1. Zorg voor afleiding
Ruim 42 kilometer heb je niet in 1,2,3 gelopen. De kans dat de verveling toeslaat, bestaat. Op zulke momenten kan je jezelf afleiden door spelletjes te spelen. Tel bijvoorbeeld het aantal paar loopschoenen van merk X dat je tegenkomt, tot je aan een bepaald getal zit. Of ga in je hoofd landen, voetbalploegen of bekende zangers opsommen van A tot Z. Op die manier gaat de tijd sneller vooruit en vermijd je negatieve gedachten.
2. Blijf positief
De laatste zin van puntje 1, brengt ons meteen bij dit punt. Geef negatieve gedachten geen kans. Stel dat je door je beste krachten heen zit. Denk dan bijvoorbeeld: over enkele kilometers is er een bevoorradingspost en daarna gaat het beter. En uiteraard is het glas halfvol, niet halfleeg. Halverwege de race ben je dan ook trots dat je al 21 kilometer hebt afgelegd en zeur je maar beter niet dat je er nog evenveel voor de boeg hebt.
Lees ook: Wat doe je de laatste week voor een marathon? – RunningNL
3. Visualiseer het einde
Hoe zou het zijn om straks over de finishlijn te komen? Beeld jezelf dat in. Je zal de wedstrijd even vergeten, waardoor je minder aan de vermoeidheid denkt. Die positieve gevoelens geven je ook extra (mentale) kracht.
Lees ook: De wereldrecords van de NN Marathon Rotterdam: ‘Doe mij nóg maar een biertje’ – RunningNL
4. Deel de race op
42,195 km is uiteraard een hele afstand. Deel daarom de race op. Bijvoorbeeld van bevoorradingspost naar bevoorradingspost, of van de ene bezienswaardigheid naar de andere.
5. Spreek vooraf een beloning af
Denk op moeilijke momenten aan dat heerlijke biertje dat aan de finishlijn staat te wachten, of aan die Pizza waaraan je je eindelijk nog eens mag bezondigen.
6. Gebruik een mantra
Als je een constante en langdurige activiteit uitvoert, helpt dit zeer goed. Je blijft geconcentreerd en houdt je loopritme vast. Een bekend voorbeeld is: keep on running.
Lees ook: Wat eet je de avond voor de NN Marathon Rotterdam? – RunningNL