6 tekenen dat je overtraind bent

Lopen is leuk en gezond, maar let erop dat je niet te veel hooi op je vork neemt en luistert naar je lichaam. Anders kun je overtraind raken.

Deze 5 signalen kunnen wijzen op overtraining:

1 verhoogde rustpols

Overtraining en overbelasting kun je opsporen via je rustpols (hartslag in rust). Wanneer je hart in rust 5 slagen hoger slaat dan normaal, is het aan te raden om het die dag wat rustiger aan te doen. Een verhoging van 10 slagen boven je normale rustpols wijst op oververmoeidheid of ziekte en betekent absolute rust gedurende 3 dagen of langer – hoe vreselijk je dat ook vindt. Je rustpols meet je ’s morgens net na het opstaan, terwijl je op je rug ligt. Bij een verhoogde ochtendpols voel je je vaak ook niet 100% fit en gezond.

2 daling van je maximale prestatievermogen

Een daling van je maximale prestatievermogen betekent dat de afstand die je op een hoog tempo kunt afleggen kleiner wordt. Je moet met andere woorden meer moeite doen voor trainingen die vroeger vlotjes gingen.

3 je hartslag stijgt minder snel dan normaal

Als je overtraind of oververmoeid bent, gaat je hartslag minder snel de hoogte in dan anders tijdens een inspanning. Dit ligt in lijn met de daling van het maximale prestatievermogen.

4 je herstelt minder snel na het lopen

Zeker na een lange training heb je beduidend meer tijd nodig om te herstellen als je overtraind bent. Vaak ben je nog vermoeid tegen de tijd dat je je eerstvolgende training begint, en begin je met een niet-uitgerust lichaam weer te lopen… Zo maak je het alleen maar erger.

5 je voelt allerlei pijntjes in je lichaam

Je ervaart kwaaltjes en ongemakken in ver­schillende delen van je lichaam of je hebt een blessure die maar niet voorbij wil gaan. Pijn aan de voor- of zijkant van de knie, rond het scheenbeen of aan de achillespees zijn typische voorbodes van blessures. Negeer deze signalen niet en ga langs bij een specialist voordat de pijntjes uitgroeien tot een sportblessure.

Je voelt je niet lekker in je vel

Overtraining laat zich ook mentaal voelen. Het kan leiden tot stemmingswisselingen, humeurigheid en overgevoeligheid. Wie oververmoeid is, heeft minder zin om te gaan trainen en geniet er niet meer van zoals vroeger. Je motivatie en veerkracht dalen zienderogen.

Wat nu?

Als je jezelf herkent in één of meerdere van deze symptomen, hoef je niet meteen in paniek te raken. Het betekent niet noodzakelijk dat je overtraind bent. Zo is je hartslag bijvoorbeeld onderhevig aan verschillende externe factoren (bv. temperatuur, je voeding,…). Maar het is wel verstandig om de situatie goed in de gaten te houden en er rekening mee te houden dat je mogelijk wat gas moet terugnemen. Luisteren naar je lichaam is de boodschap!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?