Vijf bewezen voordelen van hardlopen in de kou

Moeite om in deze dagen te deur uit te gaan? Bedenk dan dat hardlopen in de kou een heleboel voordelen heeft. Wij zetten ze voor je op een rijtje!
1. Hardlopen in de kou verhoogt de vetverbranding

Koude temperaturen kunnen een bepaald type vet, het zogenaamde ‘bruine vet’, stimuleren. Dit gezonde vet kan je triggeren wanneer je het lichaam blootstelt aan koude temperaturen én wanneer je aan sport doet. Als je buiten sport bij lage temperaturen activeer je het bruine vet dus dubbel zo hard.

2. Hardlopen helpt tegen winter blues

Seasonal Affective Disorder (SAD) of de bekende winterdip zijn geen uitzondering tijdens de donkere maanden. Tijdens het hardlopen komen er gelukshormonen, zoals serotonine, dopamine en endorfines, vrij die depressies bestrijden en je humeur verbeteren. Hardlopen geeft je humeur en energiepeil dus een boost en vermindert depressieve gevoelens. Dit effect zou nog sterker aanwezig zijn als je sport in de buitenlucht. Dus ja, ook de koude buitenlucht!

3. Hardlopen in koudere temperaturen is minder belastend voor je lichaam

De bekende coach Tom Holland, onder meer auteur van het boek ‘The Marathon Method’, stelde het als volgt: hoe kouder de buitentemperatuur, hoe minder stress op het lichaam. In de hitte moet je hart namelijk harder werken om bloed naar de huid te transporten om het af te koelen, waardoor je hartslag stijgt. Dat betekent dus een hogere hartslag bij dezelfde trainingsintensiteit bij warm weer. Omgekeerd: bij lage temperaturen hoef je geen bloed naar je huid te transporteren, neemt je bloedvolume toe en kan je hetzelfde tempo lopen aan een lagere hartslag (tot wel 15 slagen per minuut). De gemiddelde wintertemperatuur in Nederland ligt overigens dichter bij de ideale looptemperatuur om de beste prestatie neer te zetten. Studies hebben aangetoond dat de ideale temperatuur voor duursporten rond de 10°C ligt, een cijfer dat dichter aanleunt bij onze gemiddelde wintertemperatuur (0-8°C) dan onze zomertemperaturen.

Lees ook: Hardlopen in de kou: vijf motivatietips – RunningNL

4. Hardlopen houdt de stofwisseling op peil

Ons lichaam is erop ingericht om tijdens de kou meer vet op te slaan, waarbij je metabolisme vertraagt als je niet beweegt. Met hardlopen, en sporten in het algemeen, vermijd je een tragere stofwisseling en onderhoud je makkelijker een gezond gewicht.

5. Hardlopen in de koude versterkt je immuunsysteem

Het is een fabel dat je van hardlopen in de kou vatbaarder bent voor ziektekiemen. Integendeel, sporten bij koud weer zorgt juist voor een sterkere weerstand, omdat het immuunsysteem harder moet werken. Bovendien is sporten goed tegen stress en verbetert het je slaapkwaliteit – twee factoren die een belangrijke rol spelen bij een sterk immuunsysteem.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?