361° Taroko: testrapport

361° Taroko: testrapport


Twee Rotterdamse lopers, die zich voorbereiden op een aantal trailavonturen in het buitenland, onderwierpen de nieuwe trailschoen van 361° aan een grondige test.

Erwin van der Harst, chirurg in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis, gooide een jaar of 7 geleden het roer om, op aandringen van zijn toenmalige buurman. Die buurman, Pieter Hamming, was een fervent hardloper en lid van de Rotterdam Running Ambassadors (RRA), een groep sportieve ondernemers en bestuurders met passie voor hardlopen én Rotterdam. Van der Harst sloot zich aan en besloot te gaan trainen voor zijn eerste marathon. Inmiddels 9 marathons verder en de nodige kilo's lichter is hij flink gegrepen door het loopvirus. Hij draait zijn hand niet meer om voor een marathon en zoekt zijn uitdaging nu ook in het trailrunnen. Daarin heeft hij met clubgenoot Stijn Verstijnen, commercieel directeur van een bedrijf op het gebied van schade-expertise in de fruitexport, een medestander gevonden. Verstijnen sloot zich een paar jaar geleden, zonder noemenswaardige hardloopervaring, ook aan bij de RRA en heeft inmiddels 7 marathons op de teller staan. Komend jaar willen ze samen meedoen aan de Transalpine Run, een meerdaagse trail dwars door de Alpen. We vroegen hen om voor ons de 361° Taroko te testen.

Stijn Verstijnen (link) en Erwin van der Harst (rechts), foto: RunningNL

De Taroko is één van de twee trailschoenen in de collectie van 361°. Het is een ideaal instapmodel, waarmee je zowel op het asfalt als op de onverharde paden uit de voeten kunt. Een zogenaamde door-to-trailschoen, waarmee je van huis uit de natuur in kunt lopen. De schoen valt vooral op door de zogenaamde Morphit Heel Lock, een koord om je enkel waarmee je zorgt dat je voet goed op zijn plaats blijft in oneffen terrein. De schoen is voorzien van een zeer stevig en ademend mesh bovenwerk. De zool heeft een aantal flexgroeven die ervoor zorgen dat je ook op ruw terrein optimale grip houdt. De buitenzool is voorzien van een zeer slijtvast rubber. De tussenzool is gemaakt van het vertrouwde Qu!kfoam, een EVA-rubber met een PU-coating, dat een uitstekende demping en reactieve afzet garandeert.

Van der Harst en Verstijnen hebben inmiddels een aantal trails gelopen. Noodgedwongen in Nederland, want het duo was van plan om in deze periode in de Ardennen te trainen en later dit jaar de Eiger Trail te gaan lopen. Inmiddels hebben ze ook een aantal uitdagende trails in Nederland gevonden. En de Taroko's hebben de test tot nu toe uitstekend doorstaan. Dat blijkt wel uit hun antwoord op de vraag om de schoen in drie woorden te omschrijven: grip, robuust, comfort.

Het tweetal is unaniem als het aankomt op aspecten zoals pasvorm, demping en grondcontact. Wat vooral opvalt, is dat ze allebei zowel demping als grondcontact hoog waarderen. Ze zien het als een comfortabele schoen die je tegelijkertijd wel feeling laat houden met de ondergrond. Alleen zou de schoen voor Verstijnen iets meer steun mogen bieden. Je kunt op de Taroko's uitstekend uit de voeten op Nederlandse trails, maar hij verwacht in bergachtig terrein iets meer steun nodig te hebben. Voor dergelijke trails heeft 361° overigens een nog wat robuustere schoen in de collectie, de Yushan. Belangrijkste punt van kritiek is vooral van praktische aard. Beiden hebben nog niet echt kunnen ontdekken hoe ze de heel lock optimaal kunnen gebruiken.

En ook over het uiterlijk zijn beide te spreken. Vooral de kleuren spreken hen aan. De schoen wordt als flashy omschreven. Voor Van der Harst is alleen het ruime bovenwerk aan de voorkant van de schoen even wennen. De reguliere schoenen voor op de weg sluiten vaak wat meer om de voet, terwijl hier bij trailschoenen wat meer ruimte zit om de tenen de ruimte te geven om mee te bewegen met het oneffen terrein en zodat de voet iets kan uitzetten bij langere tochten.

En tot slot hadden de heren na een pittige trail door zompig terrein nog een voordeel ontdekt van deze schoen: de schoenen zijn uitstekend schoon te houden. 'Je hoeft ze maar even af te wassen en ze zien weer uit als nieuw.'

rapportcijfers

  • pasvorm: 8,5 - 8
  • demping: 9 – 9
  • steun: 8 - 7
  • grondcontact: 9 - 9
  • uiterlijk: flashy - coole kleuren maar iets te brede voorvoet