NIEUWS

Six Star Marathoners maken zich klaar voor Tokyo

Berlijn, Londen, Chicago, New York, Boston en Tokyo. De zes grootste marathons van de wereld. En wie ze allemaal loopt verdient de speciale Six Star medaille. In de komende week reizen vele Nederlanders naar Tokyo om daar op 3 maart de marathon te lopen. Onder hen Marijke en Gaby, die hier de titel Six Star Finisher hopen te behalen!
Glasgow is komend weekend, vrijdag 1 tot en met zondag 3 maart, het middelpunt van de atletiek. In de schotse stad vindt dan het WK indoor atletiek plaats. Femke Bol, die onlangs het wereldrecord op de 400 meter verbeterde tot 49,24 seconde is de Nederlandse blikvanger. Maar naast Bol staan nóg 22 atleten aan de start. Bekijk hier wie dat zijn én wanneer ze van start gaan.
Lisanne de Witte werd in augustus 2023 in Budapest wereldkampioen met het estafetteteam op de 400 meter. Dat kunststukje wil ze dit jaar herhalen op de Olympische Spelen van Parijs. Om een plekje in het team te bemachtigen, gooit ze het roer om. "Als ik hetzelfde doe als de laatste jaren, dan weet ik wat eruit komt. En daar ben ik niet tevreden mee.”
Een grote regenplas vermijden door een een klein stukje van een ruiterpad te nemen? Geen probleem, dachten Jeroen van der Voort en Kees de Groot. Daar hadden twee boswachter een andere mening over. Zij gaven het duo een boete van 100 euro. "Doe niet zo flauw."
Om de nagedachtenis aan Kelvin Kiptum levend te houden en zijn familie en omgeving te ondersteunen, lanceert Golazo, de organisator van de NN Marathon Rotterdam, de Kelvin Kiptum Foundation. Met het fonds zal vooral worden ingezet op financiële ondersteuning op het vlak van onderwijs, infrastructuur en op sportieve initiatieven voor jonge marathonlopers in Kenia.
Vandaag loop ik een cross in de Eldoret, op een uur rijden van Iten. Ik zit inmiddels in een nieuw trainingscomplex. De voormalige Nederlandse marathontopper Hugo van den Broek is de eigenaar. Hier krijgen we elke morgen vers gebakken brood van Hedwin, onze kok
Susan Chembai is tijdens de 48ste NN CPC Loop Den Haag op zondag 10 maart de grote favoriete bij de vrouwen. De 24-jarige Keniaanse wil haar optreden op de NN Halve Marathon extra glans geven met een parcoursrecord. De snelste tijd ooit door een atlete gelopen in de hofstad staat sinds 2000 op naam van Lornah Kiplagat. De Nederlandse triomfeerde destijds in 1.06.56. Anne Luijten, de huidige Nederlandse kampioene op de halve marathon, is de Nederlandse publiekstrekker.
Running-redacteur Niels Rouvrois nam deel aan de Kullamannen ultratrail, de grootste trailwedstrijd in Scandinavië. Een avontuur van 25 uur, 160 kilometer, een knieblessure en tranen brachten hem in Båstad over de finish.
Het is niet omdat je ouder wordt dat je je loopdoelen overboord moet gooien of niet meer met een gezond competitiegevoel aan de startlijn kan staan. Als je graag lang een actieve levensstijl wil onderhouden - wie wil dat nu niet? -, hebben we vijf belangrijke vuistregels verzameld die je daarbij kunnen helpen.
Tijdens het NK Indoor in Apeldoorn heeft Femke Bol het wereldrecord op de 400m indoor verbroken. Met een tijd van 49.24 won ze de nationale titel.
Steken in de zij: het is één van de meest voorkomende en vervelende kwaaltjes bij het lopen. Met deze tips kan je ze vermijden en verhelpen.
In de rubriek 'op weg naar Rotterdam' volgen wij hardlopers die zich voorbereiden op de NN Marathon Rotterdam. In deel 2 spreken we met Carina Slingerland (52). Zij staat op zondag 14 april voor de 10e keer aan de start van de Marathon Rotterdam en dit jaar doet ze dat als pacer. "Ik heb er heel veel zin in om mensen te entertainen en mee die finish over te trekken!"
