5 tips voor hardlooprugzakken

Waar laat jij je spullen als je gaat hardlopen? Een hardlooprugzakje is super makkelijk om je spullen mee te kunnen nemen, zoals drinken, energygels, je telefoon en een regenjasje. Met deze tips helpen we je op weg.

Wie langere duurlopen loopt of aan loopevenementen meedoet ontkomt er bijna niet aan en op de trails draagt bijna iedereen er eentje: een rugzak speciaal ontworpen voor het hardlopen. Hierin kun je je spullen gemakkelijk meenemen, zonder dat het je hindert tijdens het lopen. Een rugzakje zit comfortabeler dan bijvoorbeeld een bidongordel of een belt. Maar waar moet je op letten als je een rugzak aan wilt schaffen? Er zijn zoveel soorten en maten, dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet.

1. Inhoud

Eén van de belangrijkste vragen is: hoeveel spullen wil je mee kunnen nemen? De hardlooprugzakken zijn verkrijgbaar in verschillende inhoudsmaten. Van een klein rugzakje, waar je een flask en sleutels in kwijt kunt tot rugzakken met een inhoud van 15 liter of meer, zodat je zelfvoorzienend op pad kunt en deel kunt nemen aan bergtrails met een mandatory gearlist. Hoe groter de rugzak, hoe belangrijker het wordt om deze juist in te pakken en lichtgewicht producten te gebruiken: je moet wel alles met je meedragen.

2. Water

Er zijn verschillende drinksystemen om uit te kiezen. Je kunt doorgaans kiezen uit een waterzak van 1 tot 3 liter, die je op de rug draagt en waar je middels een slangetje uit drinkt. De zak bevestig je in een separaat rugvak. Maar er zijn ook flasks, die je in de bostvakjes plaatst. Kies wat jij het handigst vindt en wat past bij jouw trainingen en evenementen.

3. Bergruimte

Om een rugzak zo optimaal mogelijk te kunnen inrichten, zijn de meeste rugzakken voorzien van meerdere opbergvakken met rits en steekvakken. Heb jij graag gelletjes of je telefoon snel bij de hand? Kies dan voor een rugzak met vakken op de schouderbanden of heupband. Bedenk ook dat in een rugzak met een groot vak je spullen meer bewegen dan wanneer je ze in aparte vakjes op kunt bergen. Ga je de bergen in? Let er dan ook op of er lussen voor je stokken en een noodfluitje aanwezig zijn.

4. Gewicht

Iedere gram is er eentje, dus een rugzak dient licht te zijn. Hier houden ontwerpers vaak rekening mee, maar voor de echte lichtgewicht rugzakken moet je wat dieper in de buidel  tasten.

5. Draagcomfort

Het belangrijkste van een goede rugzak is het draagcomfort. Tegenwoordig heb je rugzakken met verschillende maatvoeringen (en zelfs modellen speciaal voor vrouwen), zodat je een rugzak kunt kiezen bij jouw lengte. Let er op dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt bij de schouders. Daarnaast zijn de rugzakken instelbaar middels de schouderbanden en één (liefst twee) borstband(en), zodat je deze strak op de rug kan dragen. De grotere modellen met meer inhoud hebben vaak ook een verstelbare heupband.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?