Hoe reageert jouw lichaam als je na een training niet (genoeg) eet en drinkt?

Jolien Lewyllie, voedingsdeskundige bij Energy Lab, weet dat het niet altijd even makkelijk is om meteen na het hardlopen iets te eten of te drinken. “Toch doe je er goed aan om binnen het uur – ik streef zelfs naar een halfuur – na de inspanning te eten en te drinken. En dan bij voorkeur eiwitten en koolhydraten.” Maar wat gebeurt er als je die adviezen in de wind slaat?
1. Hoofdpijn

“Wie op pad gaat zonder vooraf te eten – denk aan ochtendlopers of lopers die voor het avondeten gaan trainen – en daarna niet meteen eet of drinkt, krijgt een probleem. Jouw lichaam gaat op zoek naar energie en vindt die in je glycogeenvoorraad. Die gebruik je om je bloedsuikerspiegel op niveau te houden. Die voorraad vult zich vanzelf weer aan, maar dat kan wel even duren. Daardoor ontstaat een tekort. Ondertussen probeert je brein energie te bewaren, maar het heeft minder capaciteit, waardoor het wat langzamer gaat. Als daar suikertekort ontstaat, voel je dat door hoofdpijn.”

2. Dehydratatie

“Na een training moet je jouw vochtbalans aanvullen. Anders raakt de elektrolytenbalans uit evenwicht. Elektrolyten heb je nodig voor een goede hart- en spierfunctie. Voor hartproblemen hoef je niet meteen te vrezen, want dat gebeurt alleen bij chronische ondervoeding.”

3. Spierverlies

“Als je lichaam in je glycogeenvoorraad niets meer vindt, gaat het op zoek naar andere bronnen. Zoals vet of je spieren. Mogelijke gevolgen daarvan zijn spierverlies of zwakkere spieren.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?