Een laboratorium om je pols

Voor veel hardlopers is het een niet weg te denken deel van het lopen geworden; het hardloophorloge. Onmisbaar zelfs? Ze kunnen al zo veel en dat wordt alleen maar meer. Wat kunnen we nog meer verwachten? En wat moeten we met al die informatie? We gingen op bezoek bij marktleider Garmin, op zoek naar antwoorden.

Alleskunner

Op een zwart-witfoto is te zien hoe twee mannen op de motorkap zitten van een auto die naast een hardloper over een atletiekbaan rijdt. Een van de mannen op de auto houdt een soort stofzuigerslang vast die is bevestigd aan de mond van de loper. VO2max-testen in de jaren zestig. De mannen, die auto, de stofzuigerslang en weet ik wat voor apparatuur nog meer zijn inmiddels allemaal vervangen door een lichtgewicht polsklokje.

En dat horloge doet ook nog eens veel en veel meer dan alleen meten hoeveel zuurstof het lichaam kan opnemen en omzetten in energie. Het houdt bij waar en wanneer je hebt gelopen, hoe snel je dat hebt gedaan en hoeveel stappen per minuut je daarbij zette. Op dat horloge kun je koffers muziek kwijt. Je kunt er berichten op ontvangen, zien of je gebeld wordt, routes op invoeren. Oh ja, het meet ook nog je hartslag en – voor wie het wil weten – hartslagvariabiliteit. Wat moet een hardloper in hemelsnaam nog meer hebben aan functies op z’n horloge?

Algoritme

Die duivelse systematiek die ervoor zorgt dat je in je Facebook-feed, tussen de tweets door of op Instagram een en al eenheidsworst krijgt voorgeschoteld, kan jou ook helpen een beter hardloper te worden. Hoe dan? Algoritme is het toverwoord. Moderne hardloophorloges kunnen met behulp van bepaalde gegevens die ze wel kunnen meten – zoals hartslag, snelheid, cadans – voorspellingen doen over je lactaatdrempel, je herstelvermogen, VO2max of het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens inspanning of rust.

Hoe beter en accurater de gegevens zijn die het horloge verzamelt, des te accurater zijn die voorspellingen. Met een goed hardloophorloge kom je een heel eind op het vlak van algoritmes, maar nog accurater meet je met gebruik van bepaalde accessoires. Zo heb je naast de Garmin-klok bijvoorbeeld de borstbanden HRM Run en HRM-Tri die naast hartslag ook running dynamics als cadans, verticale oscillatie, grondcontacttijd, grondcontacttijd-balans, staplengte en verticale ratio meten. Er zitten dus extra sensoren in de borstband. Ook zijn er ‘pods’ die bijhouden hoeveel stappen je zet per minuut, hoeveel je op en neer beweegt tijdens het lopen, hoe lang je voet aan de grond is, paslengte en of je met één voet langer aan de grond bent dan met de andere. Ben je er nog?

‘Als je een van die accessoires hebt en aan je horloge (fēnix 5/5 Plus, Forerunner 935 of Forerunner 645/ Music) koppelt, kun je gebruik maken van de Running Power Connect IQ app’, vertelt René Dijk, product manager bij Garmin. ‘Mooie toepassingen waarmee Garmin laat zien dat ze echt proberen jou als hardloper meer inzicht te geven in hoe efficiënt je loopt. Running dynamics vind ik nog steeds een ondergeschoven kindje.’ Running power is een getal dat aangeeft hoeveel vermogen je tijdens het hardlopen levert. Vergelijk het met de wattagemeters die wielrenners op hun fiets hebben. Om tot dit getal te komen worden gegevens meegewogen als snelheid, grondcontacttijd, oscillatie en zelfs het weer. Hoe meer jij je Garmin-product gebruikt – en hoe meer gegevens je dus aanlevert – des te beter leert dat product jou kennen.

Als je elke minuut en kilometer weet hoeveel energie je gebruikt, kun je beter het tempo bepalen zodat je niet voortijdig uitgeput raakt. Garmin zelf illustreert de relevantie van Running Power als volgt: ‘U kunt de energie van uw lichaam zien als de batterij van uw smartphone. Als u de helderheid van het scherm volledig inschakelt, gaat de batterij niet zo lang mee. U kunt echter ook batterijvoeding besparen door het scherm te dimmen, waardoor uw batterij langer meegaat.’

Wat moet ik ermee?

Een beginnende hardloper wil vaak niet veel meer weten dan hoe ver hij heeft gelopen en hoe snel dat is gegaan. Na enige tijd zal die loper zich misschien afvragen hoeveel moeite het kostte om een bepaalde afstand in een bepaald tempo te lopen vergeleken met de vorige keer dat hij dat deed. Kortom, je wilt je hartslag weten. Maar wat ga je vervolgens doen met die informatie? Hoe weet je wanneer in welke hartslagzone moet trainen?

