Afvallen? Dit is het beste tijdstip om te sporten

Wil je wat overtollige kilo’s kwijt? Dan is het handig om rekening te houden met het tijdstip waarop je sport. Een recente studie, gepubliceerd in het wetenshapstijdschrift Obesity, toont aan dat mensen die tussen 7 en 9 uur ’s ochtends sporten een kleinere taille-omtrek en lager BMI hebben dan zij die ’s middags of ’s avonds sporten.
Ochtend vs middag en avond

Voor de studie werden er data geanalyseerd van 5.285 mensen die deelnamen aan een grootschalige nationale gezondheidsenquête in de VS tussen 2003 en 2006, de Health and Nutrition Examination Survey van het Center for Disease Control and Prevention. Deelnemers werden gegroepeerd in ochtend-, middag- of avondsporters. Elke deelnemer droeg gedurende vier tot zeven dagen een versnellingsmeter op hun rechterheup tijdens de uren dat ze wakker waren om hun fysieke activiteit (van matige tot intensieve inspanning) te meten.

Tussen 7 en 9

Zij die ’s ochtends sportten – tussen 7 en 9 uur – hadden een gemiddeld BMI van 27,5. Bij zij die midden op de dag (tussen 9 uur en 16 uur) of ’s avonds (tussen 17 uur en 20 uur) sportten, was dat 28,3. De gemiddelde taille-omtrek was respectievelijk 96 cm, 97,8 cm en 97,5 cm.

Maar er is meer: ook wanneer personen de aanbevolen bewegingsrichtlijnen van minstens 150 minuten per week overschreden, hadden de ochtendsporters nog steeds de laagste BMI en taille-omvang. De resultaten golden voor verschillende demografische gegevens, waaronder geslacht, etniciteit, opleiding, tabaksgebruik, alcoholgebruik en sedentair gedrag naast de training.

Hoe komt het dat ochtendsporters in het voordeel zijn?

Een mogelijke verklaring voor de resultaten is dat het vasten tijdens het slapen glucosespiegels doet dalen, waardoor het lichaam vet zal verbranden om energie te verkrijgen tijdens de ochtendtraining. Ook werd er bij eerdere studies al aangetoond dat ochtendsporters gedurende de dag minder calorieën zouden eten en een hogere stofwisseling (calorieverbranding) hebben in rust.

Werkschema’s

Daarnaast kan er ook gekeken worden naar leefstijlfactoren. Zij die ’s ochtends sporten kunnen meer voorspelbare werkschema’s hebben, wat minder evident is bij zij die in diensten werken bijvoorbeeld. Voorspelbare schema’s kunnen bovendien ook andere (gezondheids)voordelen met zich meebrengen, zoals betere slaap en minder stress.

Consistentie

Hoewel er ook gekeken moet worden naar andere factoren die gelinkt worden aan obesitas (zoals voeding en genetische aanleg), kunnen deze bevindingen wel zinvol zijn voor zij die het meeste willen halen uit hun sportmoment en gewichtsverlies beogen.

Belangrijk om te vermelden: sporten op elk tijdstip brengt gezondheidsvoordelen met zich mee, waaronder ook gewichtsverlies. We moeten er dan ook vooral op focussen op ons lichaam consistent en regelmatig tijdens de dag in beweging te brengen en onze hartslag te verhogen. Het sleutelwoord is en blijft consistentie om zoveel mogelijk voordelen van lichaamsbeweging te plukken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?