Recept voor gezonde gado gado (+win het boek ‘Vast wel!’)

In 'Vast wel!' geven Brenda en Marieke je praktische tips en down-to-earth informatie over periodiek vasten, je vetverbranding, hormonen, bewegen, je ademhaling en ontspanning. Ook vind je er meer dan 30 gluten- en zuivelvrije recepten terug. Hieronder delen ze alvast hun recept voor een Indonesische topper: gado gado!

Wil je meer energie, wat kilo’s (en bijhorend vet) kwijt én beter presteren? Dan kan periodiek vasten weleens iets voor jou zijn. In het septembernummer van RunningNL magazine leggen (sport)diëtisten en intermittent living coaches Brenda Frunt en Marieke de Groot uit hoe minder vaak eten per dag, rustig ademen en minder stilzitten zorgen voor een verhoogde vetverbranding. Gebaseerd op hun boek ‘Vast wel! – hoe minder vaak per dag eten zorgt voor meer energie’ delen zij hun inzichten over periodiek vasten en vertellen ze je over de voordelen ervan.

Is periodiek vasten interessant voor lopers? 

Jazeker, periodiek vasten en nuchter bewegen – dus bijvoorbeeld een rondje hardlopen vóór je maaltijd – stimuleren de vetverbranding van je lichaam. En zo blijft glucose (koolhydraten) niet langer je hoofdbrandstof, maar kan je lichaam óók zijn vetreserves aanspreken voor energie. Zo loop je lekkerder en krijg je meer energie.

Benieuwd naar hoe je periodiek vasten in je leven integreert en er de voordelen kan uithalen? Goed nieuws, want RunningNL mag een exemplaar weggeven aan een gelukkige lezer. Check snel onze Instagram-pagina en kom te weten hoe je kans maakt!

RECEPT GADO GADO met sperziebonen, zongedroogde tomaat en ei

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 tot 8 eieren
  • 500 g sperziebonen, gepunt
  • 2 el kokosolie
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 2 rode paprika’s, in stukjes
  • 150 g zongedroogde tomaatjes, in stukjes
  • 1 el tamari
  • 50 g tahin
  • 65 ml water
  • halve tl knoflookpoeder
  • sap van 1 limoen
  • 4 el verse koriander
  • optioneel ter garnering: extra tahin, cashewnoten of sesamzaadjes

Bereiding (10 minuten bereiding; 30 minuten kooktijd)

  • Breng water aan de kook in een steelpan en leg de eieren met een lepel in het kokende water. Kook de eieren 8 minuten. Giet af en spoel met koud water om verder garen te voorkomen. Pel de eieren als ze afgekoeld zijn.
  • Kook tegelijkertijd de sperziebonen in een andere pan 7 minuten tot ze beetgaar zijn en giet ze af.
  • Verhit de kokosolie in een wok en fruit de uit en knoflook 3 minuten.
  • Voeg de rode paprika en zongedroogde tomaat toe en bak mee tot de paprika zacht is. Voeg gedurende het bakken de tamari toe en roer goed door de groenten.
  • Voeg de sperziebonen toe en zet het vuur lager.
  • Meng tahin, water, knoflookpoeder en limoensap in een kommetje en voeg toe aan de groenten. Roer alles goed en laat 3 minuten zachtjes koken. Voeg olijfolie of water toe indien nodig.
  • Verdeel de gado gado over diepe borden en garneer met koriander.
  • Verdeel er eventueel extra tahin, sesamzaad of cashewnoten over.
  • Serveer met 1 of 2 gekookte eieren.

Tip: dit gerecht is heerljik met (bloemkool)rijst.

Meer lezen? Je kan het boek van Brenda Frunt en Marieke de Groot online bestellen via www.devoedingsacademie.nl
voor 29,95 euro.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?