NIEUWS

Maastrichts Mooiste wijzigt startlocatie

Het grootste hardloopevenement staat op zondag 11 juni op de agenda. Maastrichts Mooiste is al jaren een begrip in de stad en ieder jaar kijken duizenden deelnemers er weer naar uit om deel te nemen. Dit jaar heeft het evenement een nieuwe startlocatie en vernieuwde parcoursen. "Het parcours laat ieder jaar weer prachtige stukken van de stad zien."
De kans dat je doelen, zoals stoppen met snoepen, haalt hangt uiteraard af van je motivatie. Maar het hangt nog meer af van de manier waarop je die voornemens geformuleerd hebt. Professor psychologie Per Carlbring legt uit hoe dat zit.
Een persoonlijk record lopen op de 10 kilometer? Dan is zondag 3 september een geschikt moment. Op die dag vindt de snelste 10 kilometer hardlopen van Nederland plaats: de BIG 10. Mike Foppen en Diane van Es gaan een aanval doen op het Nederlands record op de 10 kilometer. Daarnaast zullen nog duizenden andere Nederlandse toplopers en recreanten een poging doen om hun PR te verbreken op de wielerbaan in Rotterdam.
Sifan Hassan is verheugd dat ze zaterdag 3 en zondag 4 juni de 10.000 meter en de 1500 meter van de FBK Games in Hengelo kan lopen. "Ik train veel in het buitenland en het is voor mij daarom extra bijzonder om in Nederland voor eigen publiek te lopen."
Gedurende 200 aaneengesloten dagen iedere dag minstens een ultra van 50 kilometer lopen. Dit was het doel dat Candice Burt voor ogen had. Op 24 mei 2023 kon ze haar 200e ultrarunstreakdag afstrepen en heeft ze hiermee officieel het wereldrecord in handen. 
Kriebelt het om eindelijk die marathon van je bucketlist te schrappen, maar twijfel je of je eigenlijk wel klaar bent om de uitdaging aan te gaan? Sportwetenschapper prof. dr. Jan Boone en Energy Lab-coach Aron Verhaeghe laten hun licht schijnen over de cruciale vraag: wanneer ben ik klaar voor een marathon?
Op 21 mei 2023 stond de Domstad weer in het teken van de Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park. Duizenden fanatieke deelnemers en toeschouwers genoten van een zonnig hardloopfeest. Het parcours was een combinatie van de groene omgeving en de historische binnenstad van Utrecht. De start en finish waren op het Utrecht Science Park. Voor goede doel KWF was er een prachtige cheque van €609.713,- euro.
Floortje van Veen herstelde van lymfeklierkanker. Hoewel de artsen haar als genezen verklaarden, ervaart ze nog dagelijks de gevolgen van de zware behandelingen. Op weg naar volledig herstel is hardlopen een belangrijk onderdeel. Maar dat gaat niet zonder horten en stoten én ongemakkelijke momenten. Floortje schrijft maandelijks een column voor Running.nl. Vandaag deel 3.
Lopers die op de fiets springen of fietsers die de loopschoenen aantrekken. Beide sporten worden wel vaker gecombineerd, zeker nu de zon wat harder schijnt en de dagen langer worden. Maar hoe pak je dat nu het best aan en wat zijn de voordelen? Triatleet en expert Frederik Van Lierde is overtuigd: “Een paar uur fietsen is ideaal voor het actieve herstel en de mentale weerbaarheid."
Onder trailrunners is de Utrechtse Heuvelrug Trail een klassieker. Een ruim 30 kilometerlange trailrun tussen de stations van Rhenen en Driebergen-Zeist, die wordt gevolgd met een GPS. Van de begintijd wordt een foto gemaakt met de stationsklok, waarna het avontuur begint. Bij het eindpunt aangekomen volgt weer een foto met de stationsklok met daarop de eindtijd.
Op zaterdag 24 en zondag 25 juni staat AFAS SB+ De Halve van De Haar weer op het programma. Uniek is dat Kasteel de Haar zowel het vertrek- als eindpunt vormt van de zevende editie. Hiermee belooft de kasteelloop in het Utrechtse Haarzuilens mooier dan ooit te worden. Samen met Carolien Verburg, van Stichting Kasteel de Haar, verkenden we het parcours. “Ik kan me weinig andere plekken bedenken die mooier zijn om een halve marathon te volbrengen."
