Dit is waarom het volhouden van goede voornemens vanaf nu makkelijker wordt

Waarom breken we ondanks onze goede voornemens twee weken na nieuwjaar toch een pak chocolade open? Hoe komt het dat we alweer twee trainingen van ons nieuw loopschema hebben geskipt? En van dat eerder gaan slapen komt door die nieuwe Netflix-serie ook al niet veel terecht. Troost je: je bent niet de enige wiens goede voornemens snel verwateren. Een nieuwe levensstijl kost nu eenmaal moeite. Maar hoe zorg je nu wel voor die gewoonteverandering? Wij vroegen het aan doctor in de psychologie Elke Geraerts.

“Ik vergelijk ons brein graag met een jungle”, begint Elke Geraerts haar betoog. “In een jungle heb je grote, makkelijke paden, die we vaak nemen op de automatische piloot. Daarnaast heb je smalle paden die al wat meer moeite kosten. Hak je een nieuw pad uit in de jungle, dan kom je trager vooruit. Dat kost tijd en energie. Hetzelfde geldt voor het aanleren van nieuwe gewoontes. Je vraagt aan je brein om een nieuw pad uit te hakken.”

Veerkracht

Elke Geraerts richtte tien jaar geleden Better Minds at Work op, waarmee ze bedrijven helpt om hun medewerkers meer veerkracht te geven en te kiezen voor een gezonder leven. “Ons brein werkt op twee manieren. Er is het eerste, snelle systeem dat we onbewust gebruiken voor alledaagse dingen.

Vertrouwde paden

Dit systeem is niet foutloos, maar gebruiken we 90% van onze tijd. Het tweede, tragere systeem schakelen we bewust in als we een focus nodig hebben of als we problemen willen oplossen. Dit systeem maakt minder fouten, maar benutten we slechts 10% van onze tijd. Ons brein blijft liever in de comfortzone hangen dan in de stretchzone. Zeker op stressvolle momenten zijn we geneigd om terug te grijpen naar de makkelijke, vertrouwde paden.”

Doorbijten

Het duurt even voor een nieuwe gewoonte ingebakken zit. “Na een viertal weken zal je merken dat het makkelijker wordt. Na twee of drie maanden begin je echt resultaat te zien, wat fijn is en waardoor je vanzelf minder wilskracht nodig hebt. Nieuwe, grote paden in de jungle slijten pas uit door ze regelmatig te bewandelen. Herhaal je nieuwe routine regelmatig. Het is echt een kwestie van die eerste weken doorbijten.”

Wil je het volledige interview met Elke Geraerts lezen? Dat kan via Blendle of bestel het magazine via onze website. En natuurlijk kun je het magazine ook bemachtigen in de supermarkt of jouw favoriete boekhandel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?