Gezondheid

Onderzoek wijst uit: sporten voor je werk geeft meer zelfvertrouwen en grotere focus

Is het jou al opgevallen dat je hele dag vlotter verloopt als je ’s ochtends al gesport hebt? Niet zo vreemd. Dankzij een ochtendloopje zou je een productievere en minder vermoeiende werkdag hebben.
De Marathon des Sables, waarbij de temperaturen in de vorige editie tot 64 graden stegen, kennen we intussen allemaal. Maar er is ook nog een aantal andere wedstrijden waar je spontaan een fata morgana van zou krijgen. Wil je jouw hittetraining naar een next level tillen? Of ben je op zoek naar een écht extreme uitdaging? Zet dan de volgende wedstrijden op je bucketlist.
Hoera, je vertrekt op reis! Lekker ontspannen, nieuwe plekken ontdekken en eindelijk meer tijd om te doen wat je graag doet. Misschien wil je je stilgevallen looppassie op vakantie nieuw leven inblazen onder de Spaanse zon. Of ben je je aan het voorbereiden op een groot doel in het najaar en wil je verder trainen in la douce France. Hoe dan ook: een loopje tijdens je vakantie is een aanrader. Begin er echter niet onvoorbereid aan. We gingen te rade bij twee experts die door hun werk meer in het buitenland vertoeven dan in eigen land en daar regelmatig de loopschoenen aantrekken. Dit zijn hun tien tips.
Je hoeft niet altijd je hardloopschoenen aan te trekken om een betere loper te worden. Ook met een korte wandeling, op bijvoorbeeld je rustdag of op een dag waarop je minder zin hebt om te lopen, verbeteren je prestaties. We vertellen je in dit artikel hoe dat zit.
Voor Chatilla van Grinsven (32) kon het jarenlang niet hard genoeg gaan. Als professioneel basketbalster liet ze zich tijdens trainingen opjutten om altijd nog net even iets meer te geven. Ze hield er een sterk karakter en een ultiem doorzettingsvermogen aan over. “Maar hardlopen doe ik tegenwoordig niet meer omdat het moet, maar omdat ik het wil. Ik kan er nu zoveel meer van genieten.”
Heb jij wel eens 59 uur, 53 minuten en 33 seconden aan één stuk gelopen? Of vijf ronden van 32 km over bergachtig en onherbergzaam terrein? De Belg Karel Sabbe deed het half maart in de mythische Barkley Marathons. Wij vroegen ons af: wat doet zo’n ultraloop met een mens? Wat is er nodig om het te kunnen? En valt het überhaupt aan te raden? Wij vroegen het Kevin De Pauw, professor bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, en Sabbe zelf. “Wat er ook op mijn pad komt, het maakt mij niet uit. Ik ga gewoon door tot het einde."
Moeilijke weersomstandigheden, te moe voelen, het vinden van de beste schoen of de juiste uitrusting. Hardlopers worden geconfronteerd met hindernissen om gemotiveerd te blijven om de deur uit te gaan. Toch houdt 81 procent van de mensen in Europa van het gevoel dat ze hebben na het hardlopen, wil 87 procent van de hardlopers vaker gaan hardlopen en vindt 65 procent dat hardlopen meer is dan alleen maar een sport.
Word je 's ochtend wakker met een kater en wil je toch gaan hardlopen? Dat is niet zo verstandig. We leggen je uit waarom dat zo is.
Warm weer betekent onvermijdelijk... veel zweten! Met deze hydratatietips én eenvoudige formule om je zweetverlies te meten, weet je hoeveel je moet bijdrinken.
Een leuk cadeau voor Vaderdag is nog niet zo makkelijk. Maar geen zorgen, want je hebt nog een paar dagen voordat het zondag 18 juni is. En met deze tips krijg je vast en zeker inspiratie voor een cadeau voor een sportieve papa. 
Onderzoek laat zien dat drie op de vijf Nederlanders moeite hebben met het vinden van motivatie om te gaan of blijven sporten. Muziek blijkt een hulpmiddel om toch die loopschoenen aan te trekken. Het was voor artiest Roziena Salihu, producer Auntie Flo en ASICS de aanleiding om op Global Running Day het nummer Nothing Feels Better te lanceren. 
De eerste woensdag van juni staat ieder jaar in het teken van Global Running Day. Het is een dag waarop mensen worden aangemoedigd om te gaan hardlopen en stil te staan bij de positieve effecten van hardlopen. Ook jij kunt meedoen aan Global Running Day.
Wanneer je opstaat, heb je misschien niet de behoefte om meteen te bewegen. Maar je dag beginnen met een korte wandeling kan je veel - wetenschappelijk bewezen - voordelen opleveren!
Volgens een grootschalige wetenschappelijk studie is er een verband tussen je kofficonsumptie en je levensduur.
Het voorjaar is in volle gang. Al volgen er nog velen, maar de eerste grote hardloopevenementen zijn achter de rug. Duizenden lopers, beginners, gevorderden en professionals, wagen zich aan hele of halve marathons. Een sportmasseur kan veel betekenen in de voorbereiding en nazorg.