NIEUWS

Trailrunnen in het buitenland? ‘Doe het gewoon!’

De fysieke en mentale uitdaging, het verkennen van nieuwe gebieden en de verbinding met de natuur. Voeg daar nog het ontsnappen aan de dagelijkse sleur en een vleugje community aan toe en je hebt voor velen hét recept voor de ideale vakantie. Het is dan ook geen verrassing dat trailrunvakanties steeds meer in trek zijn. Maar hoe begin je eraan? Hoe kies je de juiste locatie? En hoe kan je je optimaal voorbereiden op je buitenlandse avontuur? Twee ervaringsdeskundigen delen hun verhalen en adviezen om je te inspireren voor je eigen trailruntrip.
De voeding die we eten heeft een rechtstreekse impact op onze hersenen. Je brein heeft niet enkel voeding (energie) nodig om goed te functioneren, maar ook om stress en hersenschade tegen te gaan. Een voedzaam ontbijt kan daarbij helpen. Uiteraard is variatie belangrijk, maar een ontbijt met havermout, blauwe bessen en walnoten mag je nét dat beetje meer consumeren als je een mentale boost kan gebruiken. Volgens de wetenschap zijn deze voedingsmiddelen het perfecte ‘brain food’ om je dag goed te starten.
De splinternieuwe Mizuno NEO VISTA is gemaakt voor ‘swift running’, dat betekent hardlopen met een soepele, moeiteloze tred voor extra snelheid. De hardloopschoen is ontworpen als een dagelijkse supertrainer op basis van Mizuno’s nieuwste technologieën: SMOOTH SPEED ASSIST en MIZUNO ENERZY NXT.
Het kon dus nog mooier. De Nederlandse sprintploegen op de 4*400 meter haalden op de slotdag van de EK atletiek in Rome beiden het podium. Daarmee kwam het totaal aantal behaalde medailles op twaalf, een record.
De estafetteloopsters op de 4*400 meter zijn Europees kampioen. De regerend wereldkampioen, onder aanvoering van Femke Bol, kwam in 3,22,29 over de finish.
Femke Bol heeft zoals verwacht haar titel op de 400 meter succesvol verdedigd. Daarmee herhaalt ze haar prestatie van twee jaar geleden in München, waar ze zich ook tot Europees kampioen op deze afstand kroonde. Cathelijn Peeters werd op hetzelfde onderdeel derde. Diane van Es veroverde later op de avond verrassend zilver op de 10.000 meter.
De 25-jarige sprintster kwam na 50,08 over de finish. Een primeur, want ze won nog nooit eerder een individuele medaille op een outdoortoernooi.
Ultraloper Piet Wiersma heeft zijn mooiste zege uit zijn carrière geboekt. Bij de Comrades Marathon, een hardloopwedstrijd over 85 kilometer in Zuid-Afrika, kwam hij als eerste over de meet. "Ik wist dat ik goed voorbereid aan de start stond."
Maureen Koster heeft tijdens de 5.000 meter op de Europese kampioenschappen in Rome op een haar na de bronzen medaille misgelopen. Ze liep lange tijd op een derde positie, maar kwam uiteindelijk 0,42 seconde tekort. De Italiaanse Battocletti won het goud.
De Nederlandse ploeg is in de 4*400 meter gemengde estafette In Stadio Olimpico als derde geëindigd. Slotloopster Femke Bol dichtte in de slotronde een ruime achterstand, waardoor de ploeg toch een podiumplaats bemachtigde. Het viertal kwam na 3.10,73 over de streep. Ierland kroonde zich tot Europees kampioen.
In deze rubriek presenteren we telkens inspirerende Instagrammers uit de hardloopwereld. Deze keer Barry van der Stel (38). Hij wilde de marathon van zijn bucketlist afstrepen en begon met hardlopen om na vier maanden trainen de NN Marathon Rotterdam te lopen. “Tegenwoordig pak ik het hardlopen serieuzer aan en kan ik niet meer zonder.” Ondertussen heeft hij meerdere marathons en ultra’s, zoals de UMTB, op zijn naam staan.
De 24-jarige wil tijdens het evenement in de Italiaanse hoofdstad, dat van 7 tot en met 12 juni plaatsvindt, drie gouden medailles meenemen.
