Green fresh mint om the wooden table, selective focus

Beter presteren in de warmte met munt

Volgens onderzoek helpt dit populaire keukenkruid je lichaam af te koelen, waardoor je beter presteert in warme omstandigheden.

Munt is een van de meest gebruikte tuinkruiden, maar volgens wetenschappelijk onderzoek doet het kruid meer dan alleen je maaltijd of thee van extra smaak voorzien. Munt bevat namelijk de stof menthol, die zowel receptoren in de huid die gevoelig zijn aan koude als de zenuwuiteinden in de mond triggert. Wanneer die zenuwuiteinden in contact komen met menthol, krijgen de hersenen het signaal dat het buiten aanzienlijk kouder is dan dat het in werkelijkheid is.

Effect op sportprestatie

Het verkoelende effect van menthol of supplementen met pepermunt wordt al langer bestudeerd, maar onderzoekers krijgen nu ook steeds meer en betere inzichten in de effecten van menthol op de sportprestatie. Topische (plaatselijke) menthol zorgt voor een verkoelend effect dankzij de veranderingen in de bloeddoorstroming naar de huid. Daarnaast zorgt de stof ook voor minder zweetverlies tijdens de inspanning. Zo blijkt uit onderzoek dat menthol de loopprestatie in warme en vochtige omstandigheden tot 6% verbetert. Een andere studie toonde dan weer aan dat alleen al de mond spoelen met menthol het punt van uitputting bij wielrenners uitstelde met 9%.

In de praktijk

Wil je zelf het effect van menthol op je loopprestatie ervaren? Maak dan eens een waterinfusie met munt en gebruik daarvoor peper- of akkermunt uit de tuin. Mondwater met munt is niet meteen aan te raden, omdat die mondspoelingen vaak ook alcohol of gelijkaardige chemicalieën bevatten die de mond uitdrogen.

Hou er bovendien rekening mee dat als je menthol consumeert (d.w.z. daadwerkelijk inslikt) je de dorstreactie kan beïnvloeden. De receptoren die onze gewijzigde osmolalilteit (een maatstaf voor water in het bloed) waarnemen, worden namelijk ook door menthol gestimuleerd. Hierdoor kan je dorstgevoel afnemen. Let er dus op om steeds voldoende te drinken om dehydratatie te voorkomen, ook al heb je geen dorst.

Lees ook:

Weet hoeveel je zweet (en hoeveel je moet bijdrinken)

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?