10 geboden voor beginners

Bij de start van een nieuw jaar duiken er plots veel meer lopers op. Logisch, want ‘vaker sporten’ blijft een van de populairste voornemens bij de overgang van oud naar nieuw. Maakte jij dat goede voornemen ook? Dan heb je zeker wat aan onze 10 geboden voor beginners.

Gij zult kleine investeringen doen

Lopen is geen dure sport, maar je materiaal is wel belangrijk. Investeer zeker in goede loopschoenen. Een bezoek aan de loopspeciaalzaak is nuttig, want daar analyseren ze welke schoenen jouw voeten nodig hebben. Dankzij het juiste schoeisel vermijd je kleine en grote kwaaltjes. Wees wel attent: dat een bepaald type schoen op dit moment het best bij jou past, wil niet zeggen dat dat over een halfjaar nog zo is. Gewichtverlies kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je na verloop van tijd schoenen met minder demping nodig hebt. Bijkomende tip: als je dan toch in de loopspeciaalzaak bent, investeer dan ook in goede loopsokken.

foto Bas Beentjes

Gij zult niet als een pijl uit een boog vertrekken

Veel beginnende lopers gaan er als een speer vandoor. “Want als ik thuiskom, moet ik doodop zijn. Anders heb ik niet goed getraind.” Foute denkwijze. Het komt er in eerste instantie op aan om basisconditie te kweken. Dat doe je door traag te lopen. Een gemakkelijk middeltje om te weten of je te snel loopt, is de babbeltest. Kan je niet meer comfortabel praten met je loopmaatje? Dan gaat het te snel. Beginners doen er in het begin ook goed aan om lopen en wandelen af te wisselen.

Gij zult hulp zoeken

Het is een goed idee om je als beginnende loper te laten begeleiden. Dat kan op diverse manieren. Een loopcoach stelt bijvoorbeeld een gebalanceerd trainingsplan op, en weet wanneer je klaar bent om een nieuwe stap te zetten. Zoals intervaltrainingen.

Gij zult een app installeren

Evenwichtige loopschema’s vind je niet alleen bij de loopcoach, maar ook in deHardlopen met Evy-app. Dankzij die schema’s bouw je je conditie geleidelijk aan op. De populaire app heeft nog een extra troef: persoonlijke motivatieboodschappen van Evy Gruyaert. De app slaat ook al je gegevens op, zodat je je progressie goed volgt.

Gij zult tijdig rusten

Je wordt geen betere loper door elke dag te trainen. Door rustdagen in te lassen, geef je je spieren de kans om voldoende te herstellen en zich klaar te maken voor een nieuwe training. Als je je training met uitgeruste spieren aanvat, is de kwaliteit van je sessie hoger. Zeker beginners doen er goed aan om daags na een loopje te rusten. Wie te veel traint, vergroot de kans op overbelastingsblessures. Daardoor wordt de kans dan weer groter dat je goesting om te lopen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hou je tijdens je trainingen ook aan het vooropgestelde doel. Ook al heb je uiterst goede benen: loop geen 40 minuten, als er een loopje van een halfuur op het programma staat.

Gij zult in groep lopen

In groep lopen, bevordert de motivatie. Want jij wil toch niet het groepslid zijn dat regelmatig de andere loopmaatjes in de steek laat voor een training? Beginnende looptrainingen zijn ook perfecte momenten om wat bij te praten (zie babbeltest). Addertje onder het gras: je loopmaatjes hebben idealiter hetzelfde niveau en hetzelfde doel. Een training voor een halve marathon is moeilijk te rijmen met een voorbereiding voor een eerste 5 kilometer.  

Gij zult een doel hebben

Als je een wedstrijd in het vooruitzicht hebt, zorgt dat voor extra motivatie. Schrijf je dus in januari nog in voor een loopevenement. Let wel: laat die marathon nog even voor wat hij is. Neem niet te veel hooi op je vork en begin met een haalbaar doel. 5 kilometer, bijvoorbeeld. Zodra je die wedstrijd tot een goed einde brengt, motiveert dat je om de lat hoger te leggen. 

Gij zult tijdig variëren

Lopen, saai? Dat zal wel zijn. Zeker als je voor elke looptocht dezelfde route van vijf kilometer aflegt. Verken in jouw buurt eens een wijk die je niet kent. Een redactielid zag zo zijn droomhuis en heeft dat ondertussen ook gekocht. We garanderen niet dat jou iets gelijkaardigs zal overkomen, maar als je het niet probeert, zal je het nooit weten. Wat we wel garanderen: die variatie doorbreekt de saaiheid. Kies als beginner vooral voor vlakke paden, en laat de trails links liggen.

Gij zult de voordelen zien

De voordelen van het lopen zijn bijzonder talrijk. Je verbetert je conditie, je gezondheid gaat erop vooruit, je boekt snel vooruitgang, je hoeft niet veel geld te investeren, je loopt waar en wanneer je wil, je wordt stressbestendiger, … Moeten we nog even doorgaan?

Gij zult nog wat anders doen

Het is niet al lopen wat de klok slaat. Ga eens zwemmen, wandelen of fietsen. Die sporten hebben geen grote impact op je lichaam, en zetten andere spieren aan het werk. Besteed ook aandacht aan corestability-oefeningen. Veel lopers beschouwen die als een noodzakelijk kwaad, maar wie alle spiergroepen goed soigneert, wordt automatisch een betere loper.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?