Gezondheid

Dit is waarom je steeds opnieuw een marathon wilt lopen

Onderzoek toont aan dat hardlopers vergeten hoeveel pijn hun marathon deed, waardoor ze sneller geneigd zijn om op herhaling te gaan.
Het wordt langzaam kouder. En dan is het soms moeilijk jezelf te motiveren om de hardloopschoenen aan te trekken. Deze motivatietips gaan je daarbij helpen!
Iedere hardloper heeft weleens een motivatiedipje. Onderzoekers van de University of Pennsylvania vonden een simpele manier om die dip te bestrijden, waardoor je meer gaat sporten. Een recente studie, gepubliceerd in The Journal of the Association of Consumer Research, toonde namelijk aan dat het kopiëren van sportroutines van anderen helpt om je doelen te behalen.
Het tijdstip waarop je sport kan een invloed hebben op het verkleinen van je risico op diabetes type 2, dat blijkt uit onderzoek van het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Hardlopen maakt je sterk. Maar het levert niet alleen fysieke voordelen op, ook mentaal pluk je er je voordelen van.
Wandelen is booming en dat is niet zonder reden: het is een toegankelijke manier om dagelijks meer te bewegen en je algemene gezondheid te verbeteren. Ook is het een makkelijke manier om wat overtollige kilo’s te verliezen of om op een gezond gewicht te blijven. Maar hoeveel stappen moet je nu écht zetten om de kilo’s binnen de perken te houden?
Stijve en pijnlijke spieren als je 's morgens opstaat? In dit artikel vertellen we je hoe dat komt en geven we je tips om het te voorkomen.
Extra slaap zorgt niet alleen voor een beter humeur, maar ook voor een betere sportprestatie. Hoeveel uurtjes slaap heb je nodig?
Dat yoga een perfecte crosstraining is voor hardlopers, wist je waarschijnlijk al. Yoga draagt namelijk bij aan een actief herstel van je lichaam. Onderzoekers hebben nog een belangrijk gezondheidsvoordeel gevonden.
De warmte, een zware trainingssessie, lang rechtop staan of net te lang stilzitten… Al deze zaken kunnen zware benen veroorzaken. Deze vier remedies verlichten de pijn en stijfheid.
Wetenschappers van de universiteit van Tel Aviv hebben vastgesteld dat een verhoogde blootstelling aan uv-licht leidt tot een verhoogde calorieopname. Of met andere woorden: meer zonlicht doet meer eten. Maar gek genoeg is dit alleen zo bij mannen, niet bij vrouwen.
Trek je geregeld je sportschoenen aan, om zo je voedingskeuzes te ‘verantwoorden’ en te eten wat je maar wil? Helaas: uit recent onderzoek blijkt dat je ongezonde voedingsgewoonten niet kan compenseren met lichaamsbeweging en dus kan ‘wegsporten’. Ook andersom geldt dit: gezond eten, maar inactief zijn kan het risico op bepaalde types kanker weliswaar beperken, maar verandert niets aan het sterfterisico van cardiovasculaire ziektes of andere doodsoorzaken.
Bij veel hardlopers is de zomerperiode het moment dat ze wat verslappen. Dat is ook te zien in het aantal trainingen dat met de populaire Hardlopen met Evy app wordt geregistreerd: in de lente stijgt het het aantal trainingen, maar dat trainingsvolume daalt zodra de zomervakantie begint. Hoe blijf je gemotiveerd en fit wanneer de temperaturen omhoogschieten?
De gevaarlijke combinatie van excessief sporten en een te lage energie-inname.