Waarom zijn atleten beter in sex?

Er wordt enorm veel onderzoek gedaan naar de impact van sport op je seksleven, uiteraard in de context of seks voor een belangrijke wedstrijd nadelig is of juist stimulerend werkt. Maar met name ook de vraag wat de reden is dat atleten beter zijn in seks.

door Marjolein Stegeman

Now Bend Over and Touch Your …

Niet verrassend zijn atleten sneller, sterker, behendiger en over het algemeen leniger dan couch potatoes van dezelfde leeftijd. Naast deze fysieke effecten heeft sporten ook een positieve invloed op de mentale, emotionele en psychische status van je seksleven.

Lichaamsbeleving en –besef

Een van die voordelen heeft te maken met je zelfbeeld. In 2004 werd en groot onderzoek verricht waaruit bleek dat mensen die regelmatig aan sport doen meer zelfvertrouwen hebben, met een positiever zelfbeeld waardoor ze het gevoel hadden seksueel aantrekkelijker te zijn en tevredener te zijn over hun seksleven dan een niet-sportende leeftijdgenoot. Je sexy voelen kan seksuele behoefte stimuleren. Bovendien is de lichaamsbeleving en het lichaamsbeeld positiever door regelmatig te sporten. Dit kan te maken hebben met een betere conditie, lichaamssamenstelling of spierspanning.

Nu even niet

Door regelmatig te sporten reduceer je stress en verbeter je je stemming. Hierdoor ben je beter in staat te relaxen.

Master atleten ‘if you move it, you don’t have to lose it’

De positieve effecten van sporten op het seksleven zijn niet alleen voorbehouden aan de jeugdige atleet. Uit een onderzoek aan de Universiteit van Harvard bleek dat ook 40-60 jarigen een positieve relatie vertoonden tussen regelmatig sporten en tevredenheid over de frequentie en de kwaliteit van hun seksleven. Voor het gemak vertalen we die Amerikaanse cijfers naar die voor ons Nederlanders en Vlamingen. Overigens zijn deze positieve effecten ook zichtbaar bij de groep mensen die pas op latere leeftijd (weer) starten met bewegen.

Arousal

Naast het feit dat atleten zich beter voelen wordt ook de circulatie door training positief beïnvloed. Sporten activeert het sympathische zenuwstelsel, waardoor de doorstroming naar oa de genitaliën verhoogt. Uit een studie in 2003 bleek dat vrouwen seksueel sneller opgewonden raakten na 20 minuten fietsen.

Dagelijkse corestability

Zolang seks niet ten koste lijkt te gaan van uren slaap blijken de onderzoeken te suggereren dat seks voor de wedstrijd ook prima kan. De enige uitzondering zouden sporten kunnen zijn waar agressie een belangrijke stimulans is, zoals bij boksen. Onderzoek bij vrouwen toont aan dat seks pijnblokkerende stoffen aanmaakt in het lichaam, zelfs tot dagen erna. Een andere kleine studie bij recreatieve marathonatleten toonde aan dat de prestaties niet werden beïnvloed door seks in de 2 dagen voorafgaande aan de marathon, maar wel hun slaapuren en de energie-inname.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?