Vijf simpele superfoods voor hardlopers

Om goed te kunnen hardlopen, is het belangrijk dat je gezond en evenwichtig eet. We bespreken vijf supervoedingsmiddelen voor hardlopers.

We weten allemaal wat gezond eten betekent: veel groenten en fruit, volwaardige graanproducten, goede vetten en voldoende water drinken. De vijf voedingsmiddelen die we in dit artikel uitleggen zijn simpel.  Misschien verbaast het je wel hoe goed ze voor je zijn. Extra voordeel: je vindt ze gewoon in de supermarkt om de hoek!

1. Zalm

Zalm is niet alleen superlekker, maar heeft ook gezondheidsvoordelen. Het is een uitstekende bron van eiwitten (30 gram per portie van 115 gram), iets dat belangrijk is voor spieropbouw en -herstel. Daarnaast bevat zalm een hoge dosis omega 3-vetzuren. Belangrijk, want deze essentiële vetzuren, die beschermen tegen ontstekingen, maakt het lichaam niet zelf aan. Verder stimuleren de aanwezige B-vitamines de werking van de hersenen.

2. Noten

Noten zijn rijk aan onverzadigde vetten, eiwitten en vezels. Kortom, ze zijn ultragezond. Kies voor de ongezouten, ongebrande exemplaren en eet ze met mate. Amandelen, walnoten, paranoten, hazelnoten of cashewnoten. Er is keuze genoeg. Bovendien zijn noten handig om mee te nemen onderweg. Zo heb je altijd een lekkere en gezonde snack bij de hand.

3. Eitjes

Een ei is, naast moedermelk, het enige voedingsmiddel dat alle essentiële aminozuren bevat die de spieren nodig hebben voor herstel. Een must voor sportievelingen! Eén eitje levert 30 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K, belangrijk voor gezonde botten. Houd het bij twee of drie stuks per week vanwege het cholesterolgehalte.

4. Havermout

Havermout is al een tijdje helemaal terug van weggeweest. Het is het ideale begin van een energieke dag. Het geeft een lang verzadigd gevoel en voorkomt pieken in de bloedsuikerspiegel. Ook zit havermout boordevol vezels, wat bijdraagt aan een goede spijsvertering.

5. Groene groenten

Broccoli, sla, spinazie en boerenkool. Groene groenten zijn toppers op vlak van vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten meer vitamine A, C en K dan andere groenten. Daarnaast zijn het prima bronnen van calcium en ijzer. Die laatste twee heb je nodig voor onder meer sterke botten en veel power om te lopen. Tip: mix ’s morgens een handje spinazie door een smoothie en je hebt al een portie binnen.

Nog een tip: kies voor pure en onbewerkte voeding met zo weinig mogelijk E-nummers en andere toevoegingen zoals suiker, zout en bewaarmiddelen. Etiketten lezen kost wat tijd en is soms lastig, maar het is de moeite waard. Je zult jezelf dankbaar zijn.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?