Waarom heb je na een training geen honger?

Na een flinke hardlooptraining heb je vaak geen honger. In dit artikel leggen we je uit hoe dat komt.

Wetenschappers wijzen op de rol van twee hormonen om die de verminderde eetlust te verklaren. Inspanningen onderdrukken namelijk het hormoon ghreline en stimuleren het hormoon peptide YY. Ghreline is het hormoon dat honger opwekt, terwijl peptide YY je verzadingsgevoel regelt. Tijdens je training neemt ghreline (en dus je eetlust) af. Peptide YY (en dus je verzadigingsgevoel) neemt daarentegen toe. Die combinatie verklaart dat je minder trek hebt na een loopsessie.

Onderdrukking hongergevoel

Dr. David Stensel, verbonden aan de Loughborough University, onderzoekt al jarenlang het inspanningsmetabolisme en stelt dat duurtrainingen, zoals langeafstandslopen, je hongergevoel meer onderdrukken dan inspanningen aan hoge intensiteit, zoals intervaltrainingen. “Na je loopsessie bereikt het hormoon ghreline vrij snel opnieuw het normale niveau. Hormoonspiegels van het peptide YY-hormoon stabiliseren zich pas na 2 tot 3 uur“, verduidelijkt Stensel.

Het effect op gewichtsverlies

Die hormoonwerking is ook nuttig in verband met gewichtsverlies. Dat toonde Stensel ook aan in één van zijn studies. Deelnemers aan zijn onderzoek werden in twee groepen verdeeld: één groep deed niet aan sport, maar beperkte het aantal opgenomen kilocalorieën. De andere groep volgde geen dieet, maar deed dan wel weer fysieke inspanningen.

Honger

Wat bleek? Bij de dieetgroep werden hoge niveaus ghreline en lage niveaus peptide YY vastgesteld, waardoor de leden van deze groep constant honger hadden. Bij de proefpersonen van de tweede groep (die wel bewogen) werd een omgekeerd verband vastgesteld. Die laatsten hadden dus een groter verzadigingsgevoel en minder honger. Bovendien stelde Stensel vast dat zij die bewogen, niet meer aten dan op rustdagen. Op die manier creeërden zij een negatieve energiebalans en verloren ze dus gewicht.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?