Waarom krijg ik na 20 minuten hardlopen kramp?

Tijdens het hardlopen ervaar ik soms na ongeveer 20 minuten kramp in mijn kuit. Dit gebeurt willekeurig, soms aan de linkerkant en soms aan de rechterkant. Dit komt niet altijd voor, want er zijn periodes van enkele weken waarin alles goed gaat. Maar daarna zijn er weer weken waarin ik niet kan hardlopen vanwege de kramp. Mijn basisconditie is goed, ik drink goed voorafgaand aan mijn runs en ik heb onlangs nieuwe hardloopschoenen aangeschaft. Hoe kan dat?

Als alle basisaspecten, zoals je conditie, schoenen, hydratatie, looptechniek en rug in orde zijn, lijkt het erop dat je het probleem op het niveau van je spieren moet aanpakken. Dit vereist dat je terugvalt op het belangrijkste principe van training: het evenwichtig verstoren van de balans tussen belasting en belastbaarheid.

Sprongen en sprintjes

Dit betekent in jouw geval dat je de belasting op je kuitspieren anders moet timen en doseren. In eerste instantie tegen je gevoel ingaan, maar het kan de moeite waard zijn om de duur van je runs te verkorten en de intensiteit te verhogen. Hierbij kun je denken aan oefeningen zoals sprongen en sprintjes, die wel zorgvuldig en gecontroleerd moeten worden uitgevoerd.

Het herstelproces zal anders zijn. Dit moet worden aangepast op basis van klachten, zoals kramp, en de uitvoering van je bewegingen. Zowel pijn als vermoeidheid kunnen namelijk leiden tot een verminderde technische uitvoering.

Fiets of in het water

Voorlopig is het raadzaam om basisconditie en trainingen langer dan 20 minuten op een fiets of in het water te doen. Na verloop van tijd kun je de duur van je hardlooptrainingen geleidelijk aan weer opbouwen.

Training op spiergebied is een complex proces dat regelmatig moet worden bijgestuurd. Dit vereist wellicht persoonlijk contact met een sportfysiotherapeut.

Supplementen

Tot slot wil ik nog opmerken dat supplementen mogelijk een rol kunnen spelen. Voor sommige mensen heeft het gebruik van magnesium een positief effect op het verminderen van kramp. Een massage kan helpen bij het ontspannen van gespannen spieren en de doorbloeding verbeteren. Dit kan de kans op kramp verminderen, vooral als de kramp het gevolg is van gespannen spieren.

Een kwalitatief goede masseur bij jou in de buurt vind je op: www.vindeenmasseur.nl. Het is belangrijk op te merken dat als de krampen regelmatig optreden, het probleem mogelijk dieper ligt en medisch advies nodig kan zijn. Soms kunnen onderliggende aandoeningen of problemen, zoals problemen met de zenuwen of spieren, de oorzaak zijn van herhaalde krampen. In dergelijke gevallen kan een arts of fysiotherapeut meer gespecialiseerde zorg bieden.

De sportzorgalliantie is een samenwerking tussen sportmasseurs, sportdiëtisten en sportpsychologen om de zorg rondom sport efficiënt te laten verlopen.

Lees ook: zo voorkom je kramp tijdens het hardlopen

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?