Zo blijf je (gezond) hardlopen tijdens de ramadan!

Bij zonsondergang begon zondag 10 maart de ramadan. Het vasten duurt dan tot en met dinsdagavond 9 april. Moslims mogen in die periode tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Een intensieve tijd die invloed heeft op je fysieke gesteldheid. Toch betekent het niet dat je jouw rondje hardlopen moet laten schieten. Wij delen een aantal tips hoe je op een gezonde manier kunt hardlopen tijdens de ramadan.

De negende maand in de islamitische kalender, die gebaseerd is op de stand van de maan, staat altijd in het teken van de ramadan. Omdat die kalender afwijkt van de Gregoriaanse kalender, die in bijna alle landen ter wereld de officiële kalender is, begint de ramadan altijd op een andere dag. Het vasten tijdens de ramadan is een van de vijf zuilen van de religieuze verplichtingen van de Islam. Het vasten stopt ’s avonds met een kort gebed en wordt traditioneel verbroken met het eten van een dadel. Later volgt de Iftar, de maaltijd.

1.Eet niet te veel

Als je een dag niet eet of drinkt, is de kans aanwezig dat je op de momenten dat het wel mag in alle haast te veel eet. Wat dat betreft is het een voordeel dat de ramadan in het voorjaar valt, want in de zomer is de tijd tussen zonsondergang en zonsopgang beperkt. Maar als je te veel eet, moet het lichaam hard werken om alles te verwerken. Dat kost energie en de vergroot de kans op buikklachten.

2. Drink meer

Het is verstandig om voor zonsopgang extra water en thee te drinken. Zo zorg je ervoor dat je vochthuishouding op pijl blijft. Zeker op dagen dat je een training op de planning hebt, is dit belangrijk. Onderzoek wijst uit dat 2 procent vochtverlies al een significante vermindering van je uithoudingsvermogen en concentratie veroorzaakt. Ook buiten de ramadan is het verstandig om alert te zijn om je vochthuishouding. Denk daarbij aan zo’n 1,5 liter per dag. Zo begin je gehydrateerd aan de dag en raak je minder snel vermoeid. Overigens, het is aan te bevelen vooral water te drinken. Probeer suikerhoudende dranken te vermijden. Die bevatten veel calorieën en weinig goede voedingsstoffen.

Als de ramadan in de zomer valt, is dit nóg belangrijker. Mensen zweten meer en het vochtverlies is groter. Om de vochthuishouding op peil te houden, is het daarom slim om zoveel mogelijk uit de zon te blijven en inspannende activiteiten te beperken.

Lees ook: Nieuw RunningNL-magazine met schoenenspecial, de wereldrecords van Rotterdam & de kracht van samen lopen – RunningNL

3. Plan je training vlak voor de Iftar

Ben je aan het vasten, maar wil je toch blijven hardlopen? Ga dan op pad net voor de Iftar. Je kunt dan namelijk vrij snel na jouw training eten en drinken. Zo vul je jouw energie en vocht snel weer aan. Dat bevordert je herstel.

4. Doe geen extreme trainingen

De ramadan is niet de periode om hardloopsessies te plannen waarbij je tot het gaatje gaat. Integendeel. Het vochttekort dat je gedurende de dag oploopt, speelt je parten. Kortom, bewaar de zware trainingen en wedstrijden voor na de ramadan.

Word je tijdens een training duizelig, raak je buiten adem of heb je geen energie meer? Breek je tocht dan af. Laat je ophalen en zorg dat je herstelt. Daarnaast is het handig om tijdens de ramadan in een groep te lopen. Zo kun je elkaar in de gaten houden en snel optreden als dat nodig is.

Lees ook: Zonder stress leeft Hassan toe naar Tokio Marathon, die geldt als tussenstop naar Parijs: ‘Ik ben geen normaal persoon’ – RunningNL

5. Zorg voor vezelrijke producten

Volkorenpasta, zilvervliesrijst, aardappelen, groenten, fruit, volkorenbrood of volkorencouscous. Het zijn vezelrijke producten. Die zorgen langer voor een vol gevoel na de maaltijd. Op dagen dat je gaat lopen is het aan te raden om hier extra aandacht aan te besteden. Let er dus op dat de Suhoor, het ontbijt, uit genoeg van dit soort producten bestaat.

Uiteraard is het belangrijk dat je voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Verder: beperkt gefrituurde hapjes. Daar zitten veel calorieën en weinig goede voedingsstoffen in. Niet handig als je gaat hardlopen. Kies dus voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dat zorgt er ook voor dat je niet aankomt tijdens de vastenperiode.

6. Middagdutje?

De meeste mensen die vasten gaan later naar bed en staan eerder op. Dat betekent dat je minder uren slaapt, waardoor de vermoeidheid toeslaat. Als je overdag de mogelijkheid hebt om slaap in te halen, is dat zeker aan te raden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?