Tijdens deze tweede editie lopen deelnemers een gloednieuw parcours door veel unieke plekken in de binnenstad. Met zowel terugkerende als nieuwe locaties wordt dit weer een écht loopfeestje in hartje Leiden. Op zondag 7 juli krijg jij de unieke kans om door onder andere het Academiegebouw, Hortus Botanicus en nog veel meer andere locaties te lopen tijdens de Urban Trail Leiden. Tijdens deze tweede editie lopen deelnemers een gloednieuw parcours door veel unieke plekken in de binnenstad. Met zowel terugkerende als nieuwe locaties wordt dit weer een écht loopfeestje in hartje Leiden
Sifan Hassan komt zondag 7 juli naar de 43e editie van de FBK Games in Hengelo. De 31-jarige tweevoudig olympisch kampioene van Tokio in 2021 doet op de zondagavond mee aan de 1500 meter, de afstand waarop ze in Tokio én de wereldkampioenschappen in Boedapest in 2023 een bronzen medaille veroverde.
Met deze voorbeeldtrainingen blijft jouw schema gevarieerd en voeg je snelheid toe op een speelse manier.
Milkwood Run: een van de mooiste halve marathons op het Afrikaanse continent Zuurstofinjectie in adembenemend Zuid-Afrika Lopen langs de Atlantische Oceaan op het meest zuidelijke punt van de West-Kaap: dat is in een notendop de definitie van de Milkwood Run. Maar dat lijkt ons te nauw gedefinieerd. Deze schitterende halve marathon neemt deelnemers mee op een panoramische route van 21,1 km langs de kust van Kommetjie tot Scarborough met magnifieke uitzichten over de kustlijn. RunningNL-lezer Sebastiaan Tips mocht het met eigen ogen – en benen – ontdekken en vertelt over zijn unieke ervaring in een van de mooiste halve marathons van Afrika.
‘Marathon Woman’ Hilde Dosogne liep op donderdag 30 mei haar 151ste opeenvolgende marathon. Daarmee brak ze het Guinness World Record marathon lopen bij de vrouwen.
Alle pijlen zijn dit jaar gericht op de Olympische Spelen in Parijs. Voordat het zover is staat nog een ander groot toernooi op het programma: de Europese Kampioenschappen in Rome. Die vinden plaats van vrijdag 7 juni tot en met woensdag 12 juni in Rome. In dit artikelen geven we je een overzicht van wie er namens Nederland in actie komt én een overzicht van het programma. 
Na meer dan tien jaar Mark Rutte heeft Nederland eindelijk een nieuwe premier: Dick Schoof. Hij heeft als topambtenaar tientallen jaren ervaring opgedaan binnen de rijksoverheid, maar de Hij heeft namelijk maar liefst 18 marathons op zijn naam staan.
Dennis de Knijff (38) uit Almere stond al vier keer op het podium van de Almere City Run. Nu het evenement, dat op zondag 16 juni voor de 13e keer plaatsvindt snel dichterbij komt, blikt hij met RunningNL alvast vooruit en deelt hij zijn ervaringen. “Ik loop veel races, maar in mijn eigen stad blijft écht bijzonder.”
Staat er dit najaar een marathon op je planning of wil je er een doel van maken? Ga dan aan de slag met dit trainingsschema en begin nu met je voorbereiding!
De inschrijvingen voor de 35e editie van de CZ Tilburg Ten Miles zijn vanaf vrijdag 24 mei officieel geopend! Dit sportieve evenement vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 september. Het belooft weer een weekend vol sportiviteit, plezier en gezelligheid te worden.
De 24-jarige atleet neemt in haar voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs deel aan Diamond Leaugue-meeting BAUHAUS-Galan in Stockholm. De wedstrijd vindt plaats op 2 juni in het Stockholm Olympic Stadium.
Wanneer een marathon niet ver genoeg is. Hilde Dosogne wil elke dag van het jaar een marathon lopen, Paul Musegaas heeft het Nederlands record 24 uur hardlopen op zijn naam staan en Matthieu Bonne besloot het wereldrecord van meer dan 1000 km op 6 dagen aan te vallen. RunningNL sprak met drie ultralopers over hun drijfveren en doorzettingsvermogen.