Voeding

Sporten is therapie. Een therapie met een nog groter effect als er na de training onder vrienden wordt nagekletst met een biertje in de hand. Maar is dat biertje wel zo’n goed idee? Wie intensief sport, kan wel een liter vocht per uur verliezen. De alcohol in bier zorgt ervoor dat je nieren nog sneller vocht afscheiden. Dehydratatie verhindert het herstel en kan leiden tot hoofdpijn en een afname van het algemeen mentaal en fysiek functioneren. Een slimmer alternatief?  Alcoholvrij bier. En dat is een gezonde én lekkere zet, zo blijkt!
De voeding die we eten heeft een rechtstreekse impact op onze hersenen. Je brein heeft niet enkel voeding (energie) nodig om goed te functioneren, maar ook om stress en hersenschade tegen te gaan. Een voedzaam ontbijt kan daarbij helpen. Uiteraard is variatie belangrijk, maar een ontbijt met havermout, blauwe bessen en walnoten mag je nét dat beetje meer consumeren als je een mentale boost kan gebruiken. Volgens de wetenschap zijn deze voedingsmiddelen het perfecte ‘brain food’ om je dag goed te starten.
Aan de basis van de sportvoedingspiramide vinden we de fundamentele voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, zuivel, noten, vis, eieren en volkorenbrood. Deze essentiële producten vormen de kern van een gezond voedingspatroon voor hardlopers. In dit artikel geven we antwoord op de vraag of eiwitshakes noodzakelijk zijn voor herstel na het lopen.
Wat en wanneer je het beste eet, hangt af van het type training dat je gepland hebt. Met deze tips voorzie je je lichaam van de juiste energie- en herstelbronnen voor en na elke loopsessie.
Dat slaap voor jou als hardloper essentieel is voor je herstel wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat je met bepaalde voeding nog meer uit je slaap kunt halen?
Waar moet je op letten als je een tussendoortje wil nemen, zonder dat het een effect heeft op je gewicht? Wij tippen 7 voedzame snacks die zorgen voor een verzadigd gevoel en de nodige energie.
Het is wetenschappelijk bewezen dat cafeïne de prestaties verbetert. Veel duursporters gebruiken cafeïne daarom als een energiebooster. Dit is vaak in de vorm van koffie of cafeïnepil voorafgaand aan een looptraining. Toch hebben deze oplossingen nadelen, waardoor ze minder geschikt zijn voor een optimale prestatie. In dit artikel onderzoeken we de voordelen van First Energy Gum, de cafeïnekauwgom die een krachtige energieboost biedt zonder nadelige effecten.
Wie dacht dat voeding enkel in energie voorziet, slaat de bal mis. Als je eet, krijg je het ook effectief warmer. Daarom deze lekkere, warme recepten om je beter te wapenen tegen koude wintertrainingen.
In de moderne sportwereld zijn supplementen niet meer weg te denken, maar heb je ze wel nodig? En hoe moet je ze gebruiken om er effectief voordeel uit te halen? Sportdiëtiste Leen Seminck schept helderheid en vertelt je wat je nodig hebt om (gezond) te kunnen presteren met de juiste basisvoeding en wanneer en hoe supplementen van pas kunnen komen.
Het is herfst en er wordt weer gesnotterd. Wist jij dat bepaalde kruiden je weerstand kunnen versterken? Zorg daarom dat je zeker deze specerijen in je keuken hebt staan.
Bij het lopen van lange afstanden kan de voedingsinname je race maken of breken. In dit artikel geven we je inzicht in hoe je jouw voedingsstrategie rondom je wedstrijd vorm kunt geven en hoeveel koolhydraten je moet innemen.
We weten dat voeding een cruciale rol speelt in onze gezondheid. Maar wat kunnen we nu het beste eten als we gezond ouder willen worden?
In de winkel heb je keuze tussen heel veel verschillende energierepen. Maar je kan zulke repen ook gewoon zelf maken. Dat doe je op deze manier...
Goed eten is minstens even belangrijk als correct en voldoende trainen. Toch gaan veel hardlopers met hun voeding in de fout en bereiken ze minder snel hun doel. We zetten enkele typische eetfouten op een rijtje én we geven je tips hoe je het wellicht beter kunt doen.
Warm weer betekent onvermijdelijk... veel zweten! Met deze hydratatietips én eenvoudige formule om je zweetverlies te meten, weet je hoeveel je moet bijdrinken.