NIEUWS

Laatste deel Utrecht Marathon 2023 dwars door binnenstad

Het parcours van de 39e editie van de Utrecht Marathon is bekend. Op zondag 21 mei staat de Domstad in het teken van de marathon. De start- en finishlocatie van deze hardloopklassieker zijn op het Utrecht Science Park.
Nederland is een mooi hardloopland, maar buiten ons vlakke landje is nog veel meer te beleven. In deze rubriek delen we daarom de hardloopavonturen van lopers op bijzondere plekken. In de zesde aflevering vertelt Maxime van Kemenade (29) uit Vught over de Marathon van Tokio. Ze voltooide in de Japanse hoofdstad de Big Six. "De mensen klappen hier heel beleefd.”
Het herstel bij intensieve of langdurige inspanningen wordt bevorderd door in de eerste twee uur na inspanning 0,2 tot 0,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te nemen. Dit moet je wel weer zien in het kader van snel herstel. Dat betekent dat dezelfde of de volgende dag weer een inspanning volgt. Vroeger werd gedacht dat je eiwitten zo snel mogelijk na de inspanning tot je moest nemen omdat je spieren een soort ‘window of opportunitiy’ hadden waarbinnen maximaal herstel plaats kon vinden.
De 8e editie van de Two Rivers Marathon in de Bommelerwaard heeft op zondag 26 maart een aantal records opgeleverd. Winnaar was David Bouman uit Rotterdam, die in een parcoursrecord van 2:37:15 over de finish kwam.
De Amerikaanse Camille Herron legde in 48 uur 435 kilometer en 336 meter af. Gemiddeld is dat 9,07 kilometer per uur. Een nieuw bizar wereldrecord.
Hardlopen zorgt dat je uit je piekermodus raakt, maar je gedachten staan nooit helemaal ‘uit’. Waar denk jij aan tijdens je duurloop? Grote kans dat je na je training al niet meer weet waar je aan dacht. Amerikaanse wetenschappers hebben toch geprobeerd te achterhalen waar hardlopers aan denken tijdens het hardlopen. Wat blijkt? Duurlopers denken vooral aan hoe zwaar het lopen is.
Bashir Abdi en Abdi Nageeye kunnen bij hun terugkeer naar de NN Marathon Rotterdam rekenen op geduchte tegenstand. De winnaars van de laatste twee edities van #demooiste krijgen op zondag 16 april onder meer te maken met drie andere toppers die net als zij de klassieke afstand al eens hebben afgelegd binnen 2 uur en 5 minuten: de Ethiopiërs Dawit Wolde, Abebe Negewo Degefa en Asmare Bazezew.
Als je hardgelopen hebt, moet je daarvan herstellen. Voeding is daarin natuurlijk cruciaal. Dit keer zoomen we op de rol van van koolhydraten.
Hardlopen door de Universiteitsbibliotheek en in volle vaart door de IKEA? Tijdens de KLM Urban Trail Groningen op zondag 2 april ontdekken de deelnemers al hardlopend zestien bijzondere locaties. Het nieuwe parcours van deze avontuurlijke run is bekend.
Bij zonsondergang begint morgen, woensdag 22 maart, de ramadan. Het vasten duurt dan tot en met donderdag 20 april. Moslims mogen in die periode tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Een intensieve tijd die invloed heeft op je fysieke gesteldheid. Toch betekent het niet dat je jouw rondje hardlopen moet laten schieten. Wij delen een aantal tips hoe je op een gezonde manier kunt hardlopen tijdens de Ramadan.
Floortje van Veen herstelde van lymfeklierkanker. Hoewel de artsen haar als genezen verklaarden, ervaart ze nog dagelijks de gevolgen van de zware behandelingen. Op weg naar volledig herstel is hardlopen een belangrijk onderdeel. Maar dat gaat niet zonder horten en stoten én ongemakkelijke momenten. Floortje schrijft maandelijks een column voor Running.nl. Vandaag deel 1.
Met 40 jaar ervaring in het maken van sportbeha’s voor lopers, brengt Brooks nieuwe modellen op de markt: de Dare Strappy 2.0- en Drive Plunge 2.0-collectie. 
De Barkley Marathons kende in 2017 voor het laatst een finisher. Dit jaar slaagden er liefst drie deelnemers in, waaronder de Belg Karel Sabbe. De bekende ultraloper had slechts 7 minuten over om binnen de tijdslimiet aan te komen, maar hij deed het en mag zich nu bij het selecte groepje van 17 lopers voegen die sinds 1985 de genadeloze wedstrijd hebben voltooid.
Kramp, tegensputterende spieren of overbelaste pezen. Iedere hardloper herkent het. Een massage helpt die pijn te verlichten én om goed te herstellen van een inspanning. Een belangrijk onderdeel van jouw trainingsprogramma.
Organisator Laz Lake blies dinsdagmiddag 14 maart om 14:54 uur op zijn schelphoorn, waarna exact één uur later de veertig lopers vertrokken. De Barkley Marathons staat bekend als de zwaarste ultraloop ter wereld. Slechts 15 lopers haalden (in 35 jaar tijd) de finish.
De 47ste NN CPC Loop Den Haag is bij de mannen gewonnen door de Keniaan Brian Kiptoo (1.00.53). De opmerkelijkste prestatie leverde Nienke Brinkman. Ze triomfeerde bij de vrouwen en liep ondanks de lastige wind de halve marathon in een persoonlijk record van 1.07.44, bijna drie minuten sneller dan ze ooit was.
De gevolgen van de behandelingen tegen de ziekte spelen haar nog dagelijks parten. Hardlopen was lange tijd onmogelijk, maar inmiddels lukt het Floortje van Veen (34) uit Voorburg om 3 minuten achter elkaar hard te lopen. Maar ze wil meer. In september staat ze aan de start van een 5 kilometer in Zoetermeer. Op de weg daarnaartoe schrijft ze voor RunningNL columns. “Soms denk ik: vinden mensen mij niet raar als ze mij zo bezig zien?” 
Het maartnummer ligt in de winkelrekken, inclusief uitgebreide schoenenspecial, waarin we je de beste weg- en trailschoenen voor 2023 presenteren. Dit keer schittert niemand minder dan Geraldine Kemper op onze cover. Zij deelt vol enthousiasme haar hardloopverhaal. Ook het droomduo Abdi Nageeye en Bashir Abdi schoven aan voor een exclusief dubbelinterview over onder meer hun ambities voor de NN Marathon Rotterdam. Dit en veel meer lees je in het maartnummer. Ontdek het hier.
Hardlopen langs de delicatessen in de Foodhall en in volle vaart door de escaperoom? Tijdens de KLM Urban Trail Breda ontdekken de deelnemers al hardlopend twaalf bijzondere locaties.
Duik de natuur in met deze tips.
Dwars door Groningen is een nieuwe stadsloop in Groningen. Na drie jaar wordt er op de tweede zondaq van juni weer hardgelopen in het centrum van Groningen. Als opvolger van de bekende Ladiesrun wordt Dwars door Groningen georganiseerd. Op 11 juni 2023 starten de deelnemers aan deze nieuwe stadsloop over 2.5, 5 of 10 km op de Vismarkt en finishen op een feestelijke Grote Markt. De inschrijving voor dit evenement is geopend.
In het maartnummer van RunningNL geven we tips om je voor te bereiden op een heuvel- of bergtrail in het vlakke Nederland. De coaches van Energy Lab geven daarnaast ook enkele oefeningen mee om je spieren klaar te maken om efficiënt bergop- en bergafwaarts te lopen. Via de video's hieronder kan je de juiste uitvoering van de oefeningen bekijken.
Een jaarlijkse gewoonte: In deze special geven we je een uitgebreid overzicht van 46 loopschoenen om jou te helpen in de zoektocht naar de ideale looppartner. Van neutrale trainingsschoenen tot modellen die extra stabiliteit bieden en snelheidsduivels om je PR mee te breken: ze komen allemaal aan bod. Verder krijg je met deze special inzicht in de laatste schoenentrends en technologieën om helemaal up-to-date te zijn van de loopschoenenmarkt anno 2023.
Neem jij binnenkort deel aan een heuveltrail of trek je naar het buitenland voor een uitdagende bergtrail, maar vraag je je af hoe je in ons vlakke landje hierop kan voorbereiden? Samen met Energy Lab-coach én (ultra)trailloper Aron Verhaeghe helpen we je. Klaar om bergen te verzetten?