Voeding

Goed eten is minstens even belangrijk als correct en voldoende trainen. Toch gaan veel hardlopers met hun voeding in de fout en bereiken ze minder snel hun doel. We zetten enkele typische eetfouten op een rijtje én we geven je tips hoe je het wellicht beter kunt doen.
Warm weer betekent onvermijdelijk... veel zweten! Met deze hydratatietips én eenvoudige formule om je zweetverlies te meten, weet je hoeveel je moet bijdrinken.
Lopen vereist heel wat energie van je lichaam. Om gezond en blessurevrij te blijven, is het belangrijk om voldoende te eten. Dat is makkelijk gezegd. Maar hoe herken je nu als je te weinig eet? Zes signalen waaraan je dat merkt.
De kans dat je doelen, zoals stoppen met snoepen, haalt hangt uiteraard af van je motivatie. Maar het hangt nog meer af van de manier waarop je die voornemens geformuleerd hebt. Professor psychologie Per Carlbring legt uit hoe dat zit.
Geef je ontbijt een boost met een van deze makkelijke, eiwitrijke en gezonde receptjes.
Ze zijn er weer. De asperges! Van april tot eind juni wordt het witte goud geoogst. Een bijzondere groente met flink wat gezondheidsvoordelen waar je als hardloper van kunt profiteren.
Na een training heeft je lichaam behoefte aan eiwitten en koolhydraten om optimaal te kunnen herstellen. Heb je nog geen zin in een complete maaltijd? Dan is een snack na de training een goed alternatief.
Het herstel bij intensieve of langdurige inspanningen wordt bevorderd door in de eerste twee uur na inspanning 0,2 tot 0,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te nemen. Dit moet je wel weer zien in het kader van snel herstel. Dat betekent dat dezelfde of de volgende dag weer een inspanning volgt. Vroeger werd gedacht dat je eiwitten zo snel mogelijk na de inspanning tot je moest nemen omdat je spieren een soort ‘window of opportunitiy’ hadden waarbinnen maximaal herstel plaats kon vinden.
Als je hardgelopen hebt, moet je daarvan herstellen. Voeding is daarin natuurlijk cruciaal. Dit keer zoomen we op de rol van van koolhydraten.
Je mag je trainingsschema nog zo nauwgezet volgen: als je voedingsstrategie niet klopt, blijft de gewenste progressie uit. Deze veelgemaakte voedingsfouten kun je voortaan dus beter vermijden.
Een lekkere pizza: daar zeggen wij geen nee tegen! Aan de hand van dit recept maak je de pizza zelf. Gezond en lekker. Zo hoef jij je nooit meer schuldig te voelen na het eten va een pizza.
Zie jij door de bomen het bos niet meer én stel je jezelf de vraag wat je nu écht het beste voor en na het sporten kan eten? Wij geven een handig overzicht met basisrichtlijnen en voedingsmiddelen om het perfecte (sport)boodschappenlijstje samen te stellen. Zowel voor duur- als krachttrainingen.
Van krampen tot misselijkheid of een opgeblazen gevoel: maag- en darmklachten zijn nooit aangenaam, en al helemaal niet tijdens je training of wedstrijd.
Genieten zonder schuldgevoel: pure chocolade heeft zowel positieve effecten op je sportprestatie als op je algemene gezondheid.
Om goed te kunnen hardlopen, is het belangrijk dat je gezond en evenwichtig eet. We bespreken vijf supervoedingsmiddelen voor hardlopers.