Sterkere botten en het kost je slechts 1 minuut per dag

De lijst met vermeende gezondheidsvoordelen van sporten is eindeloos. Een sterker hart, krachtige spieren, meer uithouding, een gezond gewicht en een beter humeur. Een van de voordelen van hardlopen is bovendien dat het bijdraagt aan gezonde en sterke botten. Door de herhaalde schokbelasting wordt het lichaam aangezet tot de productie van nieuw botweefsel. Nieuw onderzoek laat zien dat je daarvoor geen urenlange duurlopen hoeft te doen. Een minuut per dag heeft al resultaat. 

Sterke botten, je leven lang

Tot halverwege de dertig maakt ons lichaam nieuwe osteocyten aan: botcellen. Heb je op jonge leeftijd regelmatig gesport (en goed gegeten) dan heb je gemiddeld sterkere botten dan iemand die niet aan sport heeft gedaan. Vooral de botten in onze benen en heupen worden door een sport als hardlopen sterker en compacter. Na ons dertigste is het vooral zaak om de afbraak van botweefsel tegen te gaan. Hierbij spelen gewichtsdragende sporten een belangrijke rol. Hoewel fietsen of zwemmen bijvoorbeeld minder risicio op blessures geven dan hardlopen, zijn ze ook weinig effectief in het verminderen van de botafname. 

Extra aandacht: vrouwen

Vooral vrouwen krijgen vaker te maken met osteopenie (verminderde botdichtheid) of osteoporose (letterlijk: bot met gaten). Hiervoor geldt ook: wat je doet op jonge leeftijd heeft invloed op de rest van je leven. Jonge vrouwen die te maken hebben gehad met een eetstoornis kunnen hierdoor te weinig botmassa hebben opgebouwd. Dit kan resulteren in verminderde botdichtheid. Vrouwen die in de overgang raken krijgen ook vaker te maken met osteoporose. Dit komt omdat vrouwen in en na de overgang minder oestrogeen aanmaken. En dit hormoon is essentieel om botafbraak te voorkomen. Maar liefst een op de drie vrouwen te maken met osteoporose. Bij mannen is dit 1 op de 5. 

1 tot 2 minuten hardlopen

In een recent onderzoek onder ruim 2500 vrouwen bleek dat zij die 1-2 minuten hardlopen per dag, gemiddeld 4% sterkere botten hadden dan vrouwen die niet actief waren. Vrouwen die meer dan 2 minuten actief waren hadden zelfs 6% sterkere botten. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?