36e Wenen Marathon met 330 Nederlanders aan de start

Onder het motto ‘grijp naar de sterren’ vindt zaterdag en zondag de 36e Vienna City Marathon, het grootste sportevenement van Oostenrijk, plaats. Hoogtepunt is natuurlijk de marathon. Topsport en breedtesport komen in Wenen, een stad met vele culturele hoogtepunten, samen. Het motto geeft volgens de organisatie aan dat de 40.000 deelnemers uit 123 landen een geweldig geluksgevoel zullen krijgen wanneer ze de finish bereiken op de historische Rathausplatz.

De elitelopers gaan natuurlijk voor toptijden, terwijl het voor de anders lopers niet zo zeer gaat om een snelle tijd, maar om te finishen. In de laatste 25 jaar is het profiel van de marathonloper en ook het karakter van de marathon sterk veranderd. Economisch levert deze marathon voor de stad Wenen veel op. Deelnemers, fans en familie zorgen voor 126.872 overnachtingen en deze groep geeft 24,7 miljoen euro uit.

Natuurlijk staat de top op de voorgrond, maar de organisaties doen steeds meer om het lopen voor de breedtesporters aantrekkelijker te maken. Zaterdag start het weekend met kinder- en jeugdlopen, 5km en 10km en de Inclusion Run, een charityrun van 800m voor iedereen, waarvan de opbrengst naar Special Olympics Österreich gaat. Zondag vinden de marathon en halve marathon plaats. Bij de mannen is de Zwitser Tadesse Abraham favoriet (geboren in Eritrea, persoonlijk record 2.06.40, tweede bij het EK in Berlijn 2018). Hij krijgt tegenstand van vooral Kenneth Keter en Robert Chemosin (de winnaar van 2016). Het parcoursrecord dateert uit 2014 (2.05.41) van Getu Feleke.

Bij de vrouwen staat de winnares van 2017 en 2018 aan de start. Nancy Kiprop, die vorig jaar in Frankfurt tot 2.22.46 kwam, zou wel eens in staat kunnen zijn het parcoursrecord van de dit jaar overleden Italiaanse Maura Viceconte (2.23.47) uit 2000 te verbeteren. De Zwitserse recordhoudster Maja Neuenschwander won in 2015 deze marathon en liep in 2016 in Tokyo haar persoonlijk record (2.27.36). Zij liep bij de CPC 2018 een tijd van 70.46. De Ethiopische Rama Tusa is met 2.23.46 een sterke outsider. Dat de cultuurstad Wenen een aantrekkingskracht heeft op buitenlandse lopers is een feit: er komen onder andere 3300 Duitsers en 330 Nederlanders op de verschillende afstanden aan de start.

Uniek marathonproject in Oostenrijk

De Oostenrijkse marathonlopers behaalden bij het EK Atletiek in Berlijn verrassend een bronzen medaille in het landenklassement. De ploeg bestond uit Lemawork Ketema, Peter Herzog, Christian Steinhammer en Valentin Pfeil. De Oostenrijkse bond wil er alles aan doen om bij de Olympische Spelen in Tokyo met een of meer lopers aan de start te staan. Om dit doel te bereiken ontstond op initiatief van de Vienna City Marathon het VCM Team Austria, dat zondag in Wenen aan de start staat. Men hoopt met dit initiatief de Oostenrijkse marathonlopers als groep verder te motiveren. Naast de vier bovengenoemde lopers behoren ook Stephan Listabarth, Christian Robin, Eva Wutti en Katharina Zipser tot het VCM Team Austria. Om zich te kwalificeren voor Tokyo is er door de IAAF ook voor de marathon een World Ranking in het leven geroepen. Bij alle IAAF Gold Label marathons, waartoe ook Wenen behoort, kan men punten behalen om zich te kwalificeren. Ook bij een nationaal kampioenschap zijn punten te verdienen. Daarnaast levert een plaats bij de eerste vijf van een IAAF Gold Label-marathon ook een kwalificatie op. In Tokyo komen slechts 80 marathonlopers aan de start. De Olympische limieten voor Tokyo zijn 2.29.30 en 2.11.30.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?