Om beginnende en iets meer gevorderde lopers te helpen is er nu Garmin Coach. Flexibele trainingsschema’s voor gebruikers op weg naar een 5 kilometer. ‘Je kon in Garmin Connect al je trainingsschema’s te maken. Dat hebben we met Garmin Coach mobiel gemaakt.’ Eerst kies je een doel voor die 5 km: de afstand wandelen/hardlopen, 5 km achtereen hardlopen of 5 km op een bepaald tempo. Dan voer je gegevens in als de dagen waarop je wilt trainen, over je fitheid en de datum waarop jij je doel wilt hebben bereikt. Vervolgens kies je een van de drie (bestaande) coaches. Dan wordt het trainingsschema opgesteld en krijg je toegang tot allerlei informatie over onder meer hardlopen en voeding. De trainingen komen vanaf je telefoon op je horloge te staan en als de prestaties in de trainingen daar aanleiding toe geven, wordt het schema aangepast.

Het is nog niet zover dat een online coach jou begeleidt in het verhogen van je pasfrequentie of het verlengen van je paslengte. Dat kan nooit lang meer duren. Wel kun je zelf natuurlijk met de beschikbare informatie – bijvoorbeeld op de site van Garmin – leren dat je met het verhogen van je cadans (pasfrequentie), je verticale oscillatie kunt verminderen en grondcontacttijd kunt verkorten. Dat verhoogt je efficiëntie.

De basis

Prachtig natuurlijk, al die mogelijkheden, maar wat voor gebruikers ook en vooral heel belangrijk is, is een basisbehoefte als lange batterijduur. Is dat iets waar Garmin aandacht aan besteedt? ‘Honderd procent’, verzekert Dijk. ‘Wij zijn van oudsher een sportmerk. Je moet dus zorgen dat dat ding er niet mee stopt op de helft van een marathon. Wat we veel terugzien in reviews is dat men de resolutie van het scherm minder goed vindt dan die van andere merken. Dat klopt, dat is een concessie die wij doen. Batterijduur is één, daarna gaan we kijken hoe we het verder gaan opleuken. Wij hebben op dit moment ook geen mooi amoled-scherm, bijvoorbeeld. Dat doen we niet, want dat gaat ten koste van je accuduur. We zullen in de toekomst vast mooiere schermen aanbieden en dan heb je als consument de keuze waar je voor kiest en of je een kortere accuduur voor lief neemt.

Voor de mannen en vrouwen van de hele lange adem, is er de fēnix 5 Plus. Als je dat horloge alleen als klok gebruikt, gaat de batterij 20 dagen mee, in de gps-modus 32 uur en dan is er nog de Ultratrac-modus. Die maakt het mogelijk een monstertocht tot wel 70 uur te maken. Dan logt je horloge niet elke honderd meter, maar verbindt het zelfstandig punten over langere afstand. Je horloge maakt minder vaak contact met een satelliet en je kunt toch zien wat je route is geweest. Pakt dus niet elk bochtje mee.

Toekomst

Het vlaggenschip van Garmin is die eerder genoemde fēnix 5 Plus. Daar zit eigenlijk alles op wat het hart van de hardloper begeert. ‘Dit is echt een outdoor device. Deze gaat ook qua batterijduur het langste mee. En we hebben er topografische kaarten op geladen. Dit is navigatie op je pols.’ Sommige van de eerdere modellen konden je als loper al vanaf een bepaald punt terugleiden, maar dat ging dan over de route die je net al gelopen had. De fēnix 5 Plus stippelt een route voor je uit en vertelt je met pijlen op een gekleurd kaartje waar je heen moet. Ook ideaal als je voor een marathon traint en als lange duurloop niet steeds dezelfde route wilt lopen.

Met de fēnix 5 Plus bedient Garmin dus ook de trailrunners en triatleten. ‘Maar we zien dat steeds meer mensen gaan hardlopen met een multisporthorloge zoals de fēnix 5 Plus. Én dat die horloges ook dagelijks gedragen worden.’

Ze kunnen al zoveel, die horloges, wat kunnen we nog meer verwachten? ‘Muziek. Dat hadden we nog niet op onze horloges, maar nu wel met de Forerunner 645 Music, vivoactive 3 Music en inderdaad fēnix 5 Plus-serie. We zijn ook bezig met Garmin Pay, contactloos betalen met je horloge. Dat is nog lastig. In principe werkt het al, maar wij zijn een Amerikaanse bedrijf, daarom zie je dat het gelanceerd is met Master Card- en Visa-creditcard-betaalmogelijkheden. Dat werkt niet voor de Nederlandse markt, je gaat niet na het sporten in de sportschool een kopje koffie met je creditcard afrekenen. Dus wat we hier in Nederland met name proberen te realiseren, is heel snel de Maestro-betaalpassen eraan te koppelen.’ Wordt aan gewerkt dus.

Nog meer dan door technologische ontwikkelingen, wordt de trend in sporthorloges bepaald door personalisering. ‘We gaan steeds verder met het helpen van de consument met de data die we hebben. Beat yesterday is onze payoff. Dat is ook echt hoe wij werken. Met de data die we verzamelen en de feedback van consumenten maken we apps en horloges die ook echt helpen jouw prestaties te verbeteren.’

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?