Abdi Nageeye wint NN CPC Loop met Nederlands record

Abdi Nageeye heeft zondag 10 maart met een Nederlands record de 48e NN CPC Loop Den Haag gewonnen. De beste wegatleet van ons land won de halve marathon in 1.00.21. Daarmee verbeterde hij, ondanks darm- en hamstringklachten, zijn eigen record met drie seconden.

De Ethiopiër Charlie Kedir (1.00.48) en de voor Israël uitkomende Tadesse Getahon (1.01.01) vergezelden Nageeye op het erepodium.

Choukoud

Khalid Choukoud, in zijn woonplaats ambassadeur van de race, finishte als tweede Nederlander in 1.03.31 op de zesde plaats. Hij bleef Tom Hendrikse 25 seconde voor.

Anne Luijten

Bij de vrouwen triomfeerde Susan Chembai uit Kenia in een pr van 1.07.12. het parcoursrecord van Lornah Kiplagat (1.06.56) bleef buiten bereik. Als derde finishte Anne Luijten. Zij is regerend nationaal kampioene op de halve en hele marathon. Ze verbeterde haar pr naar 1.10.39. Een jaar geleden liep ze in de hofstad een pr van 1.12.12.

Bijzonder Nederlands record

Nageeye was niet de enige atleet die een persoonlijk record liep. Dat deed ook de 76-jarige Rietje Corstjens uit Bergen op Zoom. In de categorie 75+ zetten ze een tijd neer van 1.59.22.

Kelvin Kiptum

De NN CPC Loop Den Haag maakte zondag een speciaal eerbetoon aan Kelvin Kiptum. Voor de start van de halve marathon om 14.00 uur werd een minuut stilte in acht genomen voor de Keniaan, die vorige maand tragisch om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Kiptum finishte in 2020 als tweede in de hofstad.

Golazo, organisator van onder meer de NN CPC Loop Den Haag en de NN Marathon Rotterdam, heeft onlangs de Kelvin Kiptum Foundation in het leven geroepen om de familie en omgeving van de betreurde atleet te ondersteunen. Kiptum wilde op 14 april in Rotterdam zijn wereldrecord van 2.00.35 verbeteren en als eerste atleet onder de magische grens van twee uur finishen.

Lees ook: Interview Kelvin Kiptum november 2023: ‘Ik sta iedere dag op om mijn grenzen te verleggen’ – RunningNL

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?