Magazine

Er worden talloze marathons georganiseerd, in Nederland en ver daar buiten. Voor veel mensen is er echter maar één ‘De Mooiste’: die van Rotterdam. Wat maakt de NN Marathon Rotterdam zo mooi? Waarom zijn juist deze 42,195 km door de Maasstad zo uniek? Kortom: wat is de magie van #demooiste? RunningNL vroeg het aan zes ‘Super Marathon Masters’ die al jaren meedoen. “Finishen op de Coolsingel voelt voor mij als thuiskomen.”
Een succesvolle marathon begint met een slim pacingplan. Ambitieus maar realistisch, nauwkeurig maar met voldoende ruimte voor flexibiliteit: een pacingplan is balanceren tussen tal van factoren. Hoe zorg je ervoor dat je met een goed gevoel én gehoopte tijd over de finish komt? En is de befaamde ‘negatieve split’ echt de heilige graal? Aron Verhaeghe, coach bij Golazo Energy, geeft je de nodige inzichten voor een doordacht pacingplan.
Voeding speelt een cruciale rol bij je hardloopprestaties, en zeker bij een afstand als de marathon. Hoe bereid je je lichaam voor op de inspanning? Sportvoedingsdeskundige Marthe Lambrechts en personal coach Els Talloen van The Extra Mile helpen je met specifieke voedingsstrategieën naar de start en finish van je marathon: van het trainen op energiegels tot het slim stapelen van koolhydraten en het samenstellen van een ‘fuel’ plan.
Wat maakt Bashir Abdi succesvol op de marathon? De Belgische marathontopper veroverde zilver op de olympische marathon in Parijs, is tweevoudig winnaar van de NN Marathon Rotterdam en is met een tijd van 2:03:36 Europees recordhouder. We legden hem acht vragen voor. Het zijn deels vragen van de redactie en deels vragen die jullie via social media instuurden. Abdi deelt graag zijn ervaringen en geeft tips over hoe je, ongeacht je niveau, kan groeien als marathonloper.
Iedereen die ooit een marathon heeft gelopen, weet dat er onvermijdelijk moeilijke momenten komen. Het vermogen om goed met deze uitdagingen om te gaan, kan het verschil maken tussen finishen en opgeven. We spraken met sportpsycholoog, gedragswetenschapper en recreatief marathonloper Frans Folkvord (38). Hij deelt de lessen die hij leerde uit zijn eigen ervaringen, zijn werk met sporters en de wetenschap.
Droom je van een marathon in het buitenland? Hou je van reizen en ontdek je nieuwe plekken graag al hardlopend? Wij maakten met een plezier een reisje rond de wereld om jouw dromen nog iets concreter te maken. Van Europa tot Zuid-Amerika en Australië: deze 6 unieke marathons verdienen een plekje op je bucketlist.
Voor onze special ‘een leven lang lopen’ gingen we te rade bij epigeneticaspecialisten die vertellen over hoe lichaamsbeweging je jong houdt, vroegen we bewegingswetenschappers hoe je je hele leven blessurevrij kan blijven en spraken we voedingsexperts over hoe je eetgewoontes bijdragen aan een – letterlijk – lekker lang leven. Inspiratie krijg je van families die hardlopen doorgeven van generatie op generatie en van hardlopers ‘op leeftijd’ die nog altijd met evenveel plezier én succes de hardloopschoenen aantrekken.
Uit de meest recente cijfers van VeiligheidNL blijkt dat er maar liefst 660.000 hardloopblessures waren in 2022. Blessures zijn bovendien een belangrijke reden om tijdelijk of helemaal te stoppen met hardlopen. Bas van Hooren, zelf tophardloper, doet als bewegingswetenschapper al jarenlang onderzoek naar blessurepreventie in het hardlopen en wil die blessures tegengaan. RunningNL vroeg hem naar zijn bevindingen en tips die jou helpen om een leven lang blessurevrij te blijven lopen. “Jarenlang consistent trainen is beter dan met een hoge belasting.”
Een karrenvracht aan wielermedailles won ze, ‘Tinus’ uit het Brabantse Boekel. Nu is ze verlost van de dwang om te presteren en loopt ze geregeld hard om op een ontspannen wijze een leven lang fit te blijven. “Ik wil altijd sportief blijven bewegen. Het maakt je gezonder, energieker en gelukkiger.”
Iedereen die ooit aan een groot hardloopevenement meedeed, heeft ze vast wel gezien: de hardlopers met een vlag op hun rug. In de hardloopwereld staan ze beter bekend als de pacers, die in een zo gelijkmatig mogelijk tempo naar de eindtijd op hun vlag streven. Naast vakkundig tijdbeheer zorgen ze voor motivatie, saamhorigheid en focus, zodat jij naar een nieuw PR kan lopen. Een verantwoordelijkheid die best wat hardloopervaring vraagt. Dus vroegen we ons af: hoe ziet een dag van een pacer eruit? Geen betere manier om dat te ontdekken dan door het zelf te ervaren. Dus trok onze snelle man naar Eindhoven om er de vlag van de 3 uur te dragen. Hij neemt je mee in zijn zog.