Cafeïnekauwgom: de voordelen voor sporters op een rijtje

Het is wetenschappelijk bewezen dat cafeïne de prestaties verbetert. Veel duursporters gebruiken cafeïne daarom als een energiebooster. Dit is vaak in de vorm van koffie of cafeïnepil voorafgaand aan een looptraining. Toch hebben deze oplossingen nadelen, waardoor ze minder geschikt zijn voor een optimale prestatie. In dit artikel onderzoeken we de voordelen van First Energy Gum, de cafeïnekauwgom die een krachtige energieboost biedt zonder nadelige effecten.
Opnamesnelheid

Cafeïne in koffie of pilvorm wordt opgenomen via het maag- en darmsysteem. Het kan daardoor wel tot 45 minuten duren voordat je je cafeïnepiek bereikt. Dit verschilt per persoon en is daardoor moeilijk te timen. First Energy Gum wordt via het wangslijmvlies opgenomen, waarbij 99 procent van de cafeïne al binnen 10 minuten in je systeem zit. Door 10 minuten voor je loopsessie twee van deze kauwgoms te nemen, kun je dus al van de voordelen genieten. Je kunt zelf kiezen de kauwgom tijdens je sessie in te houden of weg te gooien, als je het niet fijn vindt om iets in je mond te hebben tijdens het hardlopen.

Bijwerkingen

Naast de langzame opname, heeft koffie ook een laxerende werking en leidt het tot frequenter plassen. Niet echt heel fijn tijdens het hardlopen. Deze problemen treden niet op bij het gebruik van een energy gum.

Praktisch

Naast het voordeel dat First Energy Gum direct werkt, heeft het nog een ander groot voordeel: je kunt het altijd en overal meenemen. Wanneer je tijdens het hardlopen nog wat extra energie nodig hebt, is het makkelijker om een gum te nemen dan nog een kopje koffie te drinken. Ter vergelijking: één pakje First Energy Gum bevat 10 gums, wat overeenkomt met ongeveer 5 kopjes koffie. Je hebt dus 5 kopjes koffie op zak.

Dosering

Het nadeel van koffie is dat je nooit exact weet hoeveel cafeïne in je systeem terechtkomt. Het ene kopje koffie is het andere niet. Dit heeft te maken met het type koffieboon, de rooster- en maalgraad en de persing bij het zetten van koffie. Belangrijk om te weten is dat koffie geen exacte meting kan bieden van de ingenomen cafeïne. First Energy Gum geeft daarentegen direct inzicht in de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt, namelijk 40 mg cafeïne per gum. Het effect van cafeïne is trouwens vanaf 75 mg inname gemiddeld merkbaar.

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden of First Energy Gum ook iets voor jou is? Ga dan naar een van de verkooppunten of surf naar www.firstenergygum.nl en gebruik de kortingscode “running10” voor 10 procent korting op je eerste aankoop!

Lees ook: Cafeïne voor betere prestaties: koffie of kauwgom? – RunningNL

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?