Gezondheid

Waarom krijg ik na 20 minuten hardlopen kramp?

Tijdens het hardlopen ervaar ik soms na ongeveer 20 minuten kramp in mijn kuit. Dit gebeurt willekeurig, soms aan de linkerkant en soms aan de rechterkant. Dit komt niet altijd voor, want er zijn periodes van enkele weken waarin alles goed gaat. Maar daarna zijn er weer weken waarin ik niet kan hardlopen vanwege de kramp. Mijn basisconditie is goed, ik drink goed voorafgaand aan mijn runs en ik heb onlangs nieuwe hardloopschoenen aangeschaft. Hoe kan dat?
RunningNL en Markteffect wilden met een marktonderzoek meer inzicht krijgen in de beweegredenen van hardlopers. In augustus van dit jaar nam een representatieve groep van 400 Nederlandse hardlopers deel aan een online onderzoek. “We weten nu bijvoorbeeld waarom mensen hardlopen, waar ze dat het liefste doen en hoe vaak ze deelnemen aan evenementen”, aldus onderzoeker Michael Petit van Markteffect. In dit artikel lees je de belangrijkste resultaten.
We brengen gemiddeld zo’n 9 tot 10 uur per dag zittend door. De kans is groot dat je een zittend bureau uitoefent, regelmatig in de file staat of ’s avonds op de bank ploft om even te ontspannen: we zitten onbewust wellicht meer dan we beseffen of willen.
Voor dit onderzoek werden 1500 vrouwen ondervraagd over hun sportbehagewoontes. Want hoe essentieel is nu eigenlijk een sportbeha?
Je vele trainingsuren hebben geloond: je finishte in de tijd die je wilde. Gefeliciteerd! Maar het stopt niet zodra je de finish bereikt. Dan begint de herstelfase. Met deze tips herstel je optimaal en haal je op de eerstvolgende training sneller opnieuw je niveau met het oog op een volgende wedstrijd.
“Hij heeft goede genen.” Een uitspraak die al snel valt bij uitzonderlijk topsporttalent. Alsof de atleet al in de wieg voorbestemd was om medailles te winnen en recordtijden te lopen. Klopt dat wel? Bepalen onze genen inderdaad onze aanleg voor bijzondere sportprestaties? Of kunnen we veel goedmaken met training? En waarnaar moeten we in ons DNA op zoek als we die ‘aanleg’ willen vaststellen? We trokken met een heleboel vragen naar twee genetici. Ook zij bleken niet alle antwoorden te kennen.
Wanneer weet je of je je loopschoenen beter even kunt laten staan? Let op deze signalen van je lichaam om te achterhalen of je een (extra) rustdag nodig hebt.
Dat je na je rondje hardlopen lekker in je vel zit herkennen de meeste lopers wel. Lopen levert je naast fysieke - ook heel wat mentale voordelen op.
Van een superfitte hardloper naar een patiënt die ternauwernood de intensive care (IC) wist te ontlopen. Tommy van Loosdregt (41) uit Best belandde in het voorjaar van 2021 met corona in het ziekenhuis. Het herstel verliep traag, maar inmiddels loopt hij weer hard. Wat heet. Zondag 8 oktober zou hij aan de start staan van de ASML Marathon Eindhoven, maar een knieblessure zorgt ervoor dat hij ‘noodgedwongen’ de halve marathon loopt. “Maar ik ben blij dat ik überhaupt weer kan hardlopen.”
Het is herfst. Althans, officieel. Hoewel de temperatuur de komende weken boven het gemiddelde blijft, doet de herfst wel degelijk zijn intrede. En dat heeft natuurlijk ook invloed op onze hardloopsessies. In dit artikel delen we zeven tips, waardoor je lekker (en veilig) kunt blijven hardlopen in misschien wel de mooiste periode van het jaar.
De voeten van lopers krijgen het zwaar te verduren. We staan er niet altijd bij stil: tijdens het lopen zetten we bij iedere stap twee tot drie keer ons lichaamsgewicht op onze voeten, enkels en knieën.
De zomervakantie zit erop. Back to work, back to school. De kans is groot dat je dat relaxte vakantiegevoel snel weer kwijt bent. Hoe kan je in het drukke leven van alledag balans vinden tussen werk en privé? Wij vroegen het aan psychotherapeute en topcoach Anneleen De Lille, die met haar boek ‘Minder werken, meer doen’ wil helpen om orde op zaken te stellen in je hoofd, leven en werk.
Is het jou al opgevallen dat je hele dag vlotter verloopt als je ’s ochtends al gesport hebt? Niet zo vreemd. Dankzij een ochtendloopje zou je een productievere en minder vermoeiende werkdag hebben.
Hoera, je vertrekt op reis! Lekker ontspannen, nieuwe plekken ontdekken en eindelijk meer tijd om te doen wat je graag doet. Misschien wil je je stilgevallen looppassie op vakantie nieuw leven inblazen onder de Spaanse zon. Of ben je je aan het voorbereiden op een groot doel in het najaar en wil je verder trainen in la douce France. Hoe dan ook: een loopje tijdens je vakantie is een aanrader. Begin er echter niet onvoorbereid aan. We gingen te rade bij twee experts die door hun werk meer in het buitenland vertoeven dan in eigen land en daar regelmatig de loopschoenen aantrekken. Dit zijn hun tien tips.
Je hoeft niet altijd je hardloopschoenen aan te trekken om een betere loper te worden. Ook met een korte wandeling, op bijvoorbeeld je rustdag of op een dag waarop je minder zin hebt om te lopen, verbeteren je prestaties. We vertellen je in dit artikel hoe dat zit.