Gezondheid

6 signalen dat je een rustdag nodig hebt

Wanneer weet je of je je loopschoenen beter even kunt laten staan? Let op deze signalen van je lichaam om te achterhalen of je een (extra) rustdag nodig hebt.
Dat je na je rondje hardlopen lekker in je vel zit herkennen de meeste lopers wel. Lopen levert je naast fysieke - ook heel wat mentale voordelen op.
Van een superfitte hardloper naar een patiënt die ternauwernood de intensive care (IC) wist te ontlopen. Tommy van Loosdregt (41) uit Best belandde in het voorjaar van 2021 met corona in het ziekenhuis. Het herstel verliep traag, maar inmiddels loopt hij weer hard. Wat heet. Zondag 8 oktober zou hij aan de start staan van de ASML Marathon Eindhoven, maar een knieblessure zorgt ervoor dat hij ‘noodgedwongen’ de halve marathon loopt. “Maar ik ben blij dat ik überhaupt weer kan hardlopen.”
Het is herfst. Althans, officieel. Hoewel de temperatuur de komende weken boven het gemiddelde blijft, doet de herfst wel degelijk zijn intrede. En dat heeft natuurlijk ook invloed op onze hardloopsessies. In dit artikel delen we zeven tips, waardoor je lekker (en veilig) kunt blijven hardlopen in misschien wel de mooiste periode van het jaar.
De voeten van lopers krijgen het zwaar te verduren. We staan er niet altijd bij stil: tijdens het lopen zetten we bij iedere stap twee tot drie keer ons lichaamsgewicht op onze voeten, enkels en knieën.
De zomervakantie zit erop. Back to work, back to school. De kans is groot dat je dat relaxte vakantiegevoel snel weer kwijt bent. Hoe kan je in het drukke leven van alledag balans vinden tussen werk en privé? Wij vroegen het aan psychotherapeute en topcoach Anneleen De Lille, die met haar boek ‘Minder werken, meer doen’ wil helpen om orde op zaken te stellen in je hoofd, leven en werk.
Is het jou al opgevallen dat je hele dag vlotter verloopt als je ’s ochtends al gesport hebt? Niet zo vreemd. Dankzij een ochtendloopje zou je een productievere en minder vermoeiende werkdag hebben.
Hoera, je vertrekt op reis! Lekker ontspannen, nieuwe plekken ontdekken en eindelijk meer tijd om te doen wat je graag doet. Misschien wil je je stilgevallen looppassie op vakantie nieuw leven inblazen onder de Spaanse zon. Of ben je je aan het voorbereiden op een groot doel in het najaar en wil je verder trainen in la douce France. Hoe dan ook: een loopje tijdens je vakantie is een aanrader. Begin er echter niet onvoorbereid aan. We gingen te rade bij twee experts die door hun werk meer in het buitenland vertoeven dan in eigen land en daar regelmatig de loopschoenen aantrekken. Dit zijn hun tien tips.
Je hoeft niet altijd je hardloopschoenen aan te trekken om een betere loper te worden. Ook met een korte wandeling, op bijvoorbeeld je rustdag of op een dag waarop je minder zin hebt om te lopen, verbeteren je prestaties. We vertellen je in dit artikel hoe dat zit.
Voor Chatilla van Grinsven (32) kon het jarenlang niet hard genoeg gaan. Als professioneel basketbalster liet ze zich tijdens trainingen opjutten om altijd nog net even iets meer te geven. Ze hield er een sterk karakter en een ultiem doorzettingsvermogen aan over. “Maar hardlopen doe ik tegenwoordig niet meer omdat het moet, maar omdat ik het wil. Ik kan er nu zoveel meer van genieten.”
Heb jij wel eens 59 uur, 53 minuten en 33 seconden aan één stuk gelopen? Of vijf ronden van 32 km over bergachtig en onherbergzaam terrein? De Belg Karel Sabbe deed het half maart in de mythische Barkley Marathons. Wij vroegen ons af: wat doet zo’n ultraloop met een mens? Wat is er nodig om het te kunnen? En valt het überhaupt aan te raden? Wij vroegen het Kevin De Pauw, professor bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, en Sabbe zelf. “Wat er ook op mijn pad komt, het maakt mij niet uit. Ik ga gewoon door tot het einde."
Moeilijke weersomstandigheden, te moe voelen, het vinden van de beste schoen of de juiste uitrusting. Hardlopers worden geconfronteerd met hindernissen om gemotiveerd te blijven om de deur uit te gaan. Toch houdt 81 procent van de mensen in Europa van het gevoel dat ze hebben na het hardlopen, wil 87 procent van de hardlopers vaker gaan hardlopen en vindt 65 procent dat hardlopen meer is dan alleen maar een sport.
Word je 's ochtend wakker met een kater en wil je toch gaan hardlopen? Dat is niet zo verstandig. We leggen je uit waarom dat zo is.
Warm weer betekent onvermijdelijk... veel zweten! Met deze hydratatietips én eenvoudige formule om je zweetverlies te meten, weet je hoeveel je moet bijdrinken.
Een leuk cadeau voor Vaderdag is nog niet zo makkelijk. Maar geen zorgen, want je hebt nog een paar dagen voordat het zondag 18 juni is. En met deze tips krijg je vast en zeker inspiratie voor een cadeau voor een sportieve papa.