Dit moet je weten over de TCS New York City Marathon 2023

Het is een van de grootste marathons ter wereld: de New York City Marathon. Zondag 5 november is het weer zover, dan gaan ruim 50.000 hardlopers van start bij de 52e editie. We nemen je mee in een evenement dat voor veel mensen op de bucketlist staat. Overigens meer dan terecht!
Parcours

Het parcours gaat door de vijf stadsdelen van New York: Staten Island, Brooklyn, Queens, The Bronx en Manhattan. Na 35 kilometer loop je over Fifth Avenue, een punt waar de meeste het lopers het zwaar krijgen (of al hebben). Maar de benen kunnen het ook zomaar eerder zwaar krijgen. Bijvoorbeeld op 25 kilometer, op de Queensborough Bridge tussen Queens en Manhatten. De finish is in Central Park.

Start

De wedstrijd begint op Staten Island. Een mooi moment is om daar met al die lopers het Amerikaanse volkslied te horen. Als je eenmaal van start bent, loop je de eerste kilometers op de Verrazano- Narrows Bridge. Op de brug, die zo’n drie kilometer is, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Overigens: je zult meteen merken dat je hartslag hier flink omhoog gaat.

Vroeg opstaan

Iedereen die de marathon in the big apple al eens liep, weet dat de wekker vroeg gaat. De transfer naar Staten Island neemt behoorlijk wat tijd in beslag, zeker als je daar 50.000 mensen naar verplaatst. Als loper beland je vervolgens op een groot grasveld. Daar kun je ontbijten, liggen of een warming up doen. Maar het is vooral wachten. De marathon begint rond 9.00 uur, de bussen naar Staten Island gaan vanaf 5 uur.

Bruggen

De New York Marathon staat bekend om haar bruggen. Die verbinden de verschillende stadsdelen met elkaar. Het gevolg is dat het vrijwel nergens vlak is én dat je serieus veel hoogtemeters moet overwinnen. Een goede heuveltraining is daardoor geen overbodige luxe. Je eindtijd is normaal gesproken dan ook langzamer dan bij een snelle marathon zoals in Rotterdam of Berlijn.

Toeschouwers

Qua beleving langs de kant is het misschien wel de meest spectaculaire marathon. Vrijwel overal staat het rijen dik met toeschouwers. Ze moedigen je luidkeels aan, maken muziek en zorgen voor een epische sfeer. In totaal moet je rekenen op zo’n twee miljoen mensen die naast het parcours staan. Toch is het om sommige plekken rustig. Op de bruggen kan bijvoorbeeld geen publiek komen.

Wie is de favoriet om te winnen dit jaar? En hebben we een Nederlandse kanshebber?

Vorig jaar eindigde hij als eerste Nederlander ooit op het podium: Abdi Nageeye. Hij werd derde. Dit jaar denkt hij, na een teleurstellend WK in Budapest, aan meer. “Ik heb heel erg goed getraind in Iten, Kenia. Ik kon na de teleurstelling van de WK snel de knop omzetten. Ik heb er veel vertrouwen in en ga weer voor het podium”, liet hij weten. De afmelding van titelverdediger Evans Chebet en tweevoudig winnaar Geoffrey Kamworor vergroot de kansen van Nageeye.

Bij de dames staan zes atleten aan de start die onder de 2:18 hebben gelopen. Onder meer oud wereldrecordhoudster Brigid Kosgei, 10.000 meter en halve marathon wereldrecordhoudster Letensenbet Gidey en Olympisch kampioene Peres Jepchichir zijn van de partij.

Foto: Abdi Nageeye wint in 2022 de Rotterdam Marathon

Waar kan ik kijken?

Eurosport zendt zondag de marathon live uit vanaf 13.00 uur. Wil je een vriend, bekende of topatleet live volgen? Dan kan via de app van de New York Marathon.

Volgend jaar zelf meedoen?

Dat kan, maar het is niet makkelijk. Het makkelijkste (maar wel het duurste) is om het via een reisbureau te boeken. Veelal zijn dat totaalpakketten, waarbij vliegticket en overnachting ook zijn inbegrepen. Je kunt ook rechtstreeks inschrijven, maar dat gaat via een loting. Inschrijvingen is waarschijnlijk mogelijk in februari of maart 2024. Loop je voor een goed doel? Dan ben je, als je tenminste een minimaal bedrag ophaalt, verzekert van een startbewijs.

Lees ook: Wat doe je de laatste dagen voor een marathon? – RunningNL

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?