Emil Zatopek

Memorabele marathonmomenten: de mooiste anekdotes van de olympische marathon

De olympische marathon in Parijs vindt plaats op 10 en 11 augustus. De races zouden op het loodzware parcours met 436 hoogtemeters (!) best eens verrassende ontknopingen kunnen krijgen, want sinds de eerste editie in 1896 staat de olympische marathon garant voor heel veel bijzondere verhalen. Wij verzamelden de leukste anekdotes.
1. 2:58:40 op wijn, melk, bier, paaseieren en sinaasappelsap

In 1896 vonden de eerste moderne Olympische Spelen plaats. 17 deelnemers, onder wie 13 Grieken, verschenen aan de start van de marathon tussen Marathon en Athene. Daarbij ook Louis Spiridon, een 23-jarige waterdrager uit een arme boerenfamilie in een voorstad van Athene. Voor eigen volk won Spiridon in een tijd van 2u58’50”. Onderweg werd hij bevoorraad met wijn, melk, bier, paaseieren en sinaasappelsap.

2. Het monsterlijke trainingsbeest in Emil Zatopek

Wat Emil Zatopek in Helsinki 1952 presteerde, is en blijft uniek. De Tsjechoslowaak won goud op de 5000 en 10.000 meter, besloot vervolgens om ook van start te gaan in de marathon en zette ook die vlot naar zijn hand. Zatopek verwierf bekendheid als notoir trainingsbeest, tot 60 km per dag. Een sessie met 20 keer 200 meter, 40 keer 400 meter en nogmaals 20 keer 200 meter was geen uitzondering. Of de verhalen over die monsterlijke intervalsessies kloppen, valt onmogelijk te achterhalen. Maar dat Zatopek geschiedenis schreef, is het minste wat we kunnen zeggen. Zei hij ooit: “Pijn is een genadig iets. Als het lang genoeg ononderbroken voortduurt, verdooft het zichzelf.

Bikila Abebe
3. De blote voeten van Abebe Bikilia

Abebe Bikila werd in Rome 1960 de eerste zwarte Afrikaanse goudenmedaillewinnaar. De Ethiopische militair had in Rome nieuwe loopschoenen gekocht, maar omdat die te veel knelden, besloot hij om de marathon op blote voeten te lopen. Dat vormde geen probleem, want Bikila was het gewend om dagelijks op die manier te trainen. Hij won en zette een nieuw wereldrecord neer: 2u15’16”. Het Colosseum lag aan de voeten van Bikila, die zichzelf vier jaar later in Tokio opvolgde, ditmaal wél met schoenen aan.

Verder lezen? Bestel dan ons magazine of lees verder via Blendle. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?