De Litouwse Aleksandr Sorokin heeft voor eigen publiek in Vilnius het wereldrecord op de 100 kilometer verbroken. Hiermee verbrak hij zijn eigen officieuze wereldrecord, dat hij vorig jaar op de baan liep.
Wanneer je opstaat, heb je misschien niet de behoefte om meteen te bewegen. Maar je dag beginnen met een korte wandeling kan je veel - wetenschappelijk bewezen - voordelen opleveren!
Nederland is een mooi hardloopland, maar buiten ons vlakke landje is nog veel meer te beleven. In deze rubriek delen we daarom de hardloopavonturen van lopers op bijzondere plekken. In de zevende aflevering vertelt Gaby (36) uit Alphen aan de Rijn over de halve marathon in Luzern. “Met die heuvels had ik even geen rekening gehouden!”
Veel lopers hebben een haat-liefdeverhouding met lange duurlopen. Soms resulteren die trainingen in een runner’s high, soms lopen ze voor geen meter. In dat laatste geval is een beetje afleiding onderweg meer dan welkom. Daarom zetten we voor jou tien trucjes op een rij waarmee je je volgende lange aangenamer maakt.
Altijd al door de Kunsthal of Pathé Schouwburgplein willen rennen? Met de KLM Urban Trail Rotterdam kan dat op zondag 21 mei. Deelnemers ontdekken tijdens deze editie 14 bijzondere locaties in hartje Rotterdam. Het nieuwe parcours voor deze bijzondere run is bekend.
Geef je ontbijt een boost met een van deze makkelijke, eiwitrijke en gezonde receptjes.
Op 7 mei 2023 kun je meedoen met de Wings for Life World Run. Over de hele wereld lopen gaan duizenden lopers gelijktijdig van start om de Catcher Car voor te blijven en zo ver mogelijk te lopen.
Het meinummer van RunningNL magazine is vanaf nu verkrijgbaar: dit keer praat Thomas van der Vlugt over zijn hardlooppassie, krijg je trainingsadvies als je hardlopen met fietsen wil combineren en helpen we je bij het beantwoorden van die ene cruciale vraag: wanneer ben ik klaar voor de marathon? Dit en veel meer lees je in het nieuwste RunningNL magazine. Ontdek het hier.
Lopers die op de fiets springen of fietsers die de loopschoenen aantrekken. Beide sporten worden wel vaker gecombineerd, zeker nu de zon wat harder schijnt en de dagen langer worden. Maar hoe pak je dat nu het best aan en wat zijn de voordelen? Triatleet en expert Frederik Van Lierde is overtuigd: “Een paar uur fietsen is ideaal voor het actieve herstel en de mentale weerbaarheid.”
We doen tegenwoordig steeds meer lokaal: groente en fruit kopen bij een landwinkel, brood halen bij de bakker om de hoek en een drankje bij het buurtcafé. Ook voor een leuk hardloopevenement hoef je tegenwoordig niet ver meer te reizen, want in Nederland vind je overal leuke lopen. Dwars door Groningen, Maastrichts Mooiste en de Almere City Run zijn drie van die mooie hardloopevenementen met een duidelijke band met de lokale loper.
Allicht heb je de filmpjes van StukTV weleens voorbij zien komen, of ben je simpelweg fan. En anders hebben je kinderen er absoluut weet van. Op YouTube hebben Thomas van der Vlugt (30) en zijn kompanen namelijk ruim 2,6 miljoen (!) abonnees. En als je je afvraagt hoe ze toch telkens weer die originele invalshoeken bedenken, dan is Thomas’ antwoord simpel: al hardlopend. “Onderweg komen, letterlijk, de meest creatieve ideeën op je pad.”
Kriebelt het om eindelijk die marathon van je bucketlist te schrappen, maar twijfel je of je eigenlijk wel klaar bent om de uitdaging aan te gaan? Sportwetenschapper prof. dr. Jan Boone en coach Aron Verhaeghe laten hun licht schijnen over de cruciale vraag: wanneer ben ik klaar voor een marathon?
Diepgaan, op je tanden bijten, tot het gaatje gaan .. Sporten is nu eenmaal (soms) afzien. Maar je kan wel leren om er beter mee om te gaan. En niet enkel door je fysiek te trainen. Ook je mentale kracht is trainbaar. Met deze 8 tips blijf je stress, twijfels en negatieve gedachten de baas!