10 tips om veilig te lopen in het donker

De herfst is aangebroken en dat betekent dat veel lopers hun trainingen grotendeels in het donker moeten afwerken. Toch wordt het belang van goede zichtbaarheid nog wel eens onderschat. Daar willen we verandering in brengen. Hierbij een aantal handige tips.

1. verlichte route

Kies zoveel mogelijk voor goed verlichte routes.

2. gescheiden verkeer

Kies in het donker ook zoveel mogelijk voor routes waar de verschillende verkeerssoorten van elkaar gescheiden zijn. Vermijd de plekken waar je op het fietspad of op de weg moet lopen.

3. verkeer tegemoet

Als je geen mogelijkheid hebt om op een voetpad te lopen, zorg ervoor dat je dan altijd aan de kant van het tegemoetkomende verkeer loopt. Je ziet dan in ieder geval zelf welk verkeer er op je af komt.

4. reflectieve kleding

Het dragen van lichte kleding is niet voldoende. Automobilisten zien je dan pas vanaf iets meer dan 50 meter. Dat is vaak te laat om nog goed te kunnen reageren. Met reflectieve kleding kun je je zichtbaarheid bijna verdrievoudigen.

5. bewegende delen

Bevestig reflectieve elementen of lampjes zoveel mogelijk op de meest bewegende delen van je lichaam. Door het accentueren van je voeten en armen zien andere weggebruikers nog scherper welke beweging je maakt en waar je naartoe gaat. Ze kunnen daardoor nog beter anticiperen op jou.

6. laat je muziek thuis

Je zicht is beperkt in het donker, zorg ervoor dat je niet ook nog je gehoor uitschakelt. Als het overige verkeer jou niet goed ziet, zorg er dan voor dat je zelf zo alert mogelijk bent.

7. loop samen

Als groep ben je beter zichtbaar dan wanneer je in je eentje loopt. En, in het geval dat er iets mocht gebeuren, is er iemand in de buurt die hulp kan inschakelen. Zeker als vrouw ben je in je eentje kwetsbaar in het donker.

8. wees alert

Aan de verkeersregels houden is niet voldoende. Blijf alert. Nader je een zebrapad, steek dan niet zomaar over. Je loopt altijd het risico dat een andere weggebruiker je over het hoofd ziet. Of zoals Barbara Kerkhof, auteur van het boek ‘Hardlopen voor vrouwen’, het omschrijft: ‘Geen enkele training is het waard om aangereden te worden.’

9. bewustwording

Veel lopers beseffen eigenlijk niet hoe slecht ze te zien zijn voor hun medeweggebruikers. Kijk daarom eens door de bril van andere weggebruikers. Zit je in de auto of op de fiets, probeer dan eens te letten op andere lopers. Je zult merken dat je minder goed zichtbaar dan je denkt.

10. telefoon

Neem een telefoon mee.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?