Brinkman eindigt 15e in Boston en loopt olympische limiet tóch mis

De 29-jarige Nederlandse liet in haar vierde marathon in ijzersterk deelnemersveld zien dat ze tot de wereldtop behoort.

Met haar tijd van 2.24.58 bleek de 29-jarige boven haar eigen Nederlandse record, dat ze vorig jaar liep tijdens de NN Marathon Rotterdam. Daar liep ze 2:22:51. “Het was ongelooflijk hoe epic deze race was. Het was een zwaar parcours in zware omstandigheden met sterke concurrenten. Maar wel allemaal in een briljante sfeer. Ik ben blij met mijn vijftiende plaats”, laat Brinkman weten op haar instagrampagina.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nienke Brinkman (@nienke.brinkman)

 

 Splittijden

Brinkman moest na 10 kilometer de voorste groep laten gaan. Tegen het einde van de marathon liet ze ook de tweede groep los, waardoor ze uiteindelijk als 15e over de beroemden finishline van Boston kwam.

De eerste vijf kilometer ging relatief langzaam in 17:49. Vervolgens versnelde Brinkman en kwam ze halverwege door op 01:11:55. Haar gemiddelde snelheid over de marathon was 3 minuten en 26 seconde per kilometer. Zie hier haar splittijden.

Olympische limiet

De olympische limiet lag op 2.26.50. Brinkman dacht met haar tijd de limiet gehaald te hebben, maar kreeg dinsdag 18 april bericht van de Atletiekunie. Bij nader inzien geldt de tijd toch niet als olympische limiet. De bond had de reglementen van de World Athletics niet goed gelezen. Daarin staat dat een record of kwalificatietijd op de marathon pas geldig is wanneer de afstand (hemelsbreed) tussen start en finish niet meer dan 50 procent is van de wedstrijdafstand.

Verder liep het parcours in Boston in totaliteit af, 140 meter in totaal. Volgens de reglementen mag dit niet meer dan één meter per kilometer zijn. In Boston was dit ruim drie meter per kilometer.

Brinkman liet vooraf weten niet als doelstelling te hebben de limiet in Boston te lopen, maar ze was daar achteraf wel blij mee, zo liet ze aan de NOS weten. “In de tweede helft was het veel bergop, dus ik dacht dat ik langzamer ging. De laatste kilometer zie je de tijd en toen dacht ik: ik heb de olympische limiet gelopen.” Dat blijkt een dag later dus toch anders te liggen.

Eindplek

Brinkman speelde geen rol in de strijd om de de medailles. Dat was geen teleurstelling voor haar. “Mijn doel was alles eruit halen wat erin zat en dat heb ik zeker gedaan.”

Winnares vrouwen

De zege bij de vrouwen ging naar Hellen Obiri, een 33-jarige Keniaanse. Zij won met een tijd van 2:21:38.

Mannen

Eliud Kipchoge kondigde vooraf aan een poging te doen om het parcoursrecord te verbeteren. Maar dat lukte niet. Hij werd slechts zesde in een tijd van 2:09:23. Evans Chebet kwam na 2 uur, 5 minuten en 54 seconde als winnaar over de finish.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?