11-jarige Seb wil tot zijn 62e iedere dag hardlopen: ‘Ik heb een droom’

De schotse tiener wil met zijn recordpoging het wereldrecord aanscherpen: dat staat op naam van Ron Hill. Hij liep 52 jaar en 39 dagen achter elkaar minimaal 1,6 kilometer. 

Seb is al even bezig, want hij startte zijn recordpoging in januari 2023. Hij liep iedere dag minimaal 3 kilometer. Dat betekende dat hij ook op schooltripjes, tijdens de skivakantie en in hoge temperaturen in Frankrijk ging hardlopen. Seb’s moeder dacht dat zijn streak in de Frans Alpen tijdens de skivakantie zou eindigen, zo liet ze weten in een interview met de BBC. Maar niets was minder waar. “Hij rende bergop en bergaf over de wegen die vol lagen met sneeuw en ijs.”

Duizelig

Volgens Seb zelf was dat niet zijn moeilijkste moment. Dat was in november, toen hij ziek was. “Ik moest uit mijn bed komen om te rennen. Maar ik voelde me duizeling en het was echt zwaar. Toch was ik gemotiveerd om te blijven gaan, omdat ik mijn challenge niet wilde onderbreken en ik al geld voor goede doelen ophaalde.”

De langste run van Seb was op zijn verjaardag in augustus. Die dag legde hij 24 kilometer af over de zeven heuvels van Edinburgh. Daarna ontving hij zijn vrienden voor zijn verjaardagsfeestje. Overigens, als Seb Jellema het wereldrecord breekt in 2075 zal hij niet de eerste van de familie zijn die het Guinness Book of Records haalt. Seb’s vader, Nick, veroverde er een plaatsje door tijdens de Great North Run van 2018 de snelste halve marathon ooit af te leggen, verkleed als tekenfilmfiguur. Zijn tijd als Fred Flinstone: 1u31:19.

Tot zijn 62e

De recordpoging betekent dat Seb, die nu 11 jaar is, het record pas in handen heeft als hij 62 is. Ron Hill, die in 2021 overleed, stopte met zijn streak in 2017 op een leeftijd van 78 jaar. “Ik ben zestien jaar eerder gestart”, zegt Seb tegen de BBC. “Daarom hoop ik dat het mogelijk is om het record te verbeteren. Ik heb een droom!”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?