Magazine

Zilveren madaillewinnaars Abdi Nageeye & Gerard Nijboer

Abdi Nageeye (35) en Gerard Nijboer (68) zijn de enige twee Nederlandse atleten met een zilveren olympische marathonmedaille. In de aanloop naar de Spelen van Parijs praten zij over hun ervaringen en verwachtingen. Over trainen in Kenia, een omgesmolten medaille, bijzondere voedingsgewoonten, vuile trucjes tijdens de race én de tranen van tv-coryfee Mart Smeets.
Extra tijd, langere dagen en hogere temperaturen. De zomer is voor velen hét seizoen om vaker de hardloopschoenen aan te trekken. Maar sporten in de zomer brengt ook uitdagingen met zich mee. Hoe blijf je de komende maanden verstandig en comfortabel lopen? Met thermofysioloog Koen Levels, materiaalexpert Eddy D’Hondt, trainer Aron Verhaeghe en sportvoedingsdeskundige en apotheker Marthe Lambrechts laten we vier experts aan het woord. Samen geven ze 24 tips om gezond en slim te blijven tijdens het lopen in de zomer van 2024.
In ons zomernummer nemen we je traditioneel mee naar bijzondere loopbestemmingen die ons lopershart sneller doen slaan. Dit jaar lieten we ons inspireren door ‘Epic Runs of the World’ van Lonely Planet. Klaar om je loopgrenzen te verleggen en van de ene verbazing in de andere te vallen? Reispas op zak, loopschoenen aan en ‘ready for boarding’!
In aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs ging RunningNL-magazine in gesprek met vijf Nederlandse atleten die in de Franse hoofdstad op een van de looponderdelen ons land vertegenwoordigen. We legden Anne Luijten, Khalid Choukoud, Diane van Es, Abdi Nageeye en Maureen Koster vijf uiteenlopende vragen voor.
Oktober is de maand van de feestelijke (0)40ste ASML Marathon Eindhoven, het grootse loopfeest in de Brabantse lichtstad. Dat Eindhoven prachtig is om lopend te beleven, vertellen Maron Janssen en Harm Sengers. Janssen is bezig met een megaproject om door elk van de 2765 straten van Eindhoven te lopen. Sengers heeft als bijnaam ‘Mister 040’ omdat hij als Eindhovenaar lopend met startnummer 040 al diverse malen hoog in de einduitslag van de marathon eindigde.
Nederland is prachtig en we weten als hardlopers vaak de mooiste plekjes te vinden. Gebieden als de heuvels van Zuid-Limburg, de Nederlandse kust, de Veluwe of Utrechtse Heuvelrug zijn bij de meeste lopers wel bekend. Wij vroegen dan ook naar jullie tips. Waar moet je echt eens heen om nog meer moois van Nederland op je hardloopschoenen te ontdekken? We verzamelden jullie verrassende, leuke, inspirerende en gevarieerde tips in eigen land.
Als oud-commando leerde Ray Klaassens (51) veel over leiderschap, discipline, grenzen verleggen en buiten je comfortzone treden. Die lessen debiteert hij tegenwoordig onder meer als hoofdinstructeur in het televisieprogramma Kamp van Koningsbrugge, waar vijftien gewone mensen acht dagen lang de loodzware Special Forces-training ondergaan. Maar als fanatiek hardloper ziet hij ook parallellen met de hardloopsport. “Ik denk dat ik heel goed begrijp hoe ik mensen aan de gang kan krijgen om ergens moeite voor te doen. Opgeven is een beslissing, maar doorzetten ook.”
De natuur biedt ons talloze voordelen én trainingsmogelijkheden, zonder dat we het wellicht beseffen. Niet alleen biedt trainen in de natuur ons een verfrissende en motiverende omgeving om in te sporten, het is ook een kosteneffectieve manier om aan je fysieke én mentale gezondheid te werken. In dit artikel geeft sportkinesiste, krachtcoach en trailrunner Hanne Pardaens je praktische trainingstips mee om natuurlijke elementen in kracht- en cardiosessies te integreren.
Kriebelde het toen je de finishers zag in de NN Marathon Rotterdam? Dat begrijpen we! In het najaar staan er gelukkig ook nog populaire marathons in eigen land op de loopkalender. Wil jij dit najaar de 42,195 km uitlopen? Dan kan je met dit 16 wekenschema mikken op een sub 4 marathon!
De fysieke en mentale uitdaging, het verkennen van nieuwe gebieden en de verbinding met de natuur. Voeg daar nog het ontsnappen aan de dagelijkse sleur en een vleugje community aan toe en je hebt voor velen hét recept voor de ideale vakantie. Het is dan ook geen verrassing dat trailrunvakanties steeds meer in trek zijn. Maar hoe begin je eraan? Hoe kies je de juiste locatie? En hoe kan je je optimaal voorbereiden op je buitenlandse avontuur? Twee ervaringsdeskundigen delen hun verhalen en adviezen om je te inspireren voor je eigen trailruntrip.