Verhalen

Trailrunnen in het buitenland? ‘Doe het gewoon!’

De fysieke en mentale uitdaging, het verkennen van nieuwe gebieden en de verbinding met de natuur. Voeg daar nog het ontsnappen aan de dagelijkse sleur en een vleugje community aan toe en je hebt voor velen hét recept voor de ideale vakantie. Het is dan ook geen verrassing dat trailrunvakanties steeds meer in trek zijn. Maar hoe begin je eraan? Hoe kies je de juiste locatie? En hoe kan je je optimaal voorbereiden op je buitenlandse avontuur? Twee ervaringsdeskundigen delen hun verhalen en adviezen om je te inspireren voor je eigen trailruntrip.
In deze rubriek presenteren we telkens inspirerende Instagrammers uit de hardloopwereld. Deze keer Barry van der Stel (38). Hij wilde de marathon van zijn bucketlist afstrepen en begon met hardlopen om na vier maanden trainen de NN Marathon Rotterdam te lopen. “Tegenwoordig pak ik het hardlopen serieuzer aan en kan ik niet meer zonder.” Ondertussen heeft hij meerdere marathons en ultra’s, zoals de UMTB, op zijn naam staan.
Milkwood Run: een van de mooiste halve marathons op het Afrikaanse continent Zuurstofinjectie in adembenemend Zuid-Afrika Lopen langs de Atlantische Oceaan op het meest zuidelijke punt van de West-Kaap: dat is in een notendop de definitie van de Milkwood Run. Maar dat lijkt ons te nauw gedefinieerd. Deze schitterende halve marathon neemt deelnemers mee op een panoramische route van 21,1 km langs de kust van Kommetjie tot Scarborough met magnifieke uitzichten over de kustlijn. RunningNL-lezer Sebastiaan Tips mocht het met eigen ogen – en benen – ontdekken en vertelt over zijn unieke ervaring in een van de mooiste halve marathons van Afrika.
Na meer dan tien jaar Mark Rutte heeft Nederland eindelijk een nieuwe premier: Dick Schoof. Hij heeft als topambtenaar tientallen jaren ervaring opgedaan binnen de rijksoverheid, maar de Hij heeft namelijk maar liefst 18 marathons op zijn naam staan.
Dennis de Knijff (38) uit Almere stond al vier keer op het podium van de Almere City Run. Nu het evenement, dat op zondag 16 juni voor de 13e keer plaatsvindt snel dichterbij komt, blikt hij met RunningNL alvast vooruit en deelt hij zijn ervaringen. “Ik loop veel races, maar in mijn eigen stad blijft écht bijzonder.”
Wanneer een marathon niet ver genoeg is. Hilde Dosogne wil elke dag van het jaar een marathon lopen, Paul Musegaas heeft het Nederlands record 24 uur hardlopen op zijn naam staan en Matthieu Bonne besloot het wereldrecord van meer dan 1000 km op 6 dagen aan te vallen. RunningNL sprak met drie ultralopers over hun drijfveren en doorzettingsvermogen.
Voor de meesten is het voltooien van slechts één marathon al een uitdaging op zich. Maar Steve Edwards, bijgenaamd ‘The Godfather’, voltooide er liefst duizend. Hij deed dat ook nog eens in een snelste gemiddelde tijd.
Een vrolijke, bescheiden en razendsnelle man die steeds harder op de deur klopt. Mahadi Abdi Ali wil zich in de komende maanden kwalificeren voor de 5.000 meter in Parijs. Tussendoor werkt hij parttime als begeleider met mensen met een verstandelijke beperking én rondt hij zijn studie Social Work af. “Soms vraag ik me af hoe ik het allemaal voor elkaar krijg.”
Vier maanden trainen in Kenia zitten erop. Ik ben inmiddels vergeten hoe het voelt om op zeeniveau te lopen. Ook moest ik weer eens naar de kapper. Mijn haar werd te lang en het was een tijd geleden. Ja, ook dagelijkse klusjes als koken, kleding wassen in een teil of boodschappen doen op de markt horen bij het leven hier.
Op een steenworp van de trainingsfaciliteiten van de Boston Celtics en de Boston Bruins, respectievelijk het succesvolste NBA-team ooit en een absolute topploeg in het ijshockey, bevindt zich The Track at New Balance. In het gloednieuwe complex ligt de snelste indoorbaan ter wereld. Hier werken atleten, wetenschappers en allerhande specialisten aan ‘dingen die nog nooit door iemand anders zijn gedaan’. Ook vindt hier een van de grootste indoorevenementen van het jaar plaats. RunningNL vloog naar Boston en nam een kijkje.
Een wereldrecord tijdens de Stevenloop in Nijmegen op zondag 17 maart. Jeannine Liebrand verbrak de wereldwijde toptijd op de halve marathon in de categorie voor vrouwen boven de 70 jaar. Ze finishte in een tijd van 1 uur, 37 minuten en 54 seconden.
Lisanne de Witte werd in augustus 2023 in Budapest wereldkampioen met het estafetteteam op de 400 meter. Dat kunststukje wil ze dit jaar herhalen op de Olympische Spelen van Parijs. Om een plekje in het team te bemachtigen, gooit ze het roer om. "Als ik hetzelfde doe als de laatste jaren, dan weet ik wat eruit komt. En daar ben ik niet tevreden mee.”
Een grote regenplas vermijden door een een klein stukje van een ruiterpad te nemen? Geen probleem, dachten Jeroen van der Voort en Kees de Groot. Daar hadden twee boswachter een andere mening over. Zij gaven het duo een boete van 100 euro. "Doe niet zo flauw."