dark chocolate over wooden background

Pure chocolade: goed voor je sportprestaties en gezondheid

Genieten zonder schuldgevoel: pure chocolade heeft zowel positieve effecten op je sportprestatie als op je algemene gezondheid.
Pure chocolade, die bestaat uit minimaal 70 procent cacao, is goed voor je sportprestatie. Het bevat antioxidanten en bestandsdelen van koolhydraten die prestatie bevorderend werken. Verder werkt het ontstekingsremmend en heeft het een positief effect op je VO2-max . Maar daarnaast is pure chocolade, behalve dat het lekker is, goed voor je gezondheid. In dit artikel lees je waarom.
1. Bron van voedingsstoffen 

Een stuk pure chocolade (70-85 procent cacao) van 100 gram bevat, naast onder meer Vitamine A en B, behoorlijk wat mineralen:

– 67 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan ijzer
– 58 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan magnesium
– 89 procent van de ADH koper
– 98 procent van de ADH mangaan
Bovendien is het rijk aan kalium, fosfor, zink en selenium. Kleine kanttekening: 100 gram is een grote hoeveelheid chocolade om te consumeren. Al deze voedingsstoffen komen dus met de nodige kilocalorieën (zo’n 600 kilocalorieën). Toch blijft pure chocolade de beste keuze als je graag een stukje chocolade eet, want melkchocolade bevat meer dan het dubbele aan suikers. Wil je jezelf eens trakteren? Kies dan voor de pure variant, want die bevat de meeste voedingsstoffen.
2. Goed voor je hart 
Donkere chocolade is een bron van flavonoïden. Dat zijn plantaardige stoffen die gelinkt worden aan een verkleind risico op hart- en vaatziekten. Een meta-analyse uit 2015, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Heart, toonde aan dat mensen die meer chocolade aten een lager risico hadden op hartziekten en beroertes. Onderzoekers suggereren dat de flavanolen in cacao stikstofmonoxide helpen produceren. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten ontspannen en verder openen, waardoor de bloeddruk daalt.
3. Boost voor je brein 
Voel jij je gelukkiger na het eten van pure chocolade? Dat is niet zonder reden, want deze lekkere traktatie zou ook je hersenen blij maken. Studies tonen aan dat het eten van chocolade de cognitie verbetert, geheugenverlies tegengaat en je humeur een boost geeft. Zo zou chocolade de hersengebieden stimuleren die geassocieerd worden met plezier en beloning en dat zorgt vervolgens voor stressmindering en een verbetering van je humeur. Ook deze verbeteringen zouden te danken zijn aan het hoge gehalte aan flavonoïden in chocolade.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?