8 tips om in vorm te komen

In vorm komen, het klinkt zo simpel maar hardlopen is geen exacte wetenschap. Het gaat om het vinden van de juiste dosering van trainingsintensiteit en -omvang. Het volgen van een goed trainingsschema is een belangrijke stap in de richting van een persoonlijk record, maar er is meer.

8 tips om in vorm te komen

1 Werk vanuit een jaarplanning

Probeer van tevoren duidelijk te bepalen welke wedstrijden belangrijk zijn.

2 Bouw de omvang van je trainingen geleidelijk uit

Loop niet te hard van stapel en bouw de omvang van je trainingen geleidelijk uit. Begin met een afstand waarvan je weet dat je deze aankunt en bouw dit in een aantal stappen uit naar de afstand die je uiteindelijk wilt lopen.

3 Werk eerst aan je duurvermogen, dan aan je snelheid

Zorg ervoor dat je eerst een aantal weken de tijd neemt om je duurvermogen uit te bouwen. Dat is de basis. In het tweede deel van je voorbereiding verleg je het accent naar de snelheid.

4 Reken achterste voren

Ga vanuit de piekmomenten terugrekenen.

5 Denk in blokken

Deel je trainingsweken in blokken van drie weken in. Probeer elk blok een schepje er bovenop te doen. Elk blok bestaat uit twee weken stevig trainen, gevolgd door een week rustig trainen. Die rustige week stelt je lichaam in staat te herstellen en de zware training om te zetten in een betere vorm.

6 Luister naar je lichaam

In een zware trainingsweek mag het lichaam best eens vermoeid zijn, maar zorg dat je na een rustige week weer fit bent en staat te trappelen om te gaan trainen. Voel je je nog steeds moe en lusteloos, maak dan een pas op de plaats.

7 Variatie is ontzettend belangrijk

Veel lopers doen iedere week hetzelfde. Dat is jammer. Juist de variatie in training zorgt ervoor dat het lichaam telkens nieuwe prikkels krijgt. Variatie voorkomt bovendien dat het trainen monotoon gaat worden.

8 Varieer de ondergrond

Loop niet altijd op asfalt. Zeker als je langere afstanden gaat het lopen is het verstandig om zo nu en dan op zoek te gaan naar zachtere ondergrond zodat je pezen en spieren minder belast worden. Zoek de heuvels op, het is een natuurlijke manier om variatie in de intensiteit in je training in te bouwen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?