Deze voeding en drankjes zijn stiekeme ‘uitdrogers’

Op warme dagen is het belangrijk om je vochthuishouding op peil te houden. Zeker als je ook nog wil blijven hardlopen moet je hier wat extra aandacht aan besteden. Dan denk je waarschijnlijk vooral aan voldoende water drinken. Het is daarnaast ook beter om specifieke voeding en drankjes wat vaker te laten staan, want dat zijn stiekeme ‘uitdrogers’.

Een goede hydratatie is van cruciaal belang: het helpt onder meer je lichaamstemperatuur te regelen en je gewrichten soepel te houden. Bovendien speelt het een belangrijke rol voor je energieniveau, mentale welzijn en cognitie. Dehydratatie ontstaat wanneer je meer vocht verlies dan je opneemt. De makkelijkste manier om de negatieve effecten van dehydratatie tegen te gaan, is natuurlijk om voldoende water te drinken, maar ook door extra aandacht te besteden aan wat je daarnaast exact eet en drinkt. Bepaalde voedingsmiddelen en drankjes kunnen dehydratatie namelijk in de hand werken. We hebben vijf van deze ‘stiekeme’ boosdoeners op een rijtje gezet.

1. Frisdrank

Frisdranken zitten boordevol (toegevoegde) suikers, die een groot effect hebben op het hydratatiepeil. Als je te veel suiker nuttigt, verhoogt de suikerconcentratie in het bloed en hoge glucosespiegels kunnen leiden tot dehydratatie. Heb je zin in een bruisend drankje? Vervang je frisdrank dan eens voor bruiswater en voeg kruiden, fruit of wat citroensap toe voor een suikervrij smaakje.
Let op: naast frisdrank kunnen toegevoegde suikers in andere voedingsmiddelen en drankjes natuurlijk ook bijdragen aan een piek in je bloedsuiker en dus dehydratatie.

2. Suikervrije kauwgom

Misschien neig je nu om naar de ‘suikervrije’ of ‘zero’ variant van frisdrank, maar dehydratatie ligt ook op de loer bij producten die alternatieve zoetstoffen bevatten. Zo bevat suikervrije kauwgom bijvoorbeeld sorbitol, een alcoholsuiker dat de smaak van suiker nabootst zonder je bloedsuikerspiegel te verhogen. Dat is natuurlijk interessant, maar te veel sorbitol – meer dan 50 gram per dag – kan leiden tot diarree. En dat is niet bevorderlijk voor je hydratatiepeil gezien je door diarree veel vocht verliest.

3. Energiedrankjes

Overmatig gebruik van energiedranken met cafeïne kunnen de urineproductie stimuleren. Dat geldt ook voor koffie en andere dranken die cafeïne bevatten. Daarom is het aangeraden om de aanbevolen dagelijkse limiet van 400 mg cafeïne niet te overschrijden. Cafeïnerijke dranken zijn een van de meest dehydraterende producten, omdat ze beschouwd worden als diuretica.
Bovendien bevatten veel energiedrankjes tot zo’n 200 mg natrium per portie. Te veel natrium brengt het lichaam en nieren uit balans en doet het risico op dehydratatie stijgen. Laat die energiedrankjes dus liever voor wat ze zijn en kies voor drankjes met een lager natriumgehalte, zoals kokoswater.

4. Eiwitrijke diëten

Eiwitten zijn een van de drie macronutriënten die we nodig hebben om gezond te zijn. Een overdaad aan eiwitten kan echter leiden tot dehydratatie. De eiwitbehoefte hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht en mate van lichaamsbeweging. Jouw ideale hoeveelheid eiwitten kan je dan ook het beste bespreken een (sport)diëtiste of je huisarts. Maar als je je eiwitinname verhoogt, onthoud dan dat je deze proteïne combineert met hydraterende producten, zoals komkommer, watermeloen en/of tomaten.

5. Augurken

Augurken bevatten veel zout, wat kan bijdragen aan dehydratatie. Kies daarom beter voor zoete augurken of augurken die niet meer dan 50 – 70 mg zout per portie bevatten. En let erop om – als je augurken eet – ook steeds een glas water te drinken om gehydrateerd te blijven.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?