MUNCHEN - Nienke Brinkman in actie tijdens de marathon voor vrouwen op de vijfde dag van het Multi-EK. De Duitse stad Munchen huisvest in 2022 een gecombineerd EK van diverse sporten. ANP IRIS VAN DEN BROEK

Brinkman geeft op in Hamburg: Olympische Spelen lijken uit zicht

Marathonloopster Nienke Brinkman is zondag tijdens de marathon van Hamburg vroegtijdig uitgestapt. De wedstrijd in de Duitse stad gold voor Brinkman als een ultieme poging om de olympische limiet te lopen.

De olympische limiet staat op 2:26:50. Brinkman liep vorig jaar in Boston al ruim onder die tijd (2:24:58), maar omdat het parcours niet voldeed aan de normen telde de tijd niet als limiettijd. 

Brinkman wilde in Amsterdam, waar Anne Luijten haar limiettijd liep, de beoogde tijd lopen. Maar een blessure kort voor de marathon gooide roet in het eten. En dat was extra zuur, want in 2023 leek vooralsnog alles te lukken bij Brinkman. Zo won ze de Halve van Egmond en de CPC Loop.

Herstel

Het herstel van de blessure duurde lang. Ze liep ruim een half jaar geen wedstrijden. Ook in de week voorafgaand aan de marathon van Hamburg was het onzeker hoe haar fysieke gesteldheid was.

Hamburg

In Hamburg liep Brinkman de eerste 5 kilometer in 17:20. Na 10 kilometer kwam ze door in 34:28, 9 seconde onder de limiet. In de daaropvolgende 5 kilometer zakte haar tempo en kwam ze door in 51:59. Kort daarna stapte ze uit.

De sluiting voor een startbewijs voor de olympische marathon is 30 april. Brinkman moet daarom een streep zetten door haar deelname in Parijs.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?