Een sportbeha is voor vrouwen essentieel

Voor dit onderzoek werden 1500 vrouwen ondervraagd over hun sportbehagewoontes. Want hoe essentieel is nu eigenlijk een sportbeha?

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat 80% van de sportende vrouwen een verkeerde maat of type sportbeha draagt tijdens het lopen. Bij  loopspeciaalzaak Runners’ lab wilden de adviseurs weten of de sportbeha in de loop der jaren een belangrijker aandachtspunt is geworden. Ze stelden een vragenlijst op en lieten die rondgaan bij 1500 vrouwen.

Impact op je loophouding

De eerste bevinding uit het onderzoek doet meteen schrikken. Maar liefst 11,2 procent van de vrouwen loopt (soms) zonder sportbeha. Net geen 5 procent geeft toe nooit een sportbeha te dragen. Natasja Vansteenkiste, sportbeha-expert bij Runners’ lab, is verrast door deze resultaten. “Het is duidelijk dat er nog veel onwetendheid heerst over het belang van een goede sportbeha. Een sportbeha is echt een essentieel onderdeel van je loopoutfit.” Ze voegt er meteen enkele argumenten aan toe: “Geen of onvoldoende borstondersteuning tijdens een high impact sport, zoals lopen, kan op termijn voor onomkeerbare schade aan de borst zorgen. Bovendien vergroot een juiste ondersteuning je loopcomfort aanzienlijk. Je loopt veel ontspannender als je borsten niet continu op en neer bewegen. Ik ben er ook van overtuigd dat het nek- en rugklachten kan verhelpen bij sommige vrouwen.”

Fysieke klachten

Daarmee komt Natasja meteen bij een tweede opvallend punt uit het onderzoek: de resultaten leren ons dat één op de vijf vrouwen soms last heeft van pijnlijke borsten tijdens het lopen. Net geen één op de drie vrouwen ondervindt zelfs nek- en rugklachten.

Wil  je meer weten over ins en outs van sportbeha’s en tips waar je op moet letten tijdens de aanschaf? Bestel dan het magazine of lees online via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?