaat wanneer je meer vocht verliest dan je opneemt. De makkelijkste manier om de negatieve effecten van dehydratatie tegen te gaan, is natuurlijk om voldoende water te drinken, maar ook door extra aandacht te besteden aan wat je daarnaast exact eet en drinkt. Bepaalde voedingsmiddelen en drankjes kunnen dehydratatie namelijk in de hand werken. We hebben vijf van deze ‘stiekeme’ boosdoeners op een rijtje gezet.
Het is warm in Nederland. Velen genieten van een dagje naar het strand, maar wie zijn hardlooprondje niet wil overslaan moet wel extra oppassen. Wij geven je een aantal tips.
De Leiden Marathon werd zondag 12 mei halverwege de dag door de organisatie stilgelegd. Een uitzonderlijke maatregel doordat minstens 25 mensen onwel waren geworden door de warmte. RunningNL sprak met Hoogleraar inspanningsfysiologie Hein Daanen tijdens het Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres. Daanen doet al jaren onderzoek naar presteren in warme omstandigheden en vertelt wat lopers kunnen doen om hitteproblemen voor te zijn. Met stip op nummer 1: acclimatiseren.
Sporten is therapie. Een therapie met een nog groter effect als er na de training onder vrienden wordt nagekletst met een biertje in de hand. Maar is dat biertje wel zo’n goed idee? Wie intensief sport, kan wel een liter vocht per uur verliezen. De alcohol in bier zorgt ervoor dat je nieren nog sneller vocht afscheiden. Dehydratatie verhindert het herstel en kan leiden tot hoofdpijn en een afname van het algemeen mentaal en fysiek functioneren. Een slimmer alternatief?  Alcoholvrij bier. En dat is een gezonde én lekkere zet, zo blijkt!
Je hebt zooltjes geprobeerd en andere schoenen aangeschaft. Toch blijft de pijn onder de bal van je voet voortdurend terugkomen. Wij leggen je uit hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen.
‘Marathon Woman’ Hilde Dosogne liep op donderdag 30 mei haar 151ste opeenvolgende marathon. Daarmee brak ze het Guinness World Record marathon lopen bij de vrouwen.
De Marathon des Sables, waarbij de temperatuur in 2022 tot 64 graden steeg, kennen we intussen allemaal. Maar er is ook nog een aantal andere wedstrijden waar je spontaan een fata morgana van zou krijgen. Wil je jouw hittetraining naar een next level tillen? Of ben je op zoek naar een écht extreme uitdaging? Zet dan de volgende wedstrijden op je bucketlist.
Cafeïnemicrodosering wint terrein: wat is het? En wat zijn de voordelen voor sporters?
Alleen een goede conditie en een uitgekiend voedingsplan is tijdens de marathon niet genoeg. Ook mentaal wordt veel van je gevraagd. Kortom, tussen de oren moet het goed zitten. Deze tips kunnen kun je daar bij helpen.
Voor veel hardlopers is het verkrijgen van voldoende slaap net zo belangrijk voor hun prestaties als hun trainingsschema. Slaap speelt een cruciale rol in het herstelproces, en het optimaliseren ervan kan het verschil betekenen tussen goed presteren of te kampen hebben met vermoeidheid en blessures. Hoewel het ideaal is om elke nacht zeven tot acht uur slaap te krijgen, is de realiteit dat veel van ons dit doel niet halen. Gelukkig zijn er manieren die kunnen helpen de balans te herstellen.
Het is een taboe dat er geen zou mogen zijn: de menstruatiecyclus. En al zeker in de sportwereld. Hier en daar durven topatletes zich al eens voorzichtig uit te spreken over de impact van hun cyclus op hun prestaties, maar ook anno 2024 blijven ze in de overgrote minderheid. Hormoonexpertes Morgane Leten en Femke Reynaert willen daar verandering in brengen en pleiten voor meer kennis: “Als je weet waarop je kan letten, vormt je cyclus geen hindernis maar een slimme gids in je leven.”
Bij zonsondergang begon zondag 10 maart de ramadan. Het vasten duurt dan tot en met dinsdagavond 9 april. Moslims mogen in die periode tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Een intensieve tijd die invloed heeft op je fysieke gesteldheid. Toch betekent het niet dat je jouw rondje hardlopen moet laten schieten. Wij delen een aantal tips hoe je op een gezonde manier kunt hardlopen tijdens de ramadan.
Het is niet omdat je ouder wordt dat je je loopdoelen overboord moet gooien of niet meer met een gezond competitiegevoel aan de startlijn kan staan. Als je graag lang een actieve levensstijl wil onderhouden - wie wil dat nu niet? -, hebben we vijf belangrijke vuistregels verzameld die je daarbij kunnen helpen.
Steken in de zij: het is één van de meest voorkomende en vervelende kwaaltjes bij het lopen. Met deze tips kan je ze vermijden en verhelpen.
Waarom zijn herstelloopjes en rustdagen eigenlijk zo belangrijk? Weet jij wanneer je je rust moet pakken en hoelang je rustperiode zou moeten duren?