5 verrassende gezondheidsvoordelen van pompoen

Pompoen is dé herfstgroente bij uitstek. Ideaal dus om er dit seizoen je voordeel uit te halen!
  1. Groter verzadigingsgevoel

Pompoenpitten bevatten al snel zo’n 1,7 gram aan vezels per portie, terwijl de butternut pompoen 2 gram per 100 gram vezels levert. Die vezels houden niet enkel je darmen gelukkig, maar zorgen er ook voor dat je langer een voldaan gevoel hebt. Zo grijp je niet meteen na je hoofdmaaltijd naar die snack en vermijd je overbodige kilocalorieën.

  1. Gezonder hart 

Pompoenzaden verlagen je cholesterol en bloeddruk dankzij de fytosterolen die ze bevatten. Deze plantaardige vetten remmen onder meer de opname van cholesterol uit de darm af, waardoor ze de slechte cholesterol in je lichaam verminderen. Bovendien is pompoen ook rijk aan kalium, dat net als fytosterolen een positieve impact heeft op je bloeddruk.

  1. Betere nachtrust 

Pompoenpitten zijn rijk aan tryptofaan, het aminozuur dat je slaperig maakt en je lichaam nodig heeft om het feelgoodstofje serotonine aan te maken. Serotonine helpt je ontspannen, waardoor pompoenpitten niet enkel zorgen voor een betere nachtrust, maar ook je humeur bevorderen.

  1. Bron van vitamines en mineralen

Pompoen bevat heel wat vitamines en mineralen. Zo is het niet enkel rijk aan vitamine C en E, maar ook aan betacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Het draagt bij aan een goede weerstand en beter gezichtsvermogen en dankzij de antioxidatieve eigenschappen beschermt het ook je lichaamscellen tegen vrije radicalen.
Ook is pompoen een goede bron van meerdere mineralen, zoals kalium, magnesium en ijzer. Zeker voor vrouwelijke lopers is dat laatste interessant, gezien een ijzertekort veel voorkomt. Een portie pompoenpitten bevat 4,2 mg ijzer, wat overeenkomt met 23% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

  1. Meer energie

Even terug naar puntje 1: de vezels van pompoen dragen ook bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor je de bekende energiedip doorheen de dag kan vermijden. En ervoor kan zorgen dat je nog wat extra energie hebt voor je training!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?