Comfort is de nummer 1 eigenschap waarnaar hardlopers op zoek zijn in een schoen. Deze eigenschap uit zich vooral in de demping van een loopschoen, waardoor de landingsimpact gereduceerd wordt en je een zacht en responsief gevoel krijgt onder je voet. Brooks Running lanceerde recent de Glycerin 21, die inzet op premium comfort.
Hij leek voorbestemd om als eerste atleet ooit onder de 2 uur te lopen. Het zou dit jaar gebeuren, op zondag 14 april in Rotterdam. Maar het lot besliste anders: Kelvin Kiptum (24) en zijn coach Gervais Hakizimana (36) kwamen zondag in Kenia om bij een auto-ongeluk. RunningNL sprak afgelopen november uitgebreid met de Keniaan. Een gesprek over discipline, opofferingen, dromen en zijn familie.
Net als vorig jaar wist de Lagro Ebens Nacht van Groningen het recordaantal deelnemers verder op te schroeven. Na een forse groei liepen op zaterdag 10 februari 2024 ruim 3.000 hardlopers deze bijzondere avondloop. De 22e editie bestond traditiegetrouw uit een halve marathon, 10 Engelse mijl, 10 kilometer en een 5 kilometer.
Triest nieuws bereikte de wereld in de nacht van zondag op maandag. ’s Werelds snelste marathonloper ooit, Kelvin Kiptum, en zijn coach, Garvais Hakizimana, zijn omgekomen in een auto-ongeluk in Kenia. Kiptum was slechts 24 jaar oud en werd geacht om als eerste atleet ooit een tijd onder de twee uur te lopen op de marathon.
We keken al met verbazing naar de prestaties van Tom Dumoulin, die naast wielrenner ook een goede hardloper bleek te zijn. Maar Bauke Mollema laat zien de 10 kilometer nóg sneller te kunnen lopen.
Vandaag werd in Schoorl het Nederlands kampioenschap 10 km op de weg gelopen bij de Groet uit Schoorl Run. Het was de dertiende keer dat het NK gehouden werd in Schoorl. Bij de mannen ging de titel naar Richard Douma. Hij klokte een tijd van 28.45 minuten en schreef daarmee de titel op zijn naam. Overall werd de wedstrijd gewonnen door Mustefa Kedir in 28.38. De Zweedse Sarah Lathi kwam als eerste vrouw over de streep in 32.13. De Nederlandse titel ging bij de vrouwen naar Jacelyn Gruppen (32.59). 
Duizenden enthousiaste lopers staan op 10 maart aan de start van de 48e editie van de NN CPC Loop Den Haag. Het hoogtepunt van de dag is de NN Halve Marathon, die de lopers dwars door de Hofstad voert. Blik met ons mee vooruit met toploper Khalid Choukoud.
Waar moet je op letten als je een tussendoortje wil nemen, zonder dat het een effect heeft op je gewicht? Wij tippen 7 voedzame snacks die zorgen voor een verzadigd gevoel en de nodige energie.
Hardlopers, wandelaars en fietsers kunnen zaterdag 22 en zondag 23 juni alvast in de agenda noteren, want dan barst 'het mooiste tweedaagse sportevenement van Midden-Nederland' weer los. Op zaterdag 22 juni staan de Kastelentour en Kasteelwandeling de Haar op het programma. Op zondag 23 juni kan er worden deelgenomen aan de hardlooponderdelen van AFAS Kasteelloop de Haar. Het is nu mogelijk om je voor de AFAS Kasteelloop de Haar en de Kastelentour in te schrijven.
In de wintermaanden komen veel Europese atleten trainen in de zon en de hoogte van Kenia. De afgelopen periode kwam ik tijdens het hardlopen verrassend veel topatleten uit Nederland tegen, waaronder Abdi Nageeye.
Verruil je binnenkort je loopschoenen voor skilatten? Zorg dan dat je je lichaam goed voorbereidt om stijve spieren en eventuele blessures te vermijden.
Trailexpert Laura Van Vooren deelt zeven onmisbare tips voor trailbeginners. “Maak het niet groter dan het is: meer dan je trailschoenen aantrekken en op ontdekking gaan in de natuur is het eigenlijk niet.”