Magazine

Arjen Robben: “Ik maak me graag hard voor meer en beter bewegen”

Na een fabelachtige voetbalcarrière heeft Arjen Robben (39) een nieuwe passie omarmd: hardlopen. Trots en in euforie voltooide de Groninger in april de NN Marathon Rotterdam binnen drie uur. Nog altijd kan hij genieten van die prestatie. Een interview over zijn competitieve karakter, liefde voor de sport en het ‘loopvermogen’ van zijn gezin, inclusief de honden Cooper en Maxi.
De ASML Marathon Eindhoven, de ultieme mix van Brabantse gezelligheid en sportieve ambitie, beleeft in het tweede weekeinde van oktober zijn 39ste editie. Het populaire evenement kent traditioneel op de verschillende onderdelen een grote diversiteit aan deelnemers. We stellen vier van de meer dan 25.000 verwachte sportievelingen aan je voor: een debutante, een snelle ‘thuisloper’, een vrijzinnige recreante en een bevlogen loopster voor het goede doel (KWF Kankerfonds).
“Hij heeft goede genen.” Een uitspraak die al snel valt bij uitzonderlijk topsporttalent. Alsof de atleet van in de wieg voorbestemd was om medailles te winnen en recordtijden te lopen. Klopt dat wel? Bepalen onze genen inderdaad onze aanleg voor straffe sportprestaties? Of kunnen we veel goedmaken met training? En waarnaar moeten we in ons DNA op zoek als we die ‘aanleg’ willen vaststellen? We trokken met een heleboel vragen naar twee genetici.
Wanneer een fluitje, een overlevingsdeken en een EHBO-kit tot de verplichte wedstrijduitrusting behoren, dan weet je dat het geen alledaagse tocht wordt. Met vijf wedstrijden, verdeeld over afstanden van 16 tot 110 km, heeft de Grossglockner Ultra-Trail (GGUT) zich in acht jaar tijd ontpopt tot een van de mooiste, maar ook meest veeleisende Alpentrails. Onze redacteur trok, met de steun van Dynafit, naar Oostenrijk en waagde zich aan de Grossglockner Trail (GGT), goed voor 57 ruige kilometers met 3500 verticale meters. Het werd een geweldige eerste ervaring in het hooggebergte en een ideale test voor het grotere doel in september: de Transalpine Run.
Als de voorspellingen kloppen, maken we in Nederland in de toekomst meer en meer hittegolven mee. Krijg je al op voorhand krampen en voel je het duizelen in je hoofd? Hardlopen op een warme zomerdag hoeft niet te betekenen dat je onder je niveau presteert. Je kan je lichaam laten wennen aan warme omstandigheden. Meer zelfs: recente studies tonen aan dat hittetrainingen je prestaties zelfs kunnen verbeteren.
Futloosheid, vermoeidheid, krampen of zelfs misselijkheid en overgeven. Heb je tijdens zomerse duurloopjes weleens last van deze symptomen? Dan doe je er goed aan om je hydratatiestrategie eens onder de loep te nemen. In dit artikel geven we je alle handvaten om zo goed mogelijk om te gaan met zweten tijdens het hardlopen en je elektrolytenbalans op peil te houden.
Voor Chatilla van Grinsven (32) kon het jarenlang niet hard genoeg gaan. Als professioneel basketbalster liet ze zich tijdens trainingen opjutten om altijd nog net even iets meer te geven. Ze hield er een sterk karakter en een ultiem doorzettingsvermogen aan over. “Maar hardlopen doe ik tegenwoordig niet meer omdat het moet, maar omdat ik het wil. Ik kan er nu zoveel meer van genieten.”
Heb jij ook al eens 59 uur, 53 minuten en 33 seconden aan één stuk hardgelopen? Of vijf ronden van 32 km over bergachtig en onherbergzaam terrein? De Belgische ultratrailloper Karel Sabbe deed het half maart in de mythische Barkley Marathons. Wij vroegen ons af: wat doet zo’n ultraloop met een mens? Wat is ervoor nodig om het te kunnen? En valt het überhaupt aan te raden? We vroegen het aan Kevin De Pauw, professor bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, en Karel Sabbe zelf.
Een triatlon kennen we allemaal. En een duatlon laat bij de meesten ook wel een belletje rinkelen. Maar geldt dat ook voor een swimrun? Dit is iets helemaal anders dan een gedownsizede vorm van een triatlon. Bij swimrunning wissel je voortdurend zwemmen en trailrunnen af. In Scandinavië is deze sport al twintig jaar lang bijzonder populair. Hoog tijd dus om swimrunning ook in Nederland bekender te maken. En wat dacht je van deze vijf andere alternatieve trainingsvormen in en rond het water? Wij laten het je graag deze zomer ontdekken!
De zomervakantie is het hoogseizoen voor globetrotters die graag hun loopgrenzen verleggen en unieke bestemmingen ontdekken. Daarom nemen we jou als sportieve reisbegeleider mee op buitenlands loopavontuur. Favoriete sportoutfit gekozen? Hardloopschoenen gepoetst? Dan ben je helemaal klaar voor een runtrip door Europa, goed voor honderden kilometers aan loopplezier, bijzondere locaties en panoramische uitzichten.