Voeding

Zodra de herfst zijn intrede heeft gedaan, is vitamine D een jaarlijks terugkerend topic. Vitamine D krijgen we voornamelijk binnen via zonlicht, waardoor het risico op een vitamine D-tekort stijgt tijdens de maanden waarin we de zon niet veel te zien krijgen. Deze belangrijke vitamine wordt gelinkt aan onder meer een goede brein- en botgezondheid. Als we niet voldoende blootgesteld worden aan zonlicht, wordt het dus belangrijker om vitamine D-rijke voedingsmiddelen in ons dieet op te nemen.
Deze energieballetjes zijn snel te eten voor een training, maar ook erg handig om tijdens het sporten te nuttigen. Je stopt ze namelijk snel in je mond en ze geven langdurig energie.
Tijdens de herfstmaanden is pompoen de ideale groente om in stoofpotjes, ovenschotels en andere hartverwarmende recepten te verwerken. Maar wat dacht je om met deze veelzijdige groente ook je pannenkoeken een gezonde twist te geven?
Je trainingsdoelen ondersteunen met voeding is van essentieel belang: de voeding die je eet geeft je energie om je trainingen uit te voeren en voorziet je lichaam van de nodige voedingsstoffen om van die trainingen te herstellen. Sla je het eten na een work-out weleens over om wat extra kilo's kwijt te spelen, dan kan dit averechts werken. Je voeding beperken kan een negatief effect hebben op je sport- en gezondheidsdoelen, ongeacht of deze nu te maken hebben met gewichtsverlies, spieropbouw, je sportprestatie of algemene gezondheid.
De herfst is in het land en dat betekent dat je wel wat extra vitaminen kan gebruiken. Met deze voedingsbronnen blijf je als hardloper sterk en houd je ook je weerstand op peil.
Huidige trends, zoals het ketodieet, staan sceptisch tegenover de consumptie van koolhydraten, waarbij we brood, bananen of havermout vaker links laten liggen. Maar is dat wel zo verstandig?
Drs. Anneke Palsma geeft op maandag 7 oktober om van 19.00-20.00 uur een webinar over voeding en het lopen van (halve) marathons. Palsma deelt in dit webinar praktische tips en adviezen voor zowel de beginnende hardloper als de gevorderde marathonloper. Het webinar is, met een speciale kortingscode, gratis voor lezers van RunningNL.
Volg deze 10 vuistregels om je sportprestaties te ondersteunen en gezond te blijven.
Energiegels kunnen een handige manier zijn om energie bij te tanken tijdens langere trainingen en wedstrijden, maar hoe gebruik je ze, hoe voorkom je maagproblemen en hoeveel moet je er nemen tijdens je wedstrijd?
Niet te weinig, niet te veel: een optimaal ontbijt samenstellen voor de hectische ochtend van een loopwedstrijd is een kunst op zich. Wie zich op D-day weleens heeft vergrepen aan een te rijkelijk ontbijt of wie geen hap door de keel kreeg, weet dat de gevolgen desastreus kunnen zijn. Daarom geven we samen met sportdiëtiste Jana Camphens enkele vuistregels mee om je ideale wedstrijdontbijt samen te stellen.
Als je je tijdens de zomermaanden vergooit aan massa's aperitiefhapjes, vlees, saus, stokbrood en desserts, is de kans wel reëel dat je in september niet meer in je loopbroek past. Gelukkig bestaat er zoiets als 'healthy BBQ'. Sportvoedingsdeskundige Jolien Lewyllie legt uit wat dat precies inhoudt.
Deze voedingstips helpen om jouw genezingsproces te versnellen.
Met het toenemen van je kilometeraantal, neemt ook je energiebehoefte toe. Logisch dus dat je meer honger hebt. Maar wat als die honger maar niet wil stillen - door een verhoogd metabolisme of die langere inspanningen? Met deze tips voorkom je dat extreme hongergevoel tijdens de dag én voorkom je dat honger je humeur verpest.
Klassieke sportdranken bevatten erg veel suiker. Maar het Belgische Vitalic slaagde erin om een sportdrank met 50% minder suikers dan klassieke sportdranken te ontwikkelen, mét behoud van de isotone kwaliteiten. In dit artikel duiken we dieper in op de innovatieve drank en horen we enkele gebruikerservaringen van topsporters die Vitalic hebben geïntegreerd in hun trainingsroutine.
Dehydratatie ontstaat wanneer je meer vocht verliest dan je opneemt. De makkelijkste manier om de negatieve effecten van dehydratatie tegen te gaan, is natuurlijk om voldoende water te drinken, maar ook door extra aandacht te besteden aan wat je daarnaast exact eet en drinkt. Bepaalde voedingsmiddelen en drankjes kunnen dehydratatie namelijk in de hand werken. We hebben vijf van deze ‘stiekeme’ boosdoeners op een rijtje gezet.