Gezondheid

Je hebt zooltjes geprobeerd en andere schoenen aangeschaft. Toch blijft de pijn onder de bal van je voet voortdurend terugkomen. Wij leggen je uit hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen.
‘Marathon Woman’ Hilde Dosogne liep op donderdag 30 mei haar 151ste opeenvolgende marathon. Daarmee brak ze het Guinness World Record marathon lopen bij de vrouwen.
De Marathon des Sables, waarbij de temperatuur in 2022 tot 64 graden steeg, kennen we intussen allemaal. Maar er is ook nog een aantal andere wedstrijden waar je spontaan een fata morgana van zou krijgen. Wil je jouw hittetraining naar een next level tillen? Of ben je op zoek naar een écht extreme uitdaging? Zet dan de volgende wedstrijden op je bucketlist.
Cafeïnemicrodosering wint terrein: wat is het? En wat zijn de voordelen voor sporters?
Alleen een goede conditie en een uitgekiend voedingsplan is tijdens de marathon niet genoeg. Ook mentaal wordt veel van je gevraagd. Kortom, tussen de oren moet het goed zitten. Deze tips kunnen kun je daar bij helpen.
Voor veel hardlopers is het verkrijgen van voldoende slaap net zo belangrijk voor hun prestaties als hun trainingsschema. Slaap speelt een cruciale rol in het herstelproces, en het optimaliseren ervan kan het verschil betekenen tussen goed presteren of te kampen hebben met vermoeidheid en blessures. Hoewel het ideaal is om elke nacht zeven tot acht uur slaap te krijgen, is de realiteit dat veel van ons dit doel niet halen. Gelukkig zijn er manieren die kunnen helpen de balans te herstellen.
Het is een taboe dat er geen zou mogen zijn: de menstruatiecyclus. En al zeker in de sportwereld. Hier en daar durven topatletes zich al eens voorzichtig uit te spreken over de impact van hun cyclus op hun prestaties, maar ook anno 2024 blijven ze in de overgrote minderheid. Hormoonexpertes Morgane Leten en Femke Reynaert willen daar verandering in brengen en pleiten voor meer kennis: “Als je weet waarop je kan letten, vormt je cyclus geen hindernis maar een slimme gids in je leven.”
Bij zonsondergang begon zondag 10 maart de ramadan. Het vasten duurt dan tot en met dinsdagavond 9 april. Moslims mogen in die periode tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Een intensieve tijd die invloed heeft op je fysieke gesteldheid. Toch betekent het niet dat je jouw rondje hardlopen moet laten schieten. Wij delen een aantal tips hoe je op een gezonde manier kunt hardlopen tijdens de ramadan.
Het is niet omdat je ouder wordt dat je je loopdoelen overboord moet gooien of niet meer met een gezond competitiegevoel aan de startlijn kan staan. Als je graag lang een actieve levensstijl wil onderhouden - wie wil dat nu niet? -, hebben we vijf belangrijke vuistregels verzameld die je daarbij kunnen helpen.
Steken in de zij: het is één van de meest voorkomende en vervelende kwaaltjes bij het lopen. Met deze tips kan je ze vermijden en verhelpen.
Waarom zijn herstelloopjes en rustdagen eigenlijk zo belangrijk? Weet jij wanneer je je rust moet pakken en hoelang je rustperiode zou moeten duren?
In Nederland is op dit moment de griepepidemie weer begonnen. Vaak wordt gezegd dat je jouw verkoudheid of griepje er wel ‘even lekker uitzweet’. Maar is dat zo? 
Waarom breken we ondanks onze goede voornemens twee weken na nieuwjaar toch een pak chocolade open? Hoe komt het dat we alweer twee trainingen van ons nieuw loopschema hebben geskipt? En van dat eerder gaan slapen komt door die nieuwe Netflix-serie ook al niet veel terecht. Troost je: je bent niet de enige wiens goede voornemens snel verwateren. Een nieuwe levensstijl kost nu eenmaal moeite. Maar hoe zorg je nu wel voor die gewoonteverandering? Wij vroegen het aan doctor in de psychologie Elke Geraerts.
Ons leven bestaat uit vele verplichtingen: werk, studie, gezin, sociaal leven en natuurlijk onze trainingen en dat brengt de nodige stress met zich mee. Wist jij dat je herstel mede afhangt van je stressniveau?
Nog niet helemaal overtuigd om te beginnen met lopen of heb je last van een winters loopdipje? Wij laten je snel (weer) warmlopen door enkele voordelen van onze favoriete hobby op een rijtje te zetten. Want er gaat haast geen week voorbij of er verschijnt een wetenschappelijk onderzoek over de positieve invloeden van lopen. En wie zijn wij om de wetenschap tegen te spreken?