Goede voornemens: Dry January

December is de maand van het maken van goede voornemens. Na een maand van feestelijke maaltijden en alcohol kiezen veel mensen er voor om het nieuwe jaar nuchter in te gaan en deel te nemen aan Dry January. Ontdek wat een maand zonder alcohol doet. Als hardloper zul je de voordelen van een alcoholvrije maand zeker ervaren.
Ontstaan

In 2013 werd in Groot-Brittannië voor het eerst aandacht gevraagd voor het bewust omgaan met alcohol door het organiseren van Dry January. Door een maand geen alcohol te drinken en te kiezen voor alcoholvrije alternatieven begin je het nieuwe jaar niet alleen met een nuchtere en frisse start, Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend.

Wat doet alcohol in je lichaam?

De effecten van het drinken van alcohol voor je lichaam zijn misschien wel groter dan je denkt. Alcohol komt via de maag in de dunne darm terecht, waarna het zich door je lichaam verspreidt. Zo komt alcohol bij verschillende organen terecht. Alcohol verdooft als het ware de hersenen. Hierdoor ga je je anders gedragen, je wordt overmoedig, of je reageert juist emotioneler. Je hart gaat sneller kloppen, doordat de bloeddruk daalt. Door alcohol moeten de nieren harder werken, waardoor je sneller uitgedroogd kunt raken. Je huid wordt ook droger. Op de langere termijn kunnen dan ook huidklachten, zoals eczeem, ontstaan of verergeren. Je lever moet er voor zorgen dat de alcohol uiteindelijk wordt afgebroken en uit het lichaam verdwijnt.
Een keer een glaasje drinken is nog niet zo schadelijk voor je lichaam, maar drink je geregeld en/of veel, dan kunnen de gevolgen ernstig zijn. Er is een grotere kans op verschillende soorten kanker, hersenschade zoals geheugenproblemen of Korsakov, hart- en vaatziekten, levercirrose, een verminderde vruchtbaarheid en zenuwschade.

Voordelen

Door een maand geen alcohol te drinken zul je ook merken dat alcohol toch wel (onbewust) invloed heeft gehad op je fysieke en mentale gezondheid. Kies een maand voor alcoholvrij en je zult al snel de kortetermijneffecten merken. Dit zijn slechts een aantal van de voordelen die je zult bemerken:

  • Je voelt je lichamelijk fitter, zegt 62 procent van de deelnemers van Ikpas
  • Je slaapt beter, zegt 55 procent van de deelnemers van Ikpas
  • Je voelt je mentaal beter, zegt 63 procent van de deelnemers van Ikpas
  • 64 procent van de deelnemers van Ikpas kan na een maand geen alcohol makkelijker ‘nee’ zeggen tegen alcohol
  • Van de deelnemers van Ikpas is 32 procent gewicht kwijt geraakt
  • Door geen alcohol te kopen heeft 55 procent van de deelnemers van Ikpas geld bespaard

 

Op de langere termijn zijn de gezondheidseffecten zelfs nog groter.

  • Verbetering van je smaak en reukvermogen verbeteren
  • Verminderd risico op verschillende soorten kanker: zoals borstkanker, maagkanker en darmkanker
  • Verbetering van je concentratie
  • Vermindering van angstklachten en depressies
Meedoen?

Meedoen is heel makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is met jezelf de afspraak te maken om (tijdelijk) de alcohol te laten staan. Vind je het lastig? Doe dan met een groep mee: je trainingsgroep, familie, vrienden.
Kun je wel wat hulp of tips gebruiken? Op de website van Ikpas kun je je aanmelden, waarbij je er ook voor kunt kiezen om in een andere periode van het jaar tijdelijk geen alcohol te drinken. Door je gratis aan te melden, kun je gebruik maken van de ondersteuning vanuit Ikpas, tips, kun je je eigen challenge(s) vormgeven, kun je met andere deelnemers op het forum ervaringen uitwisselen en vind je lekkere recepten

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?