Lopen is goed voor … ALLES!

Nog niet helemaal overtuigd om te beginnen met lopen of heb je last van een winters loopdipje? Wij laten je snel (weer) warmlopen door enkele voordelen van onze favoriete hobby op een rijtje te zetten. Want er gaat haast geen week voorbij of er verschijnt een wetenschappelijk onderzoek over de positieve invloeden van lopen. En wie zijn wij om de wetenschap tegen te spreken?
  1. Lopers zijn gezonder

Dat wist je wellicht al, maar weet je ook waaròm lopers gezonder zijn? Lopen reduceert het risico op cardiovasculaire ziektes en bepaalde types kanker, genereert een betere bloeddruk en versterkt het immuunsysteem. Onderzoekers analyseerden de resultaten uit 14 eerdere studies en toonden aan dat lopen het risico op vroegtijdig overlijden met 27 procent verkleind. Dat percentage is vooral te danken aan het verlaagd risico van 30 procent op hart- en vaatziektes en een verlaagd risico van 23 procent op kanker.

Een andere toonaangevende studie, gepubliceerd in The Journal of the American College of Cardiology, stelde bovendien vast dat dagelijks 5 à 10 minuten traag lopen volstaat om het risico op hartziekten significant te doen dalen. Zo hebben lopers volgens de studie 30 tot 45 procent minder kans om aan hartziekten te sterven. Het risico verkleint, omdat lopen het risico op een te hoge bloeddruk verlaagt, de gevoeligheid voor insuline verbetert en de kans op diabetes en stofwisselingsaandoeningen verkleint. Door al die voordelen vermindert het risico op een hartaanval.

Dagelijks 5 à 10 minuten traag lopen volstaat om het risico op hartziekten te doen dalen

  1. Lopers leven langer én hebben een sterker lichaam

Een langetermijnonderzoek van de Stanford University School of Medicine stelt dat je door te lopen langer leeft. De onderzoekers volgden zo’n 20 jaar lang 50 lopers en concludeerden dat de testpersonen op latere leeftijd minder beperkingen hadden, langer fysieke activiteiten konden blijven doen en voor de helft minder vatbaar waren om op vroege leeftijd te sterven. In het begin van de studie liepen de 50-jarigen gemiddeld vier uur in de week. Na 21 jaar daalde dat naar 76 minuten, maar de lopers genoten op latere leeftijd nog altijd van de gezondheidsvoordelen.

Bovendien zorgt lopen ervoor dat je lichaam gezond en sterk blijft. Meningen verschillen weleens over de gevolgen van je looptochtjes voor je knieën. Daarom publiceerde The Journal Orthopaedic & Sports Physical Therapy een meta-analyse van 25 verschillende onderzoeken. Conclusie? Recreatief lopen schaadt de knieën niet. Integendeel. Lopers hebben 14 procent minder kans om artrose te ontwikkelen dan wie niet aan lichaamsbeweging doet. Ook The Boston University of Medicine toonde in 2011 met een studie aan dat lopen het kraakbeen dat schade herstelt stimuleert. Tijdens je loopjes neemt de productie van bepaalde eiwitten toe, wat de knie sterker maakt.

Lopen maakt ook sterkere botten. Onderzoekers van de Spaanse Camilo José-universiteit leverden hiervoor in 2016 het bewijs. Lopen verhoogt de botdichtheid en gaat botontkalking op latere leeftijd tegen. Hoe meer je loopt, hoe hoger de botdichtheid. Als je regelmatig loopt, neemt de botdichtheid ook meer toe dan bij andere sporten, zoals fietsen of zwemmen.

Lopers hebben 14 procent minder kans om artrose te ontwikkelen dan wie niet aan lichaamsbeweging doet

  1. Lopers zijn gelukkiger

Je stapt met het verkeerde been uit bed en loopt een dag lang met een slecht humeur rond. Maar ’s avonds ga je lopen en vraag je je af waarom je slecht gezind was. Dat maakte je vast wel eens mee. Het positieve effect van zo’n loopje is geen toeval, want het kan wonderen doen voor je humeur. Onderzoek van Harvard-psychologen stelt dat een aerobe inspanning mensen helpt om hun emoties te regelen en droefheid tegengaat. Terwijl je loopt verlaagt het stresshormoon cortisol en verhogen feelgoodstofjes als serotonine. Onderzoek aan de universiteit van München gaf in 2008 aan: hoe meer endorfines de testpersonen in het bloed en hersenen hadden, hoe gelukkiger ze waren. Dat is goed nieuws, omdat we deze pijnstillende stof tijdens loopsessies aanmaken. Hoe langer je loopt, hoe meer endorfines je aanmaakt.

Grootschalig Braziliaans onderzoek van het Centro Universitário La Salle concludeert zelfs dat lopen helpt tegen depressies. Het team van Felipe B. Schuch analyseerde drie studies die de mentale gezondheid in combinatie met fysieke inspanningen maten. Resultaat? Personen met een slechte conditie hadden een verhoogd risico (liefst 75 procent) op depressie.

Lopen helpt mensen emoties te regelen en droevigheid tegen te gaan

Oh ja … Wist je dat lopers ook slimmer én betere (bed)partners zijn